Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Blev orättvist behandlade sportsligt och ekonomiskt”

Markus Näslund.
Foto: ANNA FRIBERG
Modos sportchef Fredrik Glader.
Foto: SIMON ELIASSON / BILDBYRÅN
Modo hann spela två matcher i finalserien. Sedan avslutades säsongen.
Foto: ERIK MÅRTENSSON / BILDBYRÅN
Modo spelar i hockeyallsvenskan även nästa säsong.
Foto: BILDBYRÅN

I år skulle de ta sig tillbaka till finrummet i SHL.

Nu står Modo med en avslagen överklagan till Riksidrottsnämnden – samtidigt som spelare efter spelare lämnar klubben.

– Jag lider oerhört med hela organisationen och jag tycker att de blev orättvist behandlade, både sportsligt och ekonomiskt, säger Markus Näslund.

”Vi anser att det är djupt orättvist att möjligheten att kvala uppåt i seriesystemet inte ska avgöras på sportsliga grunder utan via en extremt snabb beslutsprocess. Vi anser också att det är orimligt att de lag som sportsligt presterat sämst under säsongen är de stora vinnarna”.

Så skrev Modo på sin hemsida efter att Svenska ishockeyförbundet meddelat att hockeysäsongen skulle stängas med omedelbar verkan. Samtliga lag skulle stanna kvar i den serie som de tillhört under säsongen.

Inget lag åkte ur sin serie, inget lag gick upp.

För Modo, som slutat tvåa i hockeyallsvenskan och vunnit den första matchen mot Björklöven i finalserien, kom beskedet som en käftsmäll.

Klubben hade spänt bågen och gjort en offensiv satsning för att ta sig tillbaka till SHL.

Den redan spetsiga truppen hade kryddats med ett gäng utländska stjärnvärvningar i Ilkka Kangasniemi, Nikoali Belov, Adam Tambellini och målvaktsprofilen Patrik Bartosak. Man bestämde sig för att överklaga hockeyförbundets beslut och krävde sportslig och ekonomisk ersättning, men Riksidrottsnämnden avslog överklagan.

Massflykt i Modo - stjärnorna lämnar

Sen dess har klubben drabbats av massflykt på spelarsidan.

Poängkungen Jonathan Johnson, som slog tidernas poängrekord i hockeyallsvenskan, är klar för Skellefteå.

Patrik Karlkvist, trea i hockeyallsvenskans poängliga, är klar för finska Sport.

Adam Tambellini, femma i hockeyallsvenskans poängliga, är klar för Rögle.

På backsidan är Victor Berglund klar för Luleå, Tom Hedberg nära Brynäs och Mattias Norlinder kommer av allt att döma hamna i Frölunda.

Fredrik Olofsson och Kim Rosdahl hade kontrakt över nästa säsong, men har valt att lämna.

Modo-ikonen Markus Näslund lider med sin klubb.

– Det är givetvis tufft när de tappar de flesta av de ledande spelarna samt kontinuiteten som de har jobbat hårt för att skapa, säger han.

Markus Näslund: ”Jag lider oerhört”

46-åringen upplevde att klubben, efter ett par slumrande säsonger, hade något stort på gång.

– Jag följer varje match som Modo spelar på ett eller annat sätt. Det har varit kul att se hela Örnsköldsvik leva upp igen efter några tuffa säsonger, säger han och fortsätter:

– Jag lider oerhört med hela organisationen, det måste kännas som om någon slår undan benen på dem när de successivt har byggt upp laget för att vara slagkraftigt nog att nå SHL.

Modo upplevde att de blev orättvist behandlade och krävde kompensation ekonomiskt och sportsligt. Borde de ha fått det?

– Ja. Jag tycker att de blev orättvist behandlade, både sportsligt och ekonomiskt. Men jag är kanske inte helt opartisk.

Nu ställer sig många frågan: Var står Modo i dag? 

Sportchef Fredrik Glader:

– Jag tycker att Modo har gjort en otroligt stark resa sen de åkte ur SHL, som förening. Modo i dag står på en helt annan plattform än säsongerna innan och när de åkte ur, med ekonomi och ledning.

– Sen var säsongen i år katastrofal med tanke på hur den slutade, vi fick ingen chans att tävla om det eller spela om det. Som det slutade nu känns det otroligt abrupt än om man hade haft chans att spela om det men förlorat, det hade varit en helt annan sak.

Nu lämnar i stort sett samtliga toppspelare, vad säger du om den situationen ni hamnat i med alla spelartapp?

– Det är ju så att om laget spelar bra och individer spelar bra så öppnar sig en marknad för dem med intresse från andra klubbar och så. Vi har ju haft otroligt skickliga spelare som gjort det bra, och dessutom vill jag höja ledarna som gjort det otroligt bra som utvecklat spelarna varje dag. 

Sportchefen: ”Blir jävligt rörd faktiskt”

Vad tycker du hade kunnat hanteras bättre?

– Eftersom det är en så pass unik situation och hur den här säsongen slutade så måste vi se till svensk ishockeys bästa. Vi avslutade säsongen på ett sätt som är allt annat än vanligt och jag skulle vilja se att man tar till andra ovanliga lösningar då inom frågor som kval och värvningar….

Hade SHL-klubbarna kunnat vara ”schyssta” och inte värvat från hockeyallsvenskan, eller vad menar du?

– Det är lite det jag menar med att man skulle ha sett till svensk ishockeys bästa och kanske tagit till lite ovanliga lösningar. För svensk ishockey är inte bara SHL med deras miljoner från C More, det är så mycket mer och SHL skulle inte finnas utan övriga klubbar i Sverige, säger Glader och fortsätter: 

– Sen tycker jag inte heller att man skulle ha flyttat upp till exempel Löven och Modo, det är inte det jag är ute efter. Men det hände ju rätt mycket som påverkar både ekonomi och sportsligt, och det tycker jag de hade kunnat diskutera igenom innan de tog ett så förhastat beslut.

Hur ser det ut nu då med jobbet inför nästa säsong, med truppbygget och så?

– Vi har ändå en plan och det är det vi jobbar med, men jag förstår alla som brinner för Modo och deras frustration över hur säsongen slutade. Jag lider med dem. Men är det några supportrar i Sverige som är värda att ha ett lag i SHL är det Modos supportrar, som de stöttar föreningen. Man blir jävligt rörd faktiskt, när man tänker på det, säger Glader.

Det blir ingen återkomst i SHL hösten 2020, men Markus Näslund tror att klubben, trots alla spelartapp, går en ljus framtid till mötes.

– Jag tror på Modo och dess ledning så jag känner mig inte orolig för klubben. Det känns som om de har lyckats vända skutan åt rätt håll. Jag tror att ledarna kommer lyckas bygga ett nytt slagkraftigt lag men det kan ta lite längre tid, säger Näslund.