Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Han har en skalle utöver det vanliga”

Modo vann match 1 av den hockeyallsvenska finalen mot Björklöven. Men det krävdes fem perioder. Se höjdpunkter.
Foto: JOHAN LÖF / BILDBYRÅN
Foto: C MORE
Foto: JOHAN LÖF / BILDBYRÅN

UMEÅ. Patrik Bartosak värvades till Modo för att ta dem till SHL.

I den första finalmatchen visade den tjeckiske målvakten varför han värvades.

Med en monsterräddning rånade han Tyler Vesel på ett avgörande i den femte(!) perioden.

– Jag slängde ut min klubba i desperation och räddade den, säger Bartosak.

Finalserien mellan Björklöven och Modo nådde redan innan första matchen kokpunkten då det var två av Hockeyallsvenskans bästa lag det senaste decenniet som skulle göra upp - dessutom två rivaler med bara elva mil mellan varandra.

Och innan nedsläpp i finalseriens match ett var det feststämning på de fullsatta läktarna i A3 Arena. Inte blev stämningen heller sämre när Alexander Wiklund halvvägs in i den första perioden styrde in 2-0 till hemmalaget.

Men Modo skulle resa sig. Och i den 95:e matchminuten, i den femte perioden, kom gästerna att avgöra matchen när Magnus Häggström slog in målet som innebar slutet på en lång match och 1-0 i matcher till Modo.

Hade det inte varit för målvaktsjätten Patrik Bartosak så hade dock matchen varit avgjord till Björklövens fördel tidigare i den femte perioden.

Bartosak med superräddning: ”En bra räddning”

Efter ett skott kom pucken att hamna på Tyler Vesels blad. Framför hemmasupportrarna gapade målet tomt och Vesel hade bara att lägga in avgörande i den tomma målburen när Bartosak sträckte ut armen och med klubban lyckades rädda pucken som var på väg in i mål.

En räddning som blev helt matchavgörande.

– Det var en bra räddning men i de situationerna är det mer tur än skicklighet. Man vill aldrig ge upp i ett sånt läge så jag slängde ut min klubba i desperation och räddade den.

– Jag är så klart glad över den men jag kan inte vara för uppblåst över den då det var mycket tur.

Du räddar 54 skott, en rätt okej match ändå?

– Det är ungefär vad man förväntar sig efter fem perioder av ishockey, det är i snitt elva skott per period så inte så speciellt. De sköt mycket i första tre perioderna men sen tycker jag att vi var det klart bättre laget i förlängningen.

Hyllades av tränaren: ”Utöver det vanliga”

Efter matchen hyllade tränaren Björn Hellkvist sin målvakt för matchen, och räddningen:

– Han har en tävlingsskalle utöver det vanliga och har erfarenhet från att spela på hög nivå. Det första målet ska han ta och det vet han om, och det tycker han nog själv också.