Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Ett tag så ville jag knappt leva längre”

Roger Melin sparkades nyligen från Leksand. Här gästar han LIF TV ihop med sportchefen Thomas Johansson och pratar även om nye tränaren Ulf Samuelsson.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

Han hade svårt att hålla sig vaken på dagarna.

Livslusten försvann sakta men säkert. Sexlusten likaså.

Nu berättar hockeyprofilen Roger Melin om sin dolda diagnos.

– Ett tag ville man knappt leva längre för man var så jävla trött, säger Melin.

Tränarprofilen Roger Melin, 63, är ett aktat namn i hockey-Sverige.

Efter SM-guldet med Brynäs 1999 har Melin haft en framgångsrik tränarkarriär i SHL och bland annat fört upp Leksand och AIK till SHL från hockeyallsvenskan.

Men vad få vetat om är att Roger Melin under större delar av 2010-talet kämpat mot hälsoproblem.

– Till slut var det outhärdligt, säger Melin.

Melin hade svårt att hålla sig vaken om dagarna. Energin var som bortblåst – ingen visste vad det berodde på.

– Jag vet inte hur många läkare jag gått till och sagt att fan, jag är sjukligt trött, jag kan inte hålla mig vaken om dagarna. Blodprov har tagits men allt har sett bra ut. Det var till och med en lagläkare i Linköping som sa att jag hade blodvärden som en femtonåring. Han skojade väl lite, men det såg väldigt bra ut sa han. Ingen kunde fatta varför jag var så trött.

Pusselbitarna föll på plats

Roger Melin snubblade över en amerikansk artikel om en läkare i USA som behandlade sig själv med testosteron.

Då började pusselbitarna falla på plats. 

– Han hade samma symptom, han var trött och hade ingen lust till någonting. Ett tag var det knappt jag ville leva eftersom jag var så grymt trött. Jag tappade sexlusten, lusten för livet överhuvudtaget, säger Melin.

– Den där läkaren började behandla sig själv med testosteron, han var runt 60 år och fick tillbaka lusten att leva, blev otroligt fräsch och började träna igen. Då började jag tjata mer och mer och kände att ”vad fan, kan vi inte testa mina nivåer i alla fall”. Men jag fick tjata bra länge innan det var någon som tog mig på allvar.

Enligt Vetenskapsradion fördubblades förskrivningen av testosteron till patienter mellan 2010 och 2018. Minst 100 000 svenskar uppskattas vara drabbade av testosteronbrist, de flesta är män över 40 år.

För ett och ett halvt år sedan började Roger Melin behandla sig med testosteron. Först på lokala vårdcentralen, sedan på ett privat företag i centrala Stockholm specialiserat på testosteronbrist.

Roger Melins testosteronvärden visade sig vara långt under det normala.

– Från början tog jag injektioner var tolfte vecka, nu är det var sjätte. Det känns som det är lagom för mig. Jag låg så väldigt lågt i värde, man ska ha ett normalt värde runt kanske 25-30. I alla fall om man är ung och fräsch, i min ålder i alla fall uppemot 20. Jag låg på sju när jag började. Och de sa till mig att när man ligger på fem eller under så börjar kroppen mer eller mindre stänga av sig själv, säger han.

”Det var riktigt jobbigt”

Roger Melin, som nu är tillbaka för sin tredje sejour som tränare i hockeyallsvenska AIK, beskriver att tillvaron där han knappt orkade leva privat är förbi.

– Det var riktigt jobbigt, jag orkade inte göra någonting när jag kom hem. Det var jobbigt för min fru att leva med mig under den perioden också.

Har du varit nära att ge upp någon gång?

– Definitivt. Redan i LHC började jag känna att jag kanske borde trappa ner eller göra något annat. Men också andra svängen i AIK. Andra året där... jag kände att jag måste fan lägga ner det här. Jag var alltid tvungen att gå och lägga mig på dagarna. Satt jag i diskussion med någon kunde jag ha svårt att fokusera. Jag orkade helt enkelt inte engagera mig. Och så fort jag fick tid över slocknade jag. Helt sjukt, det är svårt att beskriva för någon som inte har upplevt det.

I dag mår Roger Melin bättre än på flera år.

– Jag har känt en kraftig förbättring sista halvåret. Men det tar tid att bygga upp en substans i kroppen, vad jag förstår, som är hållbar att leva på. Det är inte bara att ta en spruta och bli jättepigg. 

– Men varför ska man acceptera en riktig dålig ålderdom när man kan få bättre kvalité på ålderns höst? Jag blir aldrig 25 igen, men jag hoppas kunna leva i 10-15 år till i alla fall. Då är det skönt om man orkar göra saker.