Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

HV71:s sköna vändning efter mardrömsstarten

JÖNKÖPING/STOCKHOLM. En chockartad start på den andra perioden och HV71 var i brygga.

Men efter tre raka mål i mellanakten vände det tidigare SHL-laget premiären i hockeyallsvenskan till seger mot AIK med 3–2.

– Sen dag ett har vi vetat att vi är ett av de bästa lagen i ligan och vi måste bara bevisa det, säger Tyler Vesel.

HV71 är storfavoriter till att ta sig upp till SHL igen redan till våren.

När laget under fredagskvällen inledde sin första match i hockeyallsvenskan var det AIK som stod för motståndet hemma i Husqvarna Garden.

– Jäkligt skönt, det är alltid lite premiärnerver innan säsongen är i gång och kanske lite extra för oss när det är en ny liga. Men jäkligt skönt att säsongen är i gång och att vi tar alla tre poängen, säger Simon Önerud efter matchen.

Väl där kände lagen på varandra till en början men det var gästerna som tog ledningen sent i perioden. Backen Eric Norin tog nämligen ett eget offensivt initiativ, snurrfintade bort Nichlas Torp och sprätte upp 0–1-pucken bakom Jonas Gunnarsson.

Dock var inte hemmalaget oävet i den första perioden. Fredrik Forsberg hade nämligen ett skott i målramen men Pavel Khomchenkos nolla var intakt.

I den andra perioden tog det dock endast 18 sekunder innan det stod 0–2. 

Eric Norin blev då tvåmålsskytt med ett skott som långt ifrån var otagbart för Jonas Gunnarsson i mål.

– Det är en tavla från Gunnarsson givetvis, den ska han ha. Men han tappar liksom in den. Det kom från ingenstans, sade C Mores expert Harald Lückner.

Var det att mana till lugn efter 0-2 eller vad sa ni på bänken?

– Ja, vi var inte helt nöjda med hur vi spelade. Vi spelade kanske inte som vi ska göra i början, då försöker vi påminna varandra och ledarstaben påminner oss om vad vi ska göra. Jag tycker att vi rättar till det, varför vi inte gör det från start vet vi inte men det har lite med premiärnerver att göra, säger Önerud.

HV71 reste sig efter chockstarten

Men efter det var det HV71 för hela slanten och Khomchenko skulle tvingas kapitulera.

Först reducerade Jonathan Davidsson till 1–2 innan Simon Önerud kvitterade med drygt halva matchen spelad. Med mindre än fem minuter kvar av mellanakten satte sedermera Tyler Vesel 3–2-målet för HV71. Noterbart är att Daniel Bertov spelade fram till två av målen.

I period nummer tre var det alltså AIK som skulle tvingas jaga en kvittering.

Och de pressade på för att nå en under matchens slutskede. Mycket tack vare ett sent numerärt överläge och utplockad målvakt. Men trots den sena forceringen höll Tommy Samuelssons lag undan och bärgade tre poäng i säsongens första match.

– AIK är ett bra lag också, de gör bra grejer... men vi har pratat mycket om att vi inte kommer ta ledningen varje match, men att vi verkligen ska trumma på minut för minut och få betalt för det i slutändan och jag tycker att det visar sig väldigt bra idag. Vi jobbar ner dem till slut och lyckas reducera, kvittera och ta ledningen. Det var tufft i slutet men desto skönare att ta alla poängen då, avslutar Önerud.