Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter coronakaoset – finalen kan flyttas igen

Foto: PÄR OLERT / BILDBYRÅN
Foto: PÄR OLERT / BILDBYRÅN

Den allsvenska finalen har redan blivit uppskjuten två gånger.

Nu kan den flyttas igen, enligt SportExpressens uppgifter.

– Då har vi en plan för det, säger Hockeyallsvenskans vd Gabriel Monidelle.

Finalspelet mellan Björklöven och Timrå har varit pausat i knappt två veckor på grund av kraftiga coronautbrott i klubbarna.

Först drabbades Umeålaget, som sedermera konstaterat 23 fall, och i mitten av denna vecka gick Timrå ut med att 13 personer i herrlaget smittats.

Coronaproblematiken har fått matchschemat att kastas om två gånger och det senaste beskedet är att final tre ska spelas på torsdag i Umeå.

Det är dock högst osäkert om så blir fallet.

”Då är vår åsikt att vi ska skjuta på det”

Det beror på att Timrå IK ligger efter Björklöven i sjukdomsförloppet vilket gör att vissa spelare och ledare eventuellt inte kommer kunna delta redan på torsdag, enligt SportExpressens uppgifter.

En del, som har antikroppar eller som uppvisat negativa testsvar, kommer kliva på is under måndagen och tisdagen, vilket ger Timrå två dagars förberedelser, men mest troligt utan full trupp. Björklöven har sedan i torsdags varit i gång med sin träning där merparten – 21 spelare – deltagit.

Vad SportExpressen erfar önskar flera personer i Timrå, givet förutsättningarna, att finalen flyttas fram ytterligare.

Vd:n Jonas Torines vill inte bekräfta uppgifterna, men säger att klubbens ståndpunkt är att matchserien ska spelas under så rättvisa förhållanden som möjligt. 

– Nummer ett: Vi ska bli friska. Nummer två: Vi ska få rätt förutsättningar för att vara förberedda inför match. Om det betyder att vi behöver skjuta på det, då är vår åsikt absolut att vi ska skjuta på det. 

Där Timrå står i dag med troligtvis två dagars förberedelser, så upplever inte ni att det är rätt förhållanden för att kunna komma tillbaka och prestera i tid?

– Nej, förstår jag sporten rätt behöver de mer förberedelser än en-två dagar. 

Har ni meddelat Hockeyallsvenskan något önskemål för när ni tycker att serien ska återupptas?

– Det är för tidigt att säga, och det får vi ta beslut om i morgon (måndag). Då vet vi mycket mer exakt hur förloppet sett ut för de som varit sjuka. 

Ligan har tagit fram olika scenarion

Under finalserien har dagliga möten gällande coronaläget och spelschemat ägt rum. 

Vid dessa har representanter från Hockeyallsvenskan och klubbdirektörerna Jonas Torines, Timrå, samt Anders Blomberg, Björklöven, deltagit. 

Det är denna grupp som tar de slutgiltiga besluten för hur och när finalen ska spelas.

– Vi har tillsammans med båda klubbarna fattat det beslut som just nu gäller, alltså att vi ska spela på torsdag. Sedan följer vi naturligtvis utvecklingen och skulle vi behöva ta ett annat beslut, då blir det så. Vi vill göra det som blir bäst för våra lag och vi vill att finalserien ska genomföras på bästa möjliga sätt, säger ligans vd Gabriel Monidelle.

Har Timrå meddelat er att de gärna ser en förflyttning av spelschemat?

– Vad vi pratar om internt håller vi internt, men vi har en god och tät dialog med både Timrå och Björklöven.

Enligt Gabriel Monidelle arbetar Hockeyallsvenskan kontinuerligt med olika scenarion för hur finalen ska genomföras givet sjukdomsbilden och smittspridningen i klubbarna. 

– Vi har jobbat med olika alternativ för att hellre förekomma än att förekommas. Skulle vi vara tvungna att flytta finalserien igen, då har vi en plan för det. Den kommunicerar vi i sådana fall om det blir aktuellt.