Foto: Daniel ErikssonFoto: Daniel Eriksson
 Foto: Daniel Eriksson
Foto: Daniel ErikssonFoto: Daniel Eriksson
 Foto: Daniel Eriksson

Leksand nära SHL-kval efter drömseger

Publicerad

Leksands SHL-dröm fortsätter leva efter en osannolik kross av Mora i ett pressat läge. Leksand behövde vinna med minst fyra mål mot Mora för att ta sig vidare från allsvenska slutspelsserien. Drygt en minut in i den tredje perioden gjorde Johan Porsberger 4-0.

Med tre minuter kvar chansade Mora och plockade ut sin målvakt. Det gav ingen positiv effekt utan i stället satte Leksand både 5-0 och 6-0 i öppen kasse.

– Det här var helt magiskt. 6-0 hemma inför fullsatta läktare var det nog ingen som trodde på, säger tvåmålskytten Johan Olofsson till C More efter matchen.

 

TIPS: Ladda ned SportExpressens nya app och få alla sportnyheter snabbast – här för iOS och här för Android.

Daladerby. Tuff stämning. Mycket gruff och mycket på spel.

Leksand började bäst och tryckte på mest i offensiven. De fick också utdelningen efter redan fyra minuter. Men mot slutet av den första perioden började Mora få mer kontroll på matchen och ha längre anfall.

– Vi får en bra start, sen kommer de tillbaka lite. Vi måste göra det lite enklare och rejälare. Men det är skönt att jaga i stället för att bli jagad, säger Leksands Robin Jacobsson till C More efter den första perioden.

Moras Alexander Deliert har en liknande bild av matchen.

– Vi börjar lite så där och visste att Leksand skulle komma ut hårt. Men vi spelar upp oss lite på slutet. Vi måste få långa anfall. Det blir nyckeln, säger han till C More.

I den andra perioden började Leksand som i den första.

Leksand snodde pucken högt upp och anföll sen snabbt. Leksand kom två mot Moramålvakten och Tommi Paakkolanvaara släppte kyligt pucken till Johan Olofsson som kunde skjuta in 2-0 i öppen kasse efter tre och en halv minut i den andra perioden.

"Vi har en fantastisk energi"

Och åtta senare minuter small det igen för hemmalaget. Efter halva matchen leder Leksand nu med 3-0 efter att Jon Knuts tryckt in ett skott i powerplay på pass från Brock Montpetit.

– Vi har en fantastisk energi där ute och ett fantastiskt stöd från arenan. Vi har hur mycket ork som helst. Mentalt funderar de på vad som håller på att hända medan vi bara fokuserar på nästa byte. Vi ska bara gå för det, säger Jon Knuts till C More efter den andra perioden.

Men Moras Daniel Hermansson tycker inte att det ser så illa ut trots allt.

– Vi spelar inte så dåligt som resultatet är. Vi skapar chanser. Just nu studsar det inte vår väg, men fortsätter vi så här så kommer det göra det i sista perioden, säger han till C More.

Drygt en minut in i den tredje perioden gjorde Johan Porsberger 4-0 efter rejäl passning från Anton Karlsson som gav honom öppet mål.

Efter det blev det press på Mora att göra mål i stället – och de lyckades ställa om.

De pressade på och skapade mängder med chanser. Och med tre minuter kvar chansade de och plockade ut sin målvakt. Det fick ingen positivt effekt. I stället sköt Leksand först 5-0 och sen 6-0 i öppen kasse.

– De spelade väldigt bra. Jag vet inte om det var mentalt, vi kunde bara inte göra mål. Jag tycker faktiskt vi spelade ganska bra för det mesta, säger Moras tränare Jeremy Colliton till C More direkt efter matchen.

Gladare i Leksand

Från Leksandshåll var det såklart gladare miner.

– Det känns fantastiskt. Vi får mål i vid tillfällen. Det ger oss energi och tro på oss själva, säger Leksands tränare Per-Erik Johansson till C More.

Nu får Leksand försöka ladda om. Härnäst väntar Tingsryd i ett avgörande om vilka som ska få möta Modo i ett direktkval till SHL.

Förutsättningarna innan och efter matchen:

AIK har tagit sig till direktkval mot SHL-jumbon Karlskrona. För att göra det behövde de slå Tingsryd. Men Tingsryd kan fortfarande ta sig till SHL.

Mora och Leksand har fortfarande chansen att vinna den allsvenska slutspelsserien. De som vinner den får sen möta Tingsryd. Segraren där får sen möta Modo i direktkval i bäst av sju matcher med en SHL-plats i potten.

Följ matchen direkt på C More här.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag