Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Glädjebeskedet: HA kan spelas färdigt

Foto: Johanna Lundberg / Bildbyrån
Foto: PÄR OLERT / BILDBYRÅN

Hockeyallsvenskan har, precis som hela Idrottssverige, drabbats hårt av coronapandemin. 

Så pass att klubbar under säsongen flaggat för konkurs. 

Nu kommer dock ett glädjande besked från ligan.

– Vi räknar med att spela klart serien med existerande lag, säger Gabriel Monidelle, tf vd för Hockeyallsvenskan. 

Under hösten granskade SportExpressen ekonomin i svensk ishockey i flera delar, där störst fokus låg på Hockeyallsvenskan. 

Ligan har inte samma muskler som SHL, som delar ut drygt 40 miljoner kronor i centralt stöd till varje klubb, och påverkas därför i högre grad av coronapandemin än klubbarna i högstaligan. 

Som Moras klubbchef Peter Hermodsson beskrev styrkeförhållandena i september.

– Jag tror att vi i allsvenskan drabbas hårdast för vi har så pass små ekonomier. Vi har inga marginaler för det egna kapitalet eller pengar på banken heller, som i SHL. 

SHL gjorde tidigt bedömningen att serien skulle kunna spelas klart med de 14 kvalificerade lagen, den största oron har i stället funnits över nästkommande säsong. 

Många lag i Hockeyallsvenskan har inte kunnat blicka så långt fram. 

– Jag funderar inte ens på den säsongen. Vi måste lösa den här säsongen först. Det är en förutsättning att överleva nu för att ens börja tänka på nästa, berättade Kristianstads klubbchef Johan Lindbom i november. 

Klarar säsongen – men framtidsoron stor

Där och då var bedömningen att Kristianstad behövde samla in tre miljoner kronor för att vifta bort hotet om att inte kunna spela färdigt nuvarande säsong. 

Nu är tongångarna annorlunda. 

– Vi ska klara säsongen. Jag ser inte det som ett hot längre att vi inte klarar av att spela färdigt serien. Hur smällen blir efter säsongen vågar jag däremot inte säga i dagsläget, säger Lindbom. 

MILJONERNA TILL HA VID FÖRRA STÖDPAKETET

AIK, 3 456 137 kr

Almtuna, 920 602 kr

Karlskoga, 1 309 639 kr

Björklöven, 4 963 896 kr

Kristianstad, 1 018 170 kr

Modo, 7 052 954 kr

Mora, 2 976 623 kr

Södertälje, 1 880 767 kr

Timrå, 3 172 096 kr

Tingsryd, 952 468 kr

Vita Hästen, 1 175 315 kr

Väsby, 1 263 861 kr

Västervik, 1 288 624 kr

Västerås, 1 692 391 kr

KIK har hittills fått en dryg miljon i stöd av regeringen, fördelat via Riksidrottsförbundet, och har förhoppningar på att kunna få ytterligare medel i nästa bidragsrond. 

I slutet av december meddelade nämligen regeringen att 335 miljoner kronor skjutits till i stöd för idrotten, som ska omfatta januari och februari. 

Med hjälp av dessa pengar och egna kostnadsbesparingar samt nya intäktskällor har KIK tagit sig upp över vattenytan.

– Det saknas fortfarande pengar. Vi gör en kraftsamling nu med framtidsmatchen, som vi valt att kalla det. Vi har kört enkronorsmatchen och fyll hallen-matcher tidigare, som varit populärt, och nu hoppas vi genom denna insamling att få in det som fattas. Samtidigt har regeringen tillsatt nya medel. Vi hoppas att allt ska kunna göra att vi klarar säsongen.

Ni ser en ljusning för denna säsong?

– Ja, det har jobbats febrilt i organisationen för att lösa detta. Många bäckar små. 

Statens bidrag måste ha varit kritiskt för er likviditet?

– Ja, det har varit till stor hjälp. Det har inte täckt vårt ekonomiska bortfall på långa vägar, men det har hjälpt oss att överleva. 

Hur mycket har ni fått in genom egna initiativ?

– Oj, det är svårt att säga. Jag har inte det i huvudet. Med framtidsmatchen landar det nog på en miljon kronor med olika engagemang, som soffbiljetter exempelvis. 

Hur mycket fattas i det här läget?

– Det är nog 1-1,5 miljoner kronor. Vi hoppas att framtidsmatchen och RF-stödet ska täcka det. 

Vad händer om ni inte får in de pengarna?

– Då får vi ta ett extramöte. Hitta på något bättre (haha). Nej, men jag vet inte i dagsläget. Vi räknar inte med RF (Riksidrottsförbundet), utan vi jobbar med olika arrangemang hela tiden. Vi ser över kostnadssidan och drar inte på oss något extra.

Ligans besked: ”Inte fått några signaler på det”

SportExpressen har varit i kontakt med andra klubbar, som befinner sig i en liknande position som Kristianstad, och oron är fortfarande stor inför framtiden. Denna säsong ska visserligen vara säkrad, men uteblir framtida intäkter som biljetter, sponsorpengar, kringförsäljning i arenan och andra poster vid matcharrangemang kan ingen garantera att föreningarna överlever på sikt. 

Lyckligtvis kan Hockeyallsvenskan vd Gabriel Monidelle meddela att det i dagsläget inte finns någon överhängande risk för att någon klubb tvingas dra sig ur serien. 

Ett litet ljus i tunneln. 

– Vi har inte fått några signaler på det. Det är ingen hemlighet att ekonomin är ansträngd och att hela idrotten har det tufft, men några skarpa signaler, om att klubbar ska gå under, har vi inte fått. Vi har en tät dialog med klubbarna om det här. 

Hur hjälper ni från ligan klubbarna rent ekonomiskt?

– Exempelvis flyttar vi runt matcher för att optimera kostnader för bortaresor med färre hotellnätter och ett bättre upplägg. Sedan jobbar vi med ligans intäkter hela tiden. Klubbarna får prognoser från oss hur mycket pengar de kan få. Hittar vi extrasummor kommer vi delge den informationen till klubbarna först och främst.