Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Galjonsfigur för en klubb som söker framtidstro

Foto: ERIK MÅRTENSSON / BILDBYRÅN
Foto: ERIK MÅRTENSSON / BILDBYRÅN

Modo sökte en ledare. Modo sökte stjärnglans.

Artiste... förlåt.

Generalen Patrik Karlkvist svarade.

89:an banade väg för ett lag som för första gången i vinter såg ut att bry sig.

Derbyvinster betyder aldrig bara tre poäng, när lag som Modo och Timrå möts står alltid något mer på spel.

Det är som en syskonfajt upphöjt i hundra placerat på en 60 meter lång isbana.

Vad som utspelar sig där, mellan de två målen, väger alltid tyngre när lag med en rivalitet nedärvd i generationer står på varsin sida av rinken.

Modo och Timrå är derbyt med många namn, men det är också derbyt där historierna från förr övertrumfar dagens bataljer.

När rött möter vitt gör kvartsfinaler från fornstora dagar sig påmint. Då klubbarna stod på toppen av svensk ishockey, och inte huserade i en liga som alltid kommer sättas i det andra rummet när SHL växer sig större och lyxigare.

Det är de ingångsvärdena lagen ska klara av att hantera när de går uppemot varandra.

Då spelar det ingen roll att Modo krisar i botten av Hockeyallsvenskan och att Timrå slår rekord i toppen av den.

Ett derby lever sitt eget liv – och det är därför utgången av en sådan match kan sätta an nya riktningar för en hel förening.

Modos seger grundlades av ett lag som såg ut att ha rensat luften och bestämt sig för att glömma det som varit och blicka framåt.

Då spelar det ingen roll att ett redan skadeskjutet lag får ytterligare en spelare uppsatt på skadelistan. Knätacklingen på Tobias Åhström var ful och borde givetvis renderat i ett matchstraff för Leon Lerebäck.

Där hade Modo kunnat sjunka ännu djupare ned i sin kris, men domarnas missbedömning verkade skapa en ännu starkare vi mot världen-känsla. Energin som föddes ur den sekvensen förde Ö-vikslaget framåt.

Artisten som blivit ledaren

Timrå är denna säsong utan tvekan skickligare och bättre, men vilja och kämparglöd kan i stunder bräcka kvalitet.

Modo stod för vinterns mest gedigna krigarinsats, men även fast ett lag vinner hockeymatcher kommer den alltid innehålla sina hjältar.

Anthony Peters visade sig från sin bästa sida och är med halva säsongen spelad sportchef Fredrik Gladers bästa rekrytering (Adam Rockwood ser för övrigt spännande ut – och ska enligt rapporterna vara en mycket billig värvning).

Peters målvaktsspel överglänses dock av Modosupportrarnas gullegris.

Han som vände hem.

Det var han som stod längst fram på barrikaderna.

Patrik Karlkvist är inte längre bara en artist med en fallenhet för det offensiva, han är numera en galjonsfigur för en hel förening som söker framtidstro. Han har varit ett ljus i en evighetslång tunnel för Modo den här säsongen.

Som han spelar, och offrar sig, borde SHL-dörren öppnas mer och mer för varje match som går. Han har gjort sig förtjänt av andra äventyr i sitt hockeyliv, om han nu väljer bort Modo efter den här säsongen.

För vad nu en derbyseger i början av ett nytt år än betyder är Modos vandring mot ett slutspel fortfarande lång och snårig. Det är inte ens säkert att de tar sig dit. Insatserna hittills har signalerat något annat.

Men segrar mot ärkerivaler kan göra saker med ett lag. Den kan få spelare att förstå att loggan på bröstet faktiskt är större än namnet på ryggen.

Modo kommer oavsett vad våren bjuder på behöva göra ett omtag efter coronavintern 2020/2021 – och laget måste se till att poängen mot Timrå inte bara var en pyrrhusseger.

De har chansen att visa det igen om mindre än ett dygn.

Precis som Timrå har möjligheten att ta revansch och bevisa vilket lag i Västernorrland som sitter på tronen denna säsong.