Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

DOMEN: Så bra är lagen i hockeyallsvenska finalen

Foto: TOMMY PEDERSEN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: STAFFAN CLAESSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

I kväll ställs AIK mot IK Oskarshamn i den Hockeyallsvenska finalen.

Segraren går vidare för att möta Timrå IK där en plats i SHL nästa säsong står på spel. Nu har SportExpressen betygsatt finallagen inför rysaren.

AIK 

Målvakter 4 getingar

Hade kunnat vara en femma, men skadeproblemen som förföljt målvakter under säsongen innebär ändå ett litet frågetecken. Johannes Jönsson är en SHL-målvakt och spelar han på sin högsta nivå och klarar av att undvika skador så har AIK en matchvinnare här.

Backar 4 getinger

Har en bred backuppsättning med nödvändig spets, en perfekt kombination alltså. Alexander Deilert har dominerat i vinter och sitter bland annat på en överlägsen plus/minus med +30(!). Den överlägset bästa backuppsättningen i ligan. 

Forwards 4 getingar

Fyra bra konstellationer som när de kuggar i kommer att vara en mardröm för såväl Oskarshamn som eventuellt SHL-motstånd. Hämtade in Justin Crandall i februari och fick in den sista pusselbiten som behövdes. Litet frågetecken för Anton Holm som kan missa hela finalserien.

Matchvinnare 5 getingar

 

Fredric Weigel, Justin Crandall, Jesper Frödén, Garry Nunn, Daniel Muzito Bagenda OCH Anton Holm om han hinner tillbaka efter skadan. AIK har ett överflöd av potentiella matchvinnare och hujeda mig vad jobbigt att möta ett lag som har sån spets i samtliga kedjor.

Form 4 getingar

Har kunnat konservera formen under slutet av säsongen då toppstriden var avgjord tidigt. Kommer in i den här finalen fullt redo känns det som och det enda som stör är skadan på Holm. Nej, AIK känns svårstoppade nu och om formkurvan fortsätter peka uppåt så får Timrå se upp.

(Jury: Robin Lindgren)

Totalt 21/25 getingar

Johan ”MrMadhawk” Svenssons dom: Lever med favorittryck på sig och det är alltid jobbigt, i kvaltider när man bara ska göra en sak, som alla förväntar sig. Är dock ett bättre lag kvalitetsmässigt, så det ska inte vara några problem. Besitter ett lag, som kommit på plats under slutdelen av säsongen, och har hemmafördel. Löser detta.

Sanny Lindströms dom: AIK har en bra blandning av äldre rutinerade spelare och en av svensk hockeys allra största talanger i Filip Broberg. AIK är favoriter och lever under press med att det antingen blir spel i SHL nästa år eller eventuell degradering på grund av ekonomiska problem. Därför är AIK största motståndare de själva. Jag tror AIK stabilitet och bredd tar laget förbi Oskarshamn i fyra matcher.

IK OSKARSHAMN

Målvakter 5 getingar

Adam Åhman var grundseriens bästa målvakt med lägst snitt insläppta mål per match och högst räddningsprocent. Är fortfarande junior men har bevisat att han håller med råge på den här nivån. Får en femma på förhand för sina insatser hittills, men nu väntar något helt annat…

Backar 4 getingar

Har två av ligans tre poängbästa backar i Nolan Zajac och Oskar Nilsson som imponerade stort under grundserien, och båda är offensiva krafter AIK får se upp med. Inte samma bredd som AIK men identisk spets. 

Forwards 3 getingar

Har ett gäng spetsspelare som visat hög klass under säsongen, men sett över fyra kedjor är det inte alls samma klass som AIK och Oskarshamn måste förlita sig ännu mer på ett färre antal spelare. Kan Alex Hutchings, Arsi Piispanen och Jonas Engström kliva upp ett snäpp? 

Matchvinnare 4 getingar

Jodå, nog finns det spelare som kan kliva fram och avgöra matcher på egen hand här nog. Men precis som jag skriver här ovan så är det färre matchvinnare än hos AIK och vad händer om AIK lyckas få bort en spelare som Piispanen helt ur matchen? 

Form 3 getingar

Var som bäst i höstas och har under 2019 inte alls visat sig lika starka, om man slappnat av för att spara formen till nu eller om det är en fingervisning om att laget inte håller får vi se den kommande veckan. Men njae, det hade kunnat se bättre ut formmässigt här alltså..

(Jury: Robin Lindgren)

Totalt: 19/25 getingar

Johan ”MrMadhawk” Svenssons dom: Gjort en riktigt fin säsong, och det lär bli några spelare som exporteras till SHL även denna säsongen. Har svårt att se laget räcka till, då jag tycker att man vacklat för mycket i prestationerna under framför allt 2019. Vet att man behöver klippa en match på Hovet, och det blir inte enkelt. Knappast uträknade, dock. Kan kanske ha fördel av underdogstämpeln.

Sanny Lindströms dom: Det som talar för Oskarshamn är att läget nu är detsamma som det i grunden var inför säsongen. Återigen får de slå ur underläge och det tror jag passar laget bra. Dagarna då spelat fungerar har man bevisat att man kan slå vem som helst. Jag tycker dock att man spelar med lite för små marginaler och naivt ibland vilket jag tror är ohållbart mot ett så pass bra lag som AIK

Så spelas den Hockeyallsvenska finalen

AIK inleder i kväll, den 11 mars, med hemmamatch på Hovet klockan 19:00. Därefter fortsätter matchserien med match varannan dag, där lagen kommer att turas om att spela på hemmaplan. 

Matchserien avgörs i bäst av fem matcher vilket betyder att laget som först når tre segrar vinner finalen och då får möta SHL-laget Timrå IK i en matchserie bäst av sju där segraren spelar i SHL säsongen 19/20.

Måndag 11 mars: AIK-Oskarshamn, Hovet, 19:00.

Onsdag 13 mars: Oskarshamn-AIK, Be-Ge Hockey Center, 19:00.

Fredag 15 mars: AIK-Oskarshamn, Hovet, 19:00.

Söndag 17 mars: Oskarshamn-Aik, Be-Ge Hockey Center, 15:00.

Tisdag 19 mars: AIK-Oskarshamn, Hovet, 19:00.