Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Beslut taget – efter omstridda förslaget

Foto: DANIEL ERIKSSON / BILDBYRÅN
Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN
Foto: ERIK MÅRTENSSON / BILDBYRÅN

Upp- och nedflyttningar i det svenska hockeysystemet kommer fortsätta gälla. 

Hockeyallsvenskan driver inte frågan vidare.

– Det finns ett regelverk som vi förhåller oss till, säger ordförande Niclas Fröberg som understryker vad ligans kärnfråga är just nu: 

– Vi måste till varje pris se till att ingen klubb går under.

Förra veckan kunde SportExpressen avslöja att flera klubbar i Hockeyallsvenskan förberedde en motion till ligan som utgick från att stänga serien nedåt, men tillåta uppflyttning till SHL. 

Västervik och Kristianstad var två klubbar som backade förslaget, av ekonomiska och sportsliga skäl.

– Vi tror att det skulle göra oss gott att inte kapprusta mot varandra om att eventuellt slippa ett negativt kval. Det finns en risk att säsongen ställs in i Nordamerika och då kan spelarmarknaden explodera. Vad händer om en bottenkonkurrent tar in fyra spelare i februari medan de andra inte har råd?, sade Västerviks sportchef Emil Georgsson som också menade att tävlingsbalansen kan rubbas om ett lag drabbas av ett coronautbrott:

– Tänk ett scenario där ett lag drabbas av viruset i februari då man ligger i en tajt streckstrid. 

”Därför faller hela frågan”

Det förslag klubbarna skissade fram skulle lämnas till Hockeyallsvenskans styrelse i slutet av förra veckan, enligt uppgifter till SportExpressen. 

Ligans ordförande Niclas Fröberg berättar, en knapp vecka senare, att styrelsen inte hört något från de berörda klubbarna.

– Nej, vi har inte fått in något förslag.

Har ni fått några signaler från klubbarna i denna fråga?

– Först och främst måste man förstå att det är ett beslut som ligger hos förbundet, och de har varit tydliga med att det inte kommer tas upp. I sådana fall ska det ske på ett årsmöte, och därför faller hela frågan. Vi som liga kan inte göra detta enskilt utan vi måste göra det i harmoni med andra. Min uppfattning, efter samtal med klubbordförande, är att det finns ett regelverk som vi måste förhålla oss till. Vi får följa det helt enkelt. 

Niclas Fröberg, Hockeyallsvenskans ordförande.Foto: ALEXANDER DONKA / ALEXANDER DONKA EXPRESSEN

Fröberg slår fast att Hockeyallsvenskan som liga inte kommer kontakta förbundet. Han uttrycker samtidigt sympati för de föreningar som drivit frågan.

– Jag har full förståelse för den oro som finns, att vissa klubbar tar upp ämnet. Det är upp till var och en, men man måste förstå processen. Förbundet har varit tydligt med att frågan inte kommer behandlas och då behöver inte vi driva frågan ytterligare. 

Förbundets tävlingschef Olof Östblom sa däremot till Hockeynews att om ligan lämnar in ett konkret förslag får förbundet ta till sig det och göra en bedömning utifrån den prekära situation vi lever i, kommer ni landa i något budskap till förbundet?

– Nej, det kommer vi inte göra just för det skäl jag angett. Vi måste se Olofs uttalande i ett helhetsperspektiv också. Jag har läst intervjuer, citat och haft kontakt med förbundet. Det han menar är att alla frågor kan drivas men att ett årsmöte måste behandla det. Det är inget som går att ta här och nu. 

Då kan alla supportrar och klubbar få det beskedet här och nu: Säsongen 20/21 kommer spelas utifrån tävlingsbestämmelserna som ligger med upp- och nedflyttning oavsett vad?

– Ja, jag kan inte se något annat. Jag är inte ensam i det här men som ordförande i Hockeyallsvenskan kan jag inte se att något annat kommer ske. 

Har det varit en splittrad fråga bland klubbarna för alla verkar inte förespråkat en stängning nedåt?

– Det beror på vilken definition vi sätter på splittrat. Det ska vara högt i tak och finns en fråga som klubbar vill driva, då måste det få vara tillåtet. I den bästa av världar hade man pratat med organisationen och styrelsen i Hockeyallsvenskan för som jag beskriver har förbundet en ståndpunkt och då faller åsikten i denna fråga. 

”Därför måste vi till varje pris se till att ingen klubb går under”

I en granskning SportExpressen publicerade i onsdags larmade flera allsvenska klubbar för att de kan stå vid ruinens brant under säsongen, om inte publikspärrarna släpps på eller om nya intäktskällor skapas. 

Den sista punkten jobbar Hockeyallsvenskan med dagligen. 

– Utan att gå på enskilda klubbar är vi medvetna om den kris vi befinner oss i där flera klubbar har stora utmaningar. Det vi kan göra är att öka intäkter och förmedla mer resurser till klubbarna. Vi jobbar på alla fronter och vänder på alla stenar, men vi har inga konkreta lösningar här och nu. 

Inga konkreta lösningar på nya intäkter alls?

– Nej, vi har de avtal vi har. Sedan kan man diskutera olika finansieringsplaner för att stötta klubbarna. Vi tittar på allt möjligt och jobbar hårt i frågan. 

Om föreningar går under denna säsong påverkar det ligan och dess klubbar vilket rubbar tävlingsbalansen. Förbereder ni er för det scenariot?

– Du har helt rätt i att det skulle skapa ett oerhört stort problem som slår mot alla klubbar, därför måste vi till varje pris se till att ingen klubb går under. Det får inte hända. Vi, tillsammans med alla föreningar, måste jobba på det vi kan påverka: Kostnaderna och se över intäkter.

Kan det hända att ni riktar stöd till enskilda klubbar? Att ett centralt avtal som kanske betalas ut löpande under säsong delas ut nu i en större summa?

– Det är en del i ordet finansieringslösningar. Kan vi få in mer kapital centralt tidigare, då kan vi stötta klubbarna med mer pengar. Vi får se vad statens stöd till idrotten och hur pengarna fördelas också. Det är många olika faktorer i det här men likviditeten är en kärnfråga nu. Jag kan inte lova konkreta lösningar i dag, men vi jobbar stenhårt och för en dialog med olika partners. 

SportExpressen har varit i kontakt med Västerviks sportchef Emil Georgsson som inte vill lämna någon kommentar till varför klubbarnas förslag aldrig nådde ligans styrelse.

TV: Höjdpunkter: Timrå-Karlskoga