Dystrare läge för VIK - Skatteverket säger nej

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Pär Olert

Anrika hockeyklubben Västerås IK står på konkursens brant. 

Nu har Skatteverket sagt nej till att efterskänka några pengar till VIK-hockeyn.

"Det är ett stort bakslag", skriver ordförande Camilla Törngren på klubbens hemsida.

Västerås IK har haft en turbulent säsong. Efter en stark start hamnade laget i en djup svacka, och i januari fick både tränaren Martin Filander och sportchefen Niklas Johansson sparken.

Leksandsprofilen Andreas Appelgren tog över tränarrollen, men lyckades inte kvalificera laget till Meca Hockey Race och möjligheten att ta sig hela vägen upp till SHL.

Intäktstappet tog hårt på klubben. I början av mars kallade klubbchefen Johan Fägerblad till en presskonferens, där Västerås presenterade information om det svåra ekonomiska läget.

Västerås IK nära konkurs

Enligt ordföranden Camilla Törngren stod Västerås med ett ekonomiskt underskott på 4-5 miljoner kronor, och de behöver få in åtminstone en tredjedel av den summan för att elitverksamheten skulle kunna fortsätta.

VIK ansökte om rekonstruktion i mars. Rekonstruktionen skulle även innebära en översyn av verksamheten som beräknas kunna resultera i kostnadsbesparingar på cirka 8 miljoner kronor. 

Men nu är konkursen nära för den anrika klubben. Skatteverket har sagt nej till att efterskänka några pengar till VIK-hockeyn.

"Ett stort bakslag"

"Vi har tyvärr fått ett negativt beslut från SKV angående ackordsförslaget. Det beslutet kommer vi nu att följa upp med SKV under morgondagen", skriver ordförande Camilla Törngren på klubbens hemsida. 

"Det är ett stort bakslag att SKV inte är med i ackordet, vilket nu kräver ännu en växel. Utifrån rådande situation kommer vi nu att jobba vidare för att hitta lösningar."

"Vi ska fixa det här med hjälp våra sponsorer, insamlingar och övriga initiativ och vi är fortfarande hoppfulla och har inställningen att vi löser det."

Enligt VLT är Skatteverket fordran är på cirka 2,7 miljoner kronor. Senast på lördag måste VIK kunna visa ett eget kapital på 1 miljon kronor. Annars kastas klubben ur ut Hockeyallsvenskan.