Flyttar kvällens match: ”Det finns en hotbild”

Renew arena i Väsby har stängts ned.
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Väsbys sportchef Tom Tärnström.
Foto: BEATRICE LUNDBORG / DN TT NYHETSBYRÅN

Kvällens hockeyallsvenska möte mellan Väsby och Södertälje blixtflyttas till Södertälje. 

Detta efter att ett flertal vaktmästare som bland annat arbetar i Renew Arena blivit utsatta för hot och misshandel. 

– Nu har de till och med fått hembesök, och det finns en hotbild mot dessa. Så nu stänger de hela rinken, säger Väsbys sportchef Tom Tärnström. 

Väsby Hockey kämpar för förnyat hockeyallsvenskt kontrakt. Efter 46 omgångar är de åtta poäng bakom Modo på säker mark. Således var det en viktig match hemma mot Södertälje som väntade på onsdagskvällen, en match som nu flyttas till Södertälje. 

– Jag satt här i frid och fröjd för en timme sedan och väntade på match. Då kom det här över mig. Så nu ska vi bussa ner till Södertälje för att spela match där i stället. All personal med statistik och sjukvårdspersonal får följa med ner dit. Så det är ett litet projekt, säger Väsbys sportchef Tom Tärnström. 

Vakmästare misshandlade – match flyttas

Anledningen till att matchen måste flyttas med så kort varsel är att ett antal personer som arbetar som vaktmästare i Vilundaparken, bland annat i Väsbys arena Renew Arena, har utsatts för hot och misshandel under helgen. 

– Nu har de till och med fått hembesök, och det finns en hotbild mot dessa. Så nu stänger de hela rinken, säger Tärnström. 

Varför vill någon åt era vaktmästare?

– Jag har inte en aning. Det är en sjuk jäkla måltavla. Jag har aldrig hört något liknande. Men det har varit incidenter tidigare mot vaktmästarna. Det har varit incidenter uppe på fotbollsplanen Bollstanäs. Det är kommunala anläggningar. Om det finns en hotbild så är det helt rätt att säkerheten går först. Vi kan ju inte ha vaktmästare som blir misshandlade och det är förstås väldigt olyckligt.

Det kan dröja innan Väsby får spela hemma igen

Väsbys ordförande Jukka Tuurala förklarar att det är skyddsombudet som stoppat aktiviteter i hallen och att det finns en risk att det dröjer innan Väsby kan spela hemma igen. 

– Vi hoppas kunna spela hemma mot Kristianstad på fredag igen, men om jag förstår proceduren rätt så är det upp till Arbetsmiljöverket att häva stoppet som införts av skyddsombudet. Det är kommunen som måste ta den dialogen. 

Tuurala tillägger också att misshandeln inte har något med hockeyverksamheten att göra. 

– Det är inget som hänt i hockeyhallarna alls, utan misshandeln och hoten har hänt i andra delar av Vilundaparken, säger han.

Matchen mellan Väsby och Södertälje har nedsläpp klockan 19.