Behöver tre miljoner kronor – på 60 dagar

Foto: MAXIM THORÉ / BILDBYRÅN
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: STEFAN PERSSON / BILDBYRÅN
1 / 7

Akut likviditetsbrist hotar flera allsvenska klubbars existens. 

SportExpressen kan avslöja att ett flertal föreningar kan tvingas kasta in handduken – inom 60 dagar.

– Kommer det inte mer stöd innan februari, då är det godnatt, säger Almtunas klubbchef Robert Lif. 

Redan i september beskrev SportExpressen det allvarsamma läget i Hockeyallsvenskan, där flera klubbledare vittnade om en nattsvart horisont. 

– Jag är helt säker på att klubbar kommer gå under om inget drastiskt sker. Det är som i SHL: Det tar bara olika lång tid innan vi alla kört över stupet, sa Moras klubbdirektör Peter Hermodsson då. 

Det där stupet närmar sig nu för flera allsvenska föreningar.

Statens stödmiljoner, som fördelades genom Riksidrottsförbundet tidigare i veckan, släcker visserligen likviditetshotet temporärt, men sker ingen drastisk förändring i Hockeyallsvenskan riskerar klubbar inom de närmaste månaderna att få ställa in sin fortsatta medverkan i serien. 

Tingsryd har redan aviserat att klubben behöver skramla ihop sex miljoner kronor för att överleva, men de är långt ifrån ensamma. 

SportExpressen har varit i kontakt med flera klubbledare som beskriver en akut situation.

– Vi sitter i samma båt som Tingsryd. Stödet som kom nu ger oss någon månad till, men vi måste tillskjuta medel för att klara säsongen. Det är uppenbart, säger Kristianstads klubbchef Johan Lindbom. 

Hur länge klarar ni av likviditet i dagsläget?

– Prognosen är januari, nu när vi fick stöd från staten. 

Utan de pengarna, var hade ni varit då?

– Då hade vi fått se vad 2021 hade att ge. Vi jobbar på bred front att lösa det här. 

Kristianstads IK är inte ett aktiebolag likt Tingsryd vilket innebär att klubben inte kan göra en nyemission för att få in kapital. 

Lindbom, som är endast en av två heltidsanställda på kansliet, letar nu på alla håll och kanter efter nya intäktskällor. 

– Att titta över sponsring för en längre tid kan vara en sak, olika bidrag att söka, egna insatser som att värva fler medlemmar, lotterier, småsaker och hitta nya partners. Det är många bäckar små. 

Vad beräknar ni att ni måste få in innan februari?

– Ungefär tre miljoner kronor.

Vilket scenario väntar annars?

– I värsta fall överlever vi inte. På något sätt måste vi göra det. Vi måste hitta lösningar som finansierar säsongen, som alla klubbar måste göra nu. 

”Då kommer det gå åt helvete”

Den allsvenska konkurrenten Almtuna sitter i samma båt som Kristianstad. 

Klubbchefen Robert Lif målar upp en dyster samtid. 

– Det är samma läge här. Just nu har vi inga intäkter, men vi har samma kostnadsbas som en vanlig säsong. Sponsor- och matchintäkter ligger på i princip noll. De enda intäkter vi kan hoppas på nu är statliga stöd, mera bidrag från Riksidrottsförbundet och permitteringsstöd. 

Robert Lif berättar att Almtuna fortsatt väntar på att Tillväxtverket ska respondera på klubbens ansökan från i somras. De har ännu inte fått den beviljad.

– Vi skickade in permitteringsansökan till Tillväxtverket 16 juni, men vi har inte ens fått svar på den. Om man kan permittera all personal 20 procent och få stöd för det, då pratar vi hundratusentals kronor i månaden. 

Har ni korttidspermitterat all personal nu?

– Ja. Problemet är att vi inte fått svar än. Då har det inte betalats ut några pengar och då kan man inte göra en ny ansökan. Skickas inte pengar ut som gör att vi kan betala skatter och moms, då har vi en löneskuld och då har vi inte rätten att permittera personal för då är vi på obestånd. 

Det är en enda negativ spiral?

– Ja, så länge inte Tillväxtverket betalar ut pengar kommer det gå åt helvete. 

Har ni fått någon signal på att pengarna kommer?

– Jag har ringt 50 gånger och massvis med mejl. Det enda svar jag fått är att vi inte kommer få veta när eller om vi får vår ansökan beviljad. 

Har ni gjort någon beräkning över vad ni kan komma att få från Tillväxtverket?

– Ja. Ta vår lönekostnad totalt och tänk att man får bidrag på 20 procent per lönekuvert. Det är livsnödvändiga pengar.

