Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Det som har hänt är fruktansvärt tragiskt”

Roger Melin Foto: JIM AHLERUP
Tobias Forsberg bärs ut på bår efter otäcka skadan. Foto: HENRIK HANSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Leksand var en klubb i kris när Roger Melin tog över som tränare.

Sedan dess har det blivit en del segrar - men allt har överskruggats av den svåra skadan för Tobias Forsberg.

 – Ingen vet hur det blir för Tobbe. Vi i laget kan bara försöka fokusera på det vi ska göra, säger Roger Melin i en intervju med SportExpressen.

 Efter nio raka förluster fick Leif Carlsson sparken som tränare för Leksand.

In som tränare kom rutinerade Roger Melin, som varit arbetslös sedan han fick sparken av Brynäs i början av förra säsongen

62-åringen hade nobbat några andra tränarjobb och börjat tänka att tränarkarriären var över.

– Ja, egentligen hade jag kommit ifrån det och börjat tänka att: okej, nu är jag klar. Men så gick jag på några matcher med Brynäs. Då fick jag en annan känsla. Och sen hörde Leksand av sig. Laget jag höll på när jag var liten och som jag alltid haft en längtan efter att ha tränat.

När general manager Thomas Johansson dessutom erbjöd ett kontrakt som sträcker sig även över nästa säsong så kunde inte Roger Melin säga nej.

”Tobbe hade en otrolig otur”

Han kom till ett stukat lag som alltså hade förlorat nio raka matcher och en förening som återigen brottas med ekonomiska problem.  

Melin fick en bra start, med tre raka segrar, före måndagens match borta mot Västerås, som slutade med förlust för gästerna.

Men allt har förstås kommit i bakgrunden efter Tobias Forsbergs svåra skada, då han kraschade in i sargen i matchen mot Almtuna och skadades så svårt att han fördes med ambulanshelikopter till Akademiska sjuhuset där han opererats för en nackskada.

– Det var fruktansvärt tragiskt, det som hände. Tobbe hade en otrolig otur i den där situationen. Det är klart det här väcker tankar hos många. Jag hade precis lärt känna Tobbe, många i föreningen har känt honom jättelänge, säger Roger Melin.

Tobias Forsberg. Foto: BILDBYRÅN

Tobias Forsbergs prognos är oklar. Läkarna vet ännu inte hur det kommer att bli för honom och såväl spelare som ledare i Leksand vet inte mer än ni som läser detta och de mest välunderättade är endast den närmaste familjen.

– Ingen vet hur det blir för Tobbe. Vi i laget kan bara försöka fokusera på det vi ska göra. Det är klart att det är ett väldigt tufft läge och det var varit en svår tid. Att leva i ovisshet är nästan det värsta som finns, fortsätter Roger Melin.

Leksands nye tränare har fått ägna stor det av sin tid åt samtal med både laget och enskilda spelare. Dels om Tobias, men i huvudsak om jobbet som måste göras, om vardagslivet. 

Hur börjar man ett nytt jobb i ett lag med nio raka förluster, hur vänder man en sådan trend?

– Då gäller det att ingjuta mod, hopp och tro och att hitta ett sätt att spela som vi är trygga med. Här har jag också sagt: titta på laguppställningen, vi har ett bra lag med kapacitet att spela riktigt bra ishockey. Det har jag tjatat om. För så är det. Sedan ska vi inte analysera det som varit, utan leva i nuet.

”Det finns en felaktig bild av mig”

Roger Melin har ett rykte om sig att vara en snäll ledare med mjuk ledarstil.

Något han själv är lite road av.

– Ja, det finns en felaktig bild av mig. Jag ställer höga krav. Jag är inte rädd för att ta konflikter. Men jag skäller inte ut folk. Jag pratar på ett normalt och strukturerat sätt. 

Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Han skrattar till och fortsätter:

– Om jag nu är snäll, så förstår jag inte heller hur en del kan få det till att vara något negativt. 

Hur är det då för spelarna med kraven och förväntningarna i just Leksand?

– Det är klart det är tufft. Men jag tycker spelarna i laget hanterar det bra. Och stödet från publiken är fantastiskt. Det finns verkligen leksingar precis överallt. Även i Gävle har det kommit fram leksingar och pratat med mig.

I Gävle - i "Brynäs-land - det trodde man inte?

– Nej, men Leksand finns överallt. Det måste vara laget med flest supportar i Sverige. Sedan är det inget hat alls. Jag har aldrig hört Leksands klack sjunga några hatord. Jag har i och för sig aldrig hört dem mot Mora...

Det gör du väl gärna till våren?

– Haha, så långt har jag inte tänkt. Vi tar en match i taget.

Däremot säger han ärligt att det är bäst att slippa den allsvenska "finalen".

Som egentligen inte betyder någonting, bara bortsatt spel mot ett SHL-lag.

– Nuvarande upplägg är märkligt. Det känns mer som en matchserie där de allsvenska lagen tröttar ut sig inför fortsättningen.

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!