”Du tappar lätt gruppen om du kallar folk saker”

Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Rapporten om HV71:s fiasko har kommit. 

Flera detaljer nämns – bland annat Nicklas Rahms kontrollbehov och hierarkin i spelartruppen. 

– Det måste finnas en kärna av HV71 så att de nya spelarna har något att komma till. Det måste vara killar som vill vara i HV71, säger en intervjuperson enligt Jönkpings-posten.  

Det är HV själva som har beställt rapporten från Linnéuniversitetet, och det är PG Fahlström, universitetslektor, som står bakom granskningen. Han har totalt genomför 20 intervjuer och samtliga är anonyma. Under torsdagen kunde Jönköpings-posten få ta del av rapporten och där pekas det på flera aspekter som ledde till att HV71, som tog SM-guld så sent som 2017, spelar i hockeyallsvenskan säsongen 2021/22. 

Rapporten är uppdelad i olika delar, bland annat nämns Nicklas Rahm, spelartruppen, träningsnivån, samarbetet mellan sportchef Johan Hult och assisterande sportchef Johan Davidsson och ekonomin. I rapporten framkommer det tydligt att laget drabbades hårt av pandemin. HV71 fick ett stort coronautbrott i vintras vilket gjorde att man låg efter träningsmässigt. Samtidigt åkte fem spelare till JVM och var borta i fem veckor. Detta tvingade HV till att låna in spelare för att kunna ha fullt lag. 

”Man kan se att det kryper i honom”

Sedan kommer Rahm in i bilden. Flera intervjuade personer menar att han började ”tänka för mycket” och fokuserade hellre på detaljer. 

– Man kan se att det kryper i honom (Nicklas Rahm). Han vill ha helhetskontroll, han vill lyckas. I sin iver att vara superprofessionell så var han med lite överallt. Han var nog rätt tränare men vid fel tillfälle. Nicklas kan lätt bli het och negativ. Du tappar lätt gruppen om du kallar folk för saker. Det blev allt möjligt, så han tappade gruppen, säger en intervjuperson enligt Jönköpings-posten.  

Intervjuperson: ”Kanske till och med för bra”

Även spelartruppen får sig en känga. Där finns det en tydlig hierarki, enligt rapporten. Vissa spelare presterade inte på förväntad nivå, ändå fick de ha kvar sina ledande roller. Det framkommer att det var tydligt att det hade behövts fler ledare som kunde var förebilder. De intervjuade kommer påpekar flera gånger att man har saknat kulturbärare. Spelare som vet vad det betyder att representera HV71. 

– Det är svårt att vara en ledarperson om du spelar i tredje- eller fjärdefemman. De som är här borde få känna på hur det är i andra klubbar. Det här är en klubb där du har alla möjligheter att bli så bra som möjligt. Det finns en bra organisation, faciliteter och helheten är bra. Det är kanske till och med för bra, säger en intervjuperson. 

SportExpressen har varit i kontakt med Nicklas Rham som har avböjt att kommentera.