Fördelning av statens stöd

AIK, 3 456 137 kr

Almtuna, 920 602 kr

Karlskoga, 1 309 639 kr

Björklöven, 4 963 896 kr

Kristianstad, 1 018 170 kr

Modo, 7 052 954 kr

Mora, 2 976 623 kr

Södertälje, 1 880 767 kr

Timrå, 3 172 096 kr

Tingsryd, 952 468 kr

Vita Hästen, 1 175 315 kr

Väsby, 1 263 861 kr

Västervik, 1 288 624 kr

Västerås, 1 692 391 kr

Almtuna fick sammanlagt 920 602 kronor i statligt stöd via Riksidrottsförbundet denna vecka. 

Nödvändigt för att kunna blicka en månad framåt, menar Robert Lif. 

– De pengarna användes till att betala lön, skatt och moms i november. Det har nog många klubbar lagt sina pengar på. 

Det var bara en temporär lösning för att betala ut löner?

– Ja, för att klara nästa månad. 

Hade ni kunnat göra något annorlunda inför denna säsong, att inte gå in med samma kostnadsmassa som tidigare?

– För två år sedan när jag kom in hade Almtuna gjort ett minusresultat på fem miljoner. Då hade vi en omsättning på 23 miljoner. Vi gjorde kostnadsbesparingar på åtta miljoner då. Vi drog i nödbromsen, och vi sitter inte med så mycket onödiga kostnader nu. Vi går med en väldigt liten spelarbudget, en av de lägsta i serien. 

Hade inte ni kunnat pusha kostnaderna för spelartruppen ännu mer?

– Då är risken större att man åker ned till division 1. Då är det nattsvart. Vi har heltidsanställda som jobbar som ekonomer, säljare, tränare och på hockeygymnasiet. Åker vi ned till division 1 och tappar C More-ersättningen, då är det bara att sparka allihopa. Det går inte att ha någon heltidsanställd personal då. 

Hur länge klarar ni av att betala löner innan det är slut i kassan?

– En-två månader. Om vi inte får banklån och kan komma överens med leverantörer om avbetalningsplaner, då behöver vi ungefär samma summor som Kristianstad. 

Kommer ni då behöva lägga ned representationslaget i Hockeyallsvenskan?

– Ja. 

Under säsong?!

– Ja. Antingen är det över innan säsongen är slut, eller får staten rädda oss. 

Hur orolig är du över att ni inte kan fullfölja säsongen?

– Om vi inte får pengar från Tillväxtverket eller mer statligt stöd och publiken fortsätter utebli, då är det inte många klubbar som klarar sig. 

Spelarna riskerar att förlora sina jobb

Johan Lindbom klev in som klubbchef i Kristianstad förra sommaren. Hans första säsong var en prövning då klubben skulle etablera sig i Hockeyallsvenskan, men den är inte ens jämförbar med denna. 

Lindbom hoppas, trots det prekära läget, att externa pengar ska strömma in i klubben framöver.

– Sponsorsidan är inte helt död. Vi har flera trogna som försöker hjälpa i den mån de kan. Men även för de företag som går bra vet man inte vad nästa år innehåller. Det är en osäker marknad för alla. 

Kan det bli aktuellt även för er att säga upp spelarkontrakt?

– Det vill vi inte göra, men jag kan inte lova något. Vi har redan tittat över budgeten och jag tror vi har den lägsta i hela allsvenskan. Den är lägre än ifjol då vi var nykomlingar. Vi har omorganiserat, sagt upp personal och avtal, besparat på resor och hållit igen på materialköp. Vi är så små ekonomiskt och organisatoriskt. Ska vi spela på allsvensk nivå kan vi inte spara mer. Vi måste få in friska pengar. 

Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

En värre verklighet än SHL

Klubbchefer runtom i landet kraftsamlar nu för att försöka styra deras skutor i hamn. 

Till sin hjälp finns ligan som försöker etablera en överblick för samtliga 14 medlemmar i Hockeyallsvenskan.

– Det vi gör nu är att göra likviditetsprognoser som skickas till Hockeyallsvenskan. Då får de en samlad bild som de kan presentera till Riksidrottsförbundet. Hur och när det kommer smälla. Och det är i februari när nästa momsbetalning sker. Det är inte resultatet, plus-minus, som är problemet. Det är likviditeten som kommer döda klubbar. Nästa momsperiod kommer i februari, vi klarade oss den här perioden tack vare statens bidrag. Kommer det inte mer stöd innan februari, då är det godnatt, säger Robert Lif med eftertryck.

För flera klubbar?

– Ja.  

I SHL har nästkommande säsong, 2021/2022, börjat beskrivas som den reella prövningen då klubbar på allvar kommer få kämpa för att överleva. 

Hockeyallsvenska lag är inte ens där i tanken.

De har en kris att lösa – nu. 

– Jag funderar inte ens på den säsongen. Vi måste lösa den här säsongen först. Det är en förutsättning att överleva nu för att ens börja tänka på nästa, avslutar Lindbom.