Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”En gudagåva för hela denna liga”

Jonathan Dahlén hyllas för sin klubbkänsla. Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: NIKLAS LARSSON / BILDBYRÅN
Foto: DANIEL ERIKSSON / BILDBYRÅN

Lånecirkusen i Hockeyallsvenskan har varit på tapeten under hela säsongen.

Nu kan antalet lån per klubb komma att regleras till kommande säsong.

Det för att Hockeyallsvenskan vill bli en en attraktivare liga. 

– Vi som liga och våra klubbar vill att vi bygger våra egna profiler och att de stannar så länge som möjligt i vår liga, säger ligachefen, Sonny Lundwall. 

Tidigare i veckan kunde SportExpressen avslöja att ett förslag om att förändra reglerna för spelarlån i Hockeyallsvenskan till nästa säsong ligger på bordet.  

Det efter att Hockeyallsvenskan under säsongen fått se en lånecirkus utan dess like när en del klubbar haft stor ruljans på lånespelare vilket mött stor kritik från media och supportrar under säsongen. 

Vad säger du generellt om den lånecirkus som varit under säsongen?

– Generellt sett så har jag ingen synpunkt på det så länge vi har ett regelverk som tillåter lån. Men det är klart att antalet lån som varit exceptionellt högt hos vissa lag påverkar inte minst eran (medias) och supportrars syn på vår produkt. Så ur det perspektivet har det accelererat aktualiteten att lyfta den frågeställningen.

Vad är din syn på hur allt har utvecklat sig?

– Vi har sett att med de ökade ekonomiska skillnaderna mot SHL så leder det till att lagen där med större ekonomi kan bygga större trupper och det ökar skillnaden mot hur våra lag kan bygga lag. Sen bygger det en fara som driver upp spelarlönerna då SHL har helt annan budget. Till och med mot juniorspelarna. 

Problem med utbildningsersättningen

Ett av problemen som Hockeyallsvenskan ser med de stora mängderna spelarlån är när en spelare som tillhör ett SHL-lag lånas ut en hel säsong till Hockeyallsvenskan där nämnda spelare sin utbildning under ett helt år (eller fler) men det är ändå SHL-klubben spelaren tillhör som får utbildningsersättningen från förbundet. 

 

LÄS MER: Getingbetyg på alla lagdelar hos Timrå och Leksand 

 

– Lånade spelare genererar ingen utbildningsersättning när de går tillbaka till SHL eller om de går till en NHL-klubb även om de spelat en säsong i en allsvensk klubb. Vi som liga och våra klubbar vill att vi bygger våra egna profiler och att de stannar så länge som möjligt i vår liga samtidigt som de också faktiskt tillhör våra lag. 

Varför är det då aktuellt med att reglera marknaden och hur ser stödet ut?

– Vi känner att vi har sponsorer och supportrar med oss som uppskattar när lag spelar med spelare som är ”egna spelare”. Vi vill inte uppfattas som en farmarliga vilket det i media ibland kan framstå som, säger Sonny Lundwall och fortsätter:

– Vi tycker att de spelare vi generellt sett lånar in från SHL inte är SHL-spelare utan de behöver spela hockeyallsvensk ishockey för att ta steget till att bli SHL-spelare och då bör de tillhöra den klubb i hockeyallsvenskan som de spelar i.

Hyllar Jonathan Dahlén som "perfekta exemplet"

Jonathan Dahlén är Hockeyallsvenskans klart mest lysande stjärna och även om supertalangen tillhör NHL-klubben Vancouver Canucks så valde han att spela för Timrå IK när han återvände till Sverige. Det trots lockrop från nästan samtliga SHL-klubbar...

Jonathan Dahlén tillhör ju visserligen Vancouver - men är han ett exempel på hur ni vill att unga profiler ska agera i Hockeyallsvenskan?

– Jonathan Dahlén har ju varit en gudagåva för Timrå och för ligan. Han har personifierat klubbkänsla och hur det är att tillhöra ett lag. 

 

LÄS MER: Brynäs sparkar stjärnan - får lämna före slutspelet 

 

Så för att sammanfatta. Din önskan inför nästa säsong är att juniorspelare och talanger tillhör lag som Västervik, Timrå och Leksand - inte utlånade från Skellefteå, Djurgården och Färjestad?

– Ja, exakt! Och när de i sin utveckling är mogna att spela i SHL så kommer de att spela där. Men att de ska spela en SHL-klubb men utvecklas i en hockeyallsvensk klubb känns som ett stort problem.

Det gynnar inte bredden i svensk ishockey att spelare lånas ut och tillhör SHL-klubbar?

– Nej, det kan man definitivt säga. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!