Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Han var så omtyckt, folk ville vara som han"

Markus OlssonFoto: Jonas Forsberg / BILDBYRÅN
Minnesplatsen vid hamnen.Foto: Mattias Tengblad
Foto: Jonas Forsberg / BILDBYRÅN

ÖRNSKÖLDSVIK. En hel stad gick samman när Markus Olsson försvann spårlöst i fredags.

Nu sörjer den Modos målvakt som bara blev 20 år gammal.

På minnesplatsen i hamnen samlades hundratals människor för att hedra honom.

– Markus högsta dröm var att få spela för Modo. Han var så omtyckt, folk ville vara som han, säger, säger en av hans gamla lärare.

Tårar rinner ner för kinder.

Mängder och åter mängder av tända ljus skänker en gnutta värme till den kalla aprilkvällen och skiner upp fotografiet.

Fotografiet av Modos målvakt Markus Olsson.

Under gårdagen meddelade polisen i Örnsköldsvik att dykare hade hittat en kropp i stadens hamn och man bekräftade att den tillhörde Markus Olsson.

20-åringen hade försvunnit spårlöst efter en utekväll på restaurangen Allstar under natten till lördagen och under söndagskvällen har hundratals människor tagit sig till hamnen för att hedra målvaktstalangen. Men också för att minnas en vän, elev och förebild.

– Det är så fruktansvärt tragiskt. En så ung kille, det ska inte få gå till så här. Man vill dela sin sorg med resten av bygden. Modo förenar människor och vi ville ta oss hit för att säga hej då, säger Susanne Gärtner.

Tillsammans med maken Mikael tände hon ett ljus nere i hamnen.

– Ja, ett rött. Eftersom han spelade för Modo, säger Mikael Gärtner som har en Modo-halsduk runt halsen.

En annan som visar sitt stöd för den bortgångne hockeytalangen är Markus Näslund.

43-åringen, som uppnått ikonstatus i såväl Vancouver som Örnsköldsvik, tänker på målvaktens familj.

– Markus var omtyckt av alla. Glad, positiv och sympatisk, de egenskaper som man vill att sina egna barn ska ha. Den olycka som hänt är så oerhört tragisk, mina tankar går till hans fina familj, säger Näslund till SportExpressens Gunnar Nordström.

Det råder dämpad stämning vid minnesplatsen, som är placerad ett stenkast från olycksplatsen.

En ung kvinna går fram för att skriva i den minnesbok som är placerad invid en halsduk stickad i Modos färger. Bredvid håller ett par hårt om varandra samtidigt som gråten fastnar i halsen.

Läraren: "Folk såg upp till Markus"

En av Markus Olssons gamla lärare från grundskoletiden har tagit sig till hamnen för att ta farväl.

Läraren vill vara anonym för att inte stjäla uppmärksamhet från Markus, en elev som hen aldrig glömmer.

– Det är så jobbigt, han hade hela livet framför sig och var en otroligt fin kille. Väluppfostrad, snäll och hjälpsam, alltid glad och trevlig, säger läraren samtidigt som en tår faller ner på rocken.

– Många ville vara som han, många såg upp till honom. Han hade väldigt många vänner och var omtyckt av alla. Han nådde hela vägen till Modos a-lag, precis som han drömde om under skoltiden.

Öppnade upp hotellet

Markus Olsson växte upp i staden och då finns det bara ett lag som gäller. Målvakten fostrades i Modo, representerade Sverige under U18-VM och lånades under den gångna säsongen ut till Piteå för att få speltid på seniornivå.

Drömmen var ju en ordinarie tröja i sitt älskade Modo.

Många söker sig in till Elite Plaza, hotellet som ligger precis bredvid ljushavet och blommorna.

Johan Kindberg och Robert Bovington har stängt pubverksamheten i hotellet, öppnat upp dörrarna och bjuder huttrande och chockade människor på kaffe och te. Där inne skapas en samlingsplats för samtal, tårar och gemenskap.

– Det som har hänt är fruktansvärt, det finns inget annat ord för det. Vi tvekade aldrig att öppna upp lokalerna, vi är människor. Här inne ska ungdomarna känna sig trygga. De ska få vara tillsammans, gråta tillsammans. Det är jätteviktigt. Man måste få bearbeta den här första sorgen, säger Johan Kindberg.

Hundratals hjälpte till: "Jag är så stolt"

Flera hundra människor blev till en under det dygn som sökandet efter Markus pågick. Den lokala restaurangen Il Romanos bjöd på 250 luncher till alla de som hjälpte till i sökandet.

Och folket i Örnsköldsvik står fortfarande enat.

Under måndagen öppnar Modo upp Fjällräven center för alla som vill minnas den älskade hockeyspelaren.

– Det har varit en sådan uppslutning här i Övik så du kan inte ana. Jag känner mig så stolt över den här staden. Att vi alla, tillsammans, går igenom det här. Jag har så mycket stolthet i kroppen, säger Johan Kindberg.