Foto: Ulf Ryd
 Foto: Ulf Ryd

Björklöven lever - undviker konkurs

Publicerad
Uppdaterad
Björklövens hopp om fortsatt spel i hockeyallsvenskan lever.
I dag upphävde hovrätten i övre Norrland tingsrättens beslut om konkurs.
Nu kan Björklöven återfå sin allsvenska plats - på Sundsvalls bekostnad.
- Det är den utvekling som vi ser nu, säger Svenska ishockeyförbundets tävlingschef Mikael Lindström till HockeyExpressen.se.
Björklöven AB försattes på egen begäran i konkurs den 21 april.
Många ansåg att det var ett förhastat beslut av styrelsen och en räddningsaktion sattes igång för att rädda föreningen som blev svensk mästare i ishockey 1987.
Skulderna var på närmare tio miljoner kronor men den svåra situationen har nu klarats av genom att vissa leverantörer skrivit av sina skulder, genom aktieförsäljning och genom att pengar samlats in från Björklövens anhängare.

"Kommit in en hel del pengar"

Nu är det upp till förbundsstyrelsen att fatta ett beslut om Björklövens fortsatta existens i hockeyallsvenskan.
Mikael Lundström, tävlingschef på Svenska ishockeyförbundet, om hovrättens beslut:
- Vad jag förstår så har de väl bedömt att det har kommit in en hel del pengar som de kan betala sina skulder med. Nu ska ärendet granskas av allsvenska nämnden, sedan blir det ytterst en fråga för förbundsstyrelsen att fatta ett beslut om klubben är så pass frisk att de kan spela i hockeyallsvenskan eller inte.
När förbundsstyrelsen kommer att fatta sitt beslut är enligt Mikael Lundström oklart.

Sundsvall i farozonen

Men om det blir fortsatt spel i hockeyallsvenskan för Björklöven riskerar Sundsvall, som fick platsen när Björklöven begärdes i konkurs, att flyttas ned till division ett.
- Sundsvall har fått ett besked från oss att de tar en hockeyallsvensk plats utifrån förutsättningen att Björklövens konkurs äger laga kraft. Nu upphävs den och då är situationen annorlunda. Men det hänger fortfarande på vad allsvenska nämnden har att säga.
Men om Björklöven stannar kvar åker Sundsvall ur, eller?
- Ja, det är den utveckling som vi ser nu. Men ytterst är det styrelsen som fattar det beslutet, säger Mikael Lundström.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag