Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det hade varit skillnad om det varit två bra lag”

Ishockeyn är stekhet i Umeå. Foto: BILDBYRÅN
Seriefinalen mellan Modo Hockey och Björklöven på lördag är slutsåld sedan länge.Foto: MICHAEL BERGGREN / MICHAEL BERGGREN EXPRESSEN

Två föreningar som upplevt den ultimata extasen och den mörkaste av ishockeyns avgrund ställs i morgon mot varandra i höstens hetaste match. 

Modo och Björklöven har gått igenom mycket för att komma hit.

Men nu är de två av hockey-Sveriges hetaste lag. 

– Att möta Modo var som att möta vilket lag som helst, men det gick oftast väldigt bra mot dem, säger klubblegendaren Tore Ökvist.

En kall ishall i Umeå 2004. Modos största genom tiderna, Peter Forsberg, slår sig ned med en ung Björklövensupporter och blir kallad ”Modoröv”. Ett klipp som sedan dess blivit klassiskt och alla som har ishockeyns i sitt hjärta har sett sekvensen med ”Foppa”. 

Hade det inte varit för humorn och charmen i klippet kunde de orden ha blivit startskottet på en livslång rivalitet mellan två klubbar bara elva mil ifrån varandra men så blev inte fallet - och tolv år senare finns ännu ingen riktig rivalitet mellan klubbarna. Men kanske är den på väg att skapas nu. 

För såväl Björklöven som Modo har rusat genom Hockeyallsvenskan som skadeskjutna vildsvin under hösten och plötsligt har båda lagen fött ett hopp hos respektive supportrar som inte riktigt funnits där på så lång tid. 

Återigen är ishockeyn glödande het i Umeå och Örnsköldsvik.

– Ja, ishockeyn känns hetare än på väldigt länge i Umeå. Om man bara tittar på hur mycket loger fylls och sittplatser fylls, och snacket runt om i stan... Det är ju betydligt mer nu än hur det varit de senaste åren, säger Tore Ökvist som fanns med 1987 när Björklöven tog sitt hittills enda SM-guld i historien.

Per Svartvadet, som 2007 bar Modo till klubbens senaste SM-guld, tycker även han se sig en rejäl boost i Örnsköldsvik:

– Visst märker man att det är ett större drag kring laget i staden trots att publiken i Örnsköldsvik ju är väldigt bortskämda så känns det i snacket och så att det är hett. De har fått ett hopp om SHL igen som de inte kunnat känna på riktigt sedan de åkte ur.

Fem heta punkter inför stekheta seriefinalen

Klassiska slutspelsmötet 1988.

Det finns i ärlighetens namn inte särskilt mycket historia mellan de här två lagen, de senaste 30 åren har de bara varit i samma serie sju säsonger. Men går vi tillbaka 31 år i tiden, till 1988, så hittar vi faktiskt en väldigt tajt slutspelsserie där Björklöven slog Modo i semifinalen med 2-0 i matcher efter att ha vunnit båda gångerna på övertid. Lars Karlsson och Lars Molin blev då hjältar för Björklöven i övertid. Hade Modo vunnit där hade de gått till final och där hade vad som helst kunnat hända…

Slutsålt sedan en vecka tillbaka.

Det har väl i ärlighetens namn med publiksiffrorna i Örnsköldsvik. Trots att laget gått fram som en ångvält ligger publiksnittet inför matchen bara på 2 890 åskådare per match efter sju spelade hemmamatcher. Men till den här matchen är det lapp på luckan. Sedan flera dagar tillbaka har det varit utsålt och det kommer bli knökfullt på respektive ståplats och räkna med en stämning värdig en match i april snarare än en match i november. 

Stjärnornas kamp.

Björklöven och Modo är inte bara ligans hittills två bästa lag - de är också lagen med de största stjärnorna i sina trupper. Modo har flera spelare som kommer kunna ha bärande roller även vid eventuellt SHL-spel, och då tänker jag främst på Tobias Enström, Patrik Karlkvist, Fredrik Olofsson, Tom Hedberg och Jonathan Johnson. Björklöven å sin sida har nästan ännu mer spets. Spelare som Fredric Andersson, Justin Crandall, Alex Hutchings, Fredric Weigel, Brian Cooper och Alexander Deilert (avstängd) är ruskigt vassa spelare.

