Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fansen går samman i gemensam protest

Supporterföreningarnas öppna brev.
Foto: ANDREAS SANDSTRÖM / BILDBYRÅN
Foto: JOHAN LÖF / BILDBYRÅN

Supporterföreningarna i hockeyallsvenskan går samman och kräver fler lördagsmatcher.

Nu publiceras ett öppet brev från 13 av ligans 14 supporterklubbar.

– Jag är helt övertygad att om du hade frågat alla klubbar i ligan så hade alla velat spela lördagsmatcher, säger Johan Myrberg i Supporterklubben, Södertälje SK:s officiella supporterförening.

Den här säsongen är tisdagar, torsdagar och lördagar i princip helt vikta åt SHL.

Hockeyallsvenskan, landets näst högsta serie, får nöja sig med övriga dagar.

Det har fått fansen att reagera.

Framför allt är det avsaknaden av lördagsmatcher som nu fått 13 av ligans 14 supporterklubbar (Kristianstad har ingen) att skicka ett öppet brev till hockeyallsvenskans vd Stephan Guiance.

”Ekonomiska konsekvenser”

I brevet står bland annat:

”Många klubbar i Hockeyallsvenskan har sedan tidigare ekonomiska problem och bristen på lördagsmatcher förstärker dessa och kommer ge ekonomiska konsekvenser också på lång sikt.”

Och:

”Att som i dag offra lördagsmatcher som en följd av ett tv-avtal är tveksamt både ifrån ett långsiktigt perspektiv men också här och nu då en hel del av de tv-pengar som kommer in direkt förloras i andra änden som en följd av minskad publik (barnfamiljer och bortasupportrar).”

Orolig för framtiden

Initiativtagare till brevet är Supporterklubben, Södertälje SK:s officiella supporterförening.

– Hockeyallsvenskan har ingen bra situation i dag. Många klubbar, nästan alla, blöder ekonomiskt och har en osäker framtid. Samtidigt är snedfördelningen av tv-pengar mellan SHL och Hockeyallsvenskan otroligt ojämn vilket inte alls är bra, säger Supporterklubbens Johan Myrberg, och fortsätter:

– Och av någon anledning som vi inte fått svar på fastän vi sökt svar så kan inte klubbarna spela matcher på lördagar. Och det betyder att det i längden blir ohållbart ekonomiskt att ha ett lag i den här ligan under de här omständigheterna.

Varför är den här frågan så viktig?

– Lite handlar det om svensk hockey och om vi vill ha två professionella ligor. Vill man vara en ledande ishockeynation så måste man ha två professionella ligor och om Sverige verkligen menar att de vill vara det måste man se över hockeyallsvenskan. Det kommer inte fungera som det är nu och man måste jobba med förutsättningarna, för just nu är hockeyallsvenskan prio två eller kanske till och med prio tre vilket är ohållbart.

Vad är det som är så bra med lördagsmatcher?

– Matcher på lördagar genererar större bortaföljen då det är enklaste dagen att åka bort. Matcher på lördagar lockar också fler barnfamiljer då tiderna är betydligt bättre och det är på de här matcherna man skapar de framtida supportrarna då alla lockas av matcher med bra stämning vilket det alltid blir på lördagar. Just nu tappar hockeyallsvenskan både stämningen då inga bortaföljen kan åka, och de tappar barnfamiljer som inte kan gå på matcher klockan sju på kvällarna, säger han och fortsätter:

–Jag är helt övertygad att om du hade frågat alla klubbar i ligan så hade alla velat spela lördagsmatcher.

Var det svårt att få med alla supporterklubbar på det här?

– Nej, det var självklart för alla. Alla är överens om att lördagsmatcher är bäst och nu ska vi jobba för det.

SportExpressen söker hockeyallsvenskans vd Stephan Guiance.