Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Han gav tio miljoner till konkurshotade AIK

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
AIK spelar nästa säsong i Hockeyallsvenskan, efter att ha degraderats från SHL.
Foto: Sven Lindwall

AIK fick in tio miljoner och undvek konkurs.

Finansiär? Klubbens nye vd.

– Ja, så är det, säger Thomas Johansson till Dagens Nyheter.

Det var under lördagen som det framkom att AIK Hockey undvek konkurs i allra sista stund. Under en så kallad upptaktsträff för medlemmarna la man korten på bordet - och förklarade att en icke namngiven finansiär stått för ett lån på tio miljoner kronor - och räddat klubben från konkurs.

"Ekonomiskt kaos"

Läget var länge minst sagt allvarligt för Stockholmsklubben.

– Jag har varit här i två månader. Jag kommer in i en klubb med ekonomiskt kaos, spelet har inte heller fungerat, sa Thomas Johansson i AIK:s webb-tv under mötet.

– Vi har inte betalat ur löner, spelarlöner, med en skatteskuld som låg. Det är det jag har hållit på med 24 timmar om dygnet, för att kunna bygga AIK.

Klubben valde att inte gå ut med vem personen var som gått in med kapitalet, men för Dagens Nyheter bekräftar nu Johansson att det är han själv som går in med pengarna.

– Ja, så är det, säger han till tidningen.

Ja, nu är vi redo att blicka framåt, och den här resan vill jag vara med på.

"Ser inte rolig ut"

Nu påbörjas arbetet med att kunna finansiera nästa års spelarbudget. Under mötet förklarade Johansson att klubben har lång väg att gå.

– Vi har börjat titta på budgeten. Den ser inte så rolig ut, med en spelarbudget på runt tolv miljoner om vi ska driva det här som ett företag och kunna tjäna pengar. Min uppgift blir att finna externa finansiärer, för att hitta pengar till spelarköp. Vi behöver en spelarbudget på 18-20 miljoner för att gå upp till SHL, sa Johansson under dagens möte.