Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Efter björn-kuppen:  "Har blivit en snackis"

Mora IK:s klubbdirektör Peter Hermodsson tog på sig en björndräkt och skrämde nästan livet ur sina spelare.

Något som kan vara positivt inför kommande säsong.

- Det har blivit en snackis och det bygger ett lag. Minnen skapar sammanhållning, säger han efter björnattacken.

Plötsligt, mitt mellan skratt och skämt, på altanen mitt ute i skogen, hör några av Mora IK:s spelare ljudet av en björn. Kort därefter skäller en hund.

Laget är på teambuilding och vad de inte vet är att deras klubbdirektör Peter Hermodsson har planerat att skrämma upp dem rejält.

Han har lånat björndräkt, spelat in björnläten, hyrt en ljudanläggning och anställt sin far för att skälla som en hund.

Spelarna tror det som rör sig bakom buskarna är en riktig björn. Några springer i panik.

"Höll på att skita ner sig"

Hermodsson berättar:

- Det var för att krydda deras teambuilding lite extra, för att de skulle få en extra upplevelse. Jag är nöjd. De gick på det och blev jävligt rädda. Killarna från Göteborg och Stockholm höll på att skita ner sig, säger han och skrattar.

Men även om det var en "kul grej" så fanns en tanke bakom.

- Det gäller att överraska och få folk att skratta. Syftet var att komma ihop som grupp.

Gruppsammanhållning är något de flesta lag kämpar hårt med inför säsongsstarten.

Idrottspsykologen Fredrik Sandin menar att den tid klubbarna lägger ner nu kan ge goda resultat framöver.

- Det finns oerhörda krafter i samarbete och när alla drar åt samma håll. Det finns otaliga exempel på hur mycket en individ kan lyftas och utvecklas i en väl fungerande grupp.

Kan finnas konfliker

Spelare har lämnat. Nya har kommit in och gruppen ser annorlunda ut än föregående år. Det kan betyda konflikter. Två spelare kanske strider om en och samma roll - utanför rinken.

- Det klassiska är striden om ledarrollen - vem som ska ha sista ordet i omklädningsrummet. Det är jätteviktigt att man gör bort rollkonflikterna på försäsongen, säger Sandin, som menar att man som tränare inte ska vara rädd för att låta konflikter blomma ut.

Ett annat problem kan vara spelare som kommer in i laget med helt andra referensramar och värdegrunder än de som redan spelar i klubben.

- Säg att det kommer en amerikan eller en tjeck. Han tycker till exempel att träningarna sköts på helt fel sätt. Hur ska man göra då som ledare?

- Det kanske är den spelare som tjänar mest i laget. Kanske måste man rucka lite på de gamla värderingarna, säger han.

- Någon annan som har en helt annan lönesituation kanske reagerar och menar att: "vad fan ska han komma in och bestämma det här för". Det där är väldigt svårt att hantera, säger Sandin.

Det här är viktiga bitar att ta tag i direkt.

- I början av säsongen ska man försöka sätta upp riktlinjer som alla spelare ska följa. Det är viktigt att göra det gemensamt.

Vad tycker du om Peter Hermodssons björnattack?

- Det var kreativt. Det är viktigt att göra roliga grejer. Man kan inte vara bara gravallvarlig. Men det finns också gränser. Det är inte bra när teambuildingen blir en typ av pennalism. När det blir för extremt, att man ska hoppa utför stup eller så. Men det här skämtet av Moras klubbdirektör verkar ha tagits emot bra, säger Sandin.

SÅ HAR ANDRA LAG GJORT TEAMBUILDING I SOMMAR

Vi har varit i Zell am See i Alperna i några dagar med laget. Vi besteg ett berg, och gjorde forsränning. Vi klättrade i någon form av linbana i höga träd. Där fick man hjälpa och säkra varandra väldigt mycket. Resan var väldigt trevlig med bra väder. Det är många nya i laget och efter det så kände man alla lite bättre. Det blir lite mer av en familjekänsla i laget. I de mest framgångsrika lag som man har varit med i så är det den känslan som man har känt.

FABIAN BRUNNSTRÖM, Frölunda

-

Är det mycket nya spelare i laget så är teambuilding bra. Man får något att samtala om vilket är positivt. Men det får inte bli för mycket. Det ska ju fylla en funktion. Det handlar ju egentligen om att allt man gör vid sidan av isen är viktigt - att äta lunch eller att snacka skit. Jag tycker inte att det behöver vara någon jättestor aktivitet egentligen. Vi har inte gjort något speciellt nu i sommar och vi har inte haft det så ofta. Det är inte något jag har saknat heller för de flesta kommer väldigt bra in här ändå tycker jag. Det är en skön känsla rakt igenom hela gruppen. Det är som en familj.

JOHAN ALM, Skellefteå AIK

-

Vi var i Halmstad i tre dagar. Det var lite militärstuk på det hela och vi körde hinderbana där man skulle klättra och åla i sand. Vi sprang med en bår med en 90 kilos sandsäck på. Vi höll på i elva timmar och avslutade det hela med att bo i tält. Det var sjukt jobbigt både fysiskt och mentalt. Vi avslutade med spa sista dagen. Det var väldigt bra uppstyrt av föreningen och jag tror att det här kommer att betyda mycket för vår lagsammanhållning framöver.

ROBERT ROSÉN, Växjö

-

Jag tror att det är bra med aktiviteter av olika slag, men jag tror att det allra bästa är att göra spontana saker tillsammans och umgås utanför planen. Det behöver inte vara klubben som styr ihop något utan det är väldigt mycket upp till spelarna själva att styra ihop saker. Inför den här säsongen åkte vi ut till ett ställe i Värmland och grillade, badade och gick igenom lite spelmetodik. Det var femkamp och fotbollsmatch också. Jag tror att gruppsammanhållningen är enormt viktig om man ska kunna vinna något.

DANIEL RAHIMI, Linköping

-

Sammanställning:

CECILIA EDSTRÖM

EN GRUPPS OLIKA FASER- ENLIGT IDROTTSPSYKOLOGEN FREDRIK SANDIN

"Man kan likna det med att som individ stå på kajen och inte veta om man ska hoppa på båten eller ej. När man sedan bestämmer sig för att hoppa på kommer man in i tillhörarfasen. Efter ett tag blir man trygg i laget och börjar opponera sig och utmana de andra i gruppen. Man kommer då in i konfliktfasen. Efter den, när man har rett ut allt och hittat sina roller, kliver man in i samarbetsfasen."