Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Blivit tillsagda att inte kasta skit på varandra”

Emil Georgsson.
Foto: Västerviks IK
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: DANIEL NESTOR / BILDBYRÅN

Den 9 januari skrev Ryan Gropp ett kontrakt med Västervik för resterande del av den säsongen, plus den som nyligen påbörjats och hade avtal till april 2022.

Det bröt kanadensaren.

Vad få vet om är att det då skrevs en klausul att han inte skulle få spela med en konkurrerande klubb den här säsongen.

Senare skrev han på för Björklöven.

– Vad han haft för avtal tidigare får du ta med Ryan, hans agent eller Västervik, säger Per Kenttä i Björklöven.

– Det hade varit spännande att se vad som hänt om det varit tvärtom, säger Västerviks sportchef, Emil Georgsson.

En affär med bitter eftersmak, och som inte är över, pågår just nu mellan två allsvenska klubbar.

Ryan Gropp presenterades av Björklöven den 2 september och då var det en nöjd Per Kenttä som kommenterade värvningen på klubbens hemsida.

– Ryan kommer vara en offensiv kraft hos oss i Björklöven. Med sin storlek och skridskoåkning hoppas vi att han kan vara ett hot mot våra motståndare i Hockeyallsvenskan. Han kan också ligan och vet vad som krävs för att lyckas här, sa Kenttä.

På den småländska östkusten satt Emil Georgsson och såg hur en spelare han hade ett gällande avtal med för säsongen 2021/2022, och som bröts för att han skulle spela i Norge, plötsligt skulle ställas mot Västervik den här säsongen.

Med anledning av att Västervik godkände övergången till Stjernen, som senare bröts, så var det också den norska klubben som godkände transferkortet med Gropp till Björklöven.

I överenskommelsen när kontraktet bröts mellan Ryan Gropp och Västervik, så finns det en tydlig punkt som reglerar vad som gäller för säsongen 2021/2022 för Gropp, enligt SportExpressens uppgifter.

Han fick inte skriva på för en annan klubb i hockeyallsvenskan utan Västerviks tillstånd.

Emil Georgsson, som är sportchef i Västervik, bekräftar det hela:

– Jag kan åtminstone säga så här att för oss är det en fråga som inte är stängd på långa vägar. Vi har varit i kontakt med jurister för att kunna driva vidare det rättsligt och har fått positiv respons på att kunna göra det.

På en rak fråga, har er förening godkänt att Gropp spelar för Björklöven?

– Nej, det har vi inte. Och det är det som förvånar mig. Björklöven och Kenttä har varit medvetna om detta.

Kommer ni att agera?

– Vi har blivit tillsagda att vi inte ska kasta skit på varandra, så det tänker jag inte göra. Det hade varit spännande att se vad som hänt om det varit tvärtom. Men fråga ligan vad de säger.

Hockeyallsvenskans sportchef Erik Ryman menar på att från deras håll så kommer man inte att agera.

– Vi kan inte göra någonting. Det är en sak mellan klubb, spelare och agent, säger Ryman, som anser att frågan är stängd från deras håll.

Björklöven inleder säsongen på fredag när man ställs mot Södertälje på bortaplan.

Då kommer Gropp av allt att döma finnas i Björklövens laguppställning.

Per Kenttä ser inga hinder, trots att han, enligt Georgsson var väl medveten om överenskommelsen Gropp gjorde med Västervik när kontraktet bröts.

– Han var tillgänglig att spela för oss som jag ser det. Vad han haft för avtal tidigare är egentligen inte vår sak. När vi skrev kontraktet så fick vi grönt ljus att han var tillgänglig och han kommer att bli en nyttig spelare för oss, säger Per Kenttä.