Inbördes möten sedan Modo blev ett hockeyallsvenskt lag.

Morgondagens match är det 14:e i ordningen sedan Modo 2016 blev ett hockeyallsvenskt lag, och tittar vi på de inbördes mötena är det klar fördel Björklöven som vunnit 8 av 13 matcher med en målskillnad på 40-37. Anmärkningsvärt är att säsongen 17/18 spelades fyra matcher lagen emellan och samtliga slutade med vinst för Björklöven. Det enda mötet hittills under nuvarande säsong slutade med 3-2 seger för Björklöven efter att Alexander Deilert vänt matchen på egen hand och avgjort i förlängning.

Målvaktsmatchen.

Ni kanske reagerade på att jag inte nämnda Joe Cannata bland Björklövens stjärnor, det är för att det kommer en rejäl hyllning här; Cannata är den främsta målvakten jag sett på väldigt länge i Hockeyallsvenskan och definitionen av matchvinnare. Här har Per Kenttä fyndat och Cannata skulle kunna bli en toppmålvakt i SHL är känslan. I Modo är målvaktssituationen lite mer oklar då man har spelat tre målvakter hittills under säsongen och Linus Lundin har stuckit ut mest men känns ändå inte riktigt lika vass som Björklövens sista utpost.  

Björklövens klubblegendar: ”Gick ofta bra mot Modo”

Med 391 poäng på 393 matcher i Björklöventröjan är Tore Ökvist än i dag en av klubbens största genom tiderna och uppe i taket på Umeå Arena hänger än i dag hans tröja med nummer 27. 

1988 tvingades han själv lägga ned sin karriär men sedan dess har han troget följt Björklöven, antingen på plats eller hemma i soffan.

– Ja, jag försöker se så mycket jag kan. Jag har varit nere på arenan vid ett par matcher den här säsongen och jag tycker det ser riktigt bra ut. Det är en annan känsla kring laget nu och det känns väldigt spännande var det här kan sluta.

Hur är rivaliteten mellan Modo och Björklöven, finns det något hat i dessa matcher?

– Jag tycker inte det finns någon rivalitet. Redan på tiden när jag spelade försökte Modo göra matcherna mot oss till ett derby men Skellefteå var ju våra stora rivaler och så är det ju än i dag, säger Tore Ökvist.

Men det måste ju ändå ha varit lite speciellt att möta Modo ändå?

– Njae. Vi kändes bättre än Modo då, och var ganska trygga i det så det blev inga stora matcher därigenom heller. Det är ju skillnad om man är två bra lag som är i toppen av tabellen som möts men vi var ofta långt ifrån varandra i tabellen så det blev inte riktigt några speciella möten av den anledningen.

Tore Ökvist (till höger i bild) är en av Björklövens största genom tiderna.Foto: © BILDBYRÅN

Har du något minne från dessa matcher som sticker ut?

– Nej. Att möta Modo var som att möta vilket lag som helst, men det gick oftast väldigt bra mot dem, det minns jag i alla fall. För något år sedan fick jag fick höra att jag avgjorde en slutspelsmatch mot Modo men jag minns inte ens det målet, det kanske säger allt.

Per Svartvadet: ”Nu känns hockeyn hetare igen”

Med 18 poäng på 20 matcher under slutspelet våren 2007 kom Per Svartvadet att spela en nyckelroll när Modo vann SM-guld. I dag är han expertkommentator på Sveriges Radio och följer Modo så gott han kan vid sidan om jobbet.

– Egentligen har ju intresset för ishockeyn i Örnsköldsvik blivit kallare och kallare sedan SM-guldet. Det är ju så klart svårt att nå upp till den hajpen som var 2007 när vi hade ny arena och dessutom vann guld. Men i takt med att Modo sjönk för varje säsong efter det så blev ju intresset mindre i Örnsköldsvik. 

– Men nu känns hockeyn hetare igen, till slut.

Varför går Modo så bra i höst?

– Jag tycker de har seriens bästa lag på papperet, sen ska man ju få ihop det också och det är ju det de börjat få nu. De ska ligga där uppe med tanke på materialet de har och det ser väldigt bra ut nu.