Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Han kommer att få den upprättelse han förtjänar”

Foto: JOHAN LÖF / BILDBYRÅN
Foto: JOHAN LÖF / BILDBYRÅN

Björklöven frias från alla misstankar kring matchfixning och spelfusk. 

En lättad vd andas ut – men beklagar sig över hur vissa individers rykte skadats under de senaste dagarna.

– Vi kommer se till att Connor Ingram får den upprättelse som han och Nashvilles organisation förtjänar, säger Anders Blomberg.

Under torsdagsförmiddagen, två dygn efter att misstankarna kring matchfixning i mötet Björklöven–Mora uppstått, frias samtliga inblandade. 

Det meddelar svenska ishockeyförbundet. 

– Utredningen konstaterar att händelsen grundar sig i ett mänskligt misstag och det känns tillfredsställande att vi inte hittat några indikationer på matchfixning, säger tävlingschefen Olof Östblom. 

SportExpressen var först med att rapportera om det spår, rörande tekniskt eller mänskligt fel hos spelbolagen, som utreddes av förbundet i samarbete med Svenska Spel och polisen. 

Björklöven har sedan i måndags assisterat med information – och kan i dag glädjas åt utredningens utfall. 

– Det första jag tänker på är laget och killarna. Hur lättade alla är att fakta kommit fram och att vi har ett klart besked för vad som ligger bakom det här. Vi kan ta bort misstankarna mot laget, klubben och alla i Björklöven. Det har varit helt främmande för oss, och därför är jag glad att det på ett skyndsamt vis utretts, säger vd:n Anders Blomberg. 

”Det har kraftigt skadat vår relation med en rad intressenter”

Anledningen till varför misstankarna kring spelfusk uppstod i första början berodde på oddsavvikelser under matchen mellan Björklöven och Mora. Flera spelbolag stängde möjligheterna att spela på matchen vid ställningen 3-3 då favoriten Björklövens odds höjts till anmärkningsvärda 4,50 samtidigt som underdogen Mora plötsligt sänkts till 1,67.

Umeålaget bestämde sig för att under tisdagen kalla varje spelare till individuella möten. 

Där framkom det att delar av spelartruppen tyngts av misstankarna som riktats mot klubben.

Efterspelet har i stora stycken även handlat om målvakten Connor Ingram, som dagen efter matchen mot Mora, kallades tillbaka av Nashville Predators, som äger Ingrams rättigheter. 

Ett publiceringsmisstag hos P4 Västerbotten, som uppgav att Björklöven sparkat målvakten, ledde till att Ingrams namn svartmålades.

Han har ännu inte uttalat sig om händelserna.

I stället har Anders Blomberg, vd, och Per Kenttä, sportchef, fört klubbens talan. 

– Du går inte igenom en sådan här process utan att påverkas på olika sätt. Från vår sida handlar det om att samla energi från det här och rikta blicken framåt. Det som har varit, det har varit, säger Blomberg. 

Kan du känna att Björklövens klubbmärke, spelarna och laget smutskastats på grund av misstankarna som funnits kring matchfixning?

– Som sagt, man går inte igenom en sådan här process utan att påverkas. Vissa individer påverkas mer än andra. Därför är det befriande att vi kommit fram till detta och fått klarhet i att Björklöven inte kan kopplas till något som rör fusk eller matchfixning. Jag gläds över det. 

Målvakten Connor Ingram har målats upp som en bov i detta, särskilt efter P4 Västerbottens första publicering då de uppgav att han sparkats. Hur mår han nu?

– Det är många som påverkats. Det finns de som tagit det här väldigt hårt, att bli oskyldigt anklagade. Hur Connor upplevt det här har jag inte fått någon indikation på. Men vi kommer se till att han får den upprättelse som han och Nashvilles organisation förtjänar. Det har kraftigt skadat vår relation med en rad intressenter och individer, att en sådan felaktig uppgift kommer ut. 

Intressenter, vad innebär det?

– Till att börja med handlar det om en individ som tillhör en annan organisation. Det är Nashvilles spelare. Det finns många intressenter i och runt den organisationen, med agenter och andra, där relationen skadas otroligt mycket av att det står att vi sparkat Connor Ingram. Dessutom på helt felaktiga grunder och på ett slarvigt journalistiskt arbete. 

Hur tar ni er vidare från det här, du säger att ni vill hämta energi från detta, men hur lätt är det?

– Det är en fråga som sportchef och vår ledning får svara på, men utifrån oss som klubb har det blivit ett otroligt revanschsug. Det har slutit oss samman som klubb och det har projicerat en enorm energi, som jag hoppas se effekten av framåt. Vi har velat återskapa vår heder, och det har vi fått i och med dagens besked.