Foto: DANIEL ERIKSSON / BILDBYRÅNFoto: DANIEL ERIKSSON / BILDBYRÅN
 Foto: DANIEL ERIKSSON / BILDBYRÅN
Foto: DANIEL ERIKSSON / BILDBYRÅNFoto: DANIEL ERIKSSON / BILDBYRÅN
 Foto: DANIEL ERIKSSON / BILDBYRÅN

"Bästa uppsättningen som någonsin skådats"

Publicerad

Två klassiska lag drabbar samman i en stekhet hockeyallsvensk final.

Kan Leksands IF vinna och sedan även slå ut ett SHL-lag för att ta sig tillbaka?

Eller ska klassiska Timrå IK gå hela vägen med Jonathan Dahlén i spetsen?

SportExpressen har nu rankat lagen. 

I kväll börjar den stekheta finalserien mellan Timrå IK och Leksands IF där en plats i Direktkvalet till SHL står på spel - mot tabelljumbon i SHL. Förloraren i den här matchserien kommer sedan att möta vinnaren i den hockeyallsvenska slutspelsserien i en matchserie bäst av tre där segraren sedermera får möta laget på plats 13 i SHL. 

SportExpressen har nu rankat de två final-lagens lagdelar och tippat utgången av matchserien. 

Målvakter 

Leksands IF

Kanske den svagaste lagdelen. Har inte haft någon målvakt som levererat över tid i vinter och nyligen inhämtade Robin Rahm har visserligen en hög högstanivå vilket han visat under sina fem starter - men det finns ändå många frågetecken att placera bakom Leksands målvaktsuppsättning. Håller den verkligen nu när ALLT ska avgöras? 

Timrå IK

Henrik Haukeland toppade målvaktsligan i Hockeyallsvenskan och har efter flytten från just Leksand tagit ytterligare ett kliv i sin utveckling. Är inte den mest meriterade målvakten men på förhand är det ändå klar fördel Timrå i målvaktsmatchen i matchen. Kommer behöva spela på sin högstanivå hela tiden mot Leksands skarpskyttar.

Backar 

Leksands IF

Väldigt bra backuppsättning på hockeyallsvensk nivå även om jag saknar den där riktiga försvarsgeneralen som står upp när matcherna intensifieras. Vem ska få stjärnor som Jonathan Dahlén och Alex Lavoie att tveka när de bryter in mot mål? Efter värvningarna av McNally och Madaisky så är det ändock fördel Leksand här.

Timrå IK

Om Leksands backuppsättning är namnkunnig så är Timrås den raka motsatsen - vilket i sig inte är negativt. Och när Leksand saknar en försvarsgeneral så har Timrå tuffingarna Jesper Dahlroth och Didrik Strömberg som kommer att få Leksands stjärnspelare att tänka två gånger innan de bryter in mot mål eller snurrar vid sargen.

Forwards

Leksands IF

Kan inte bli annat än fem stjärnor här. Leksands forwardsuppsättning kan vara den bästa som någonsin skådats i andraligan, möjligtvis i kamp med Malmö Redhawks under supersatsningen med Linus Klasén osv. Efter värvningarna av de tyska poängkungarna så har Leksand alla verktyg för att här vinna matcher. 

Timrå IK

Har Jonathan Dahlén. Bara det ger två getingar då supertalangen är ensamt värd att följa den här matchserien (kommer att bli en stjärna i NHL och gör nog sista säsongen i Sverige, njut!). Men även bakom honom finns en djup arsenal av väldigt skickliga forwards. Inte de stora namnen - men oj vad här finns talang och skills. Håll utkik!

Han blir...

... Poängkungen i Timrå: Jonathan Dahlén. En av världens största talanger utanför NHL och Dahlén har under säsongen visat att han sin unga ålder till trots är redo att bära ett lag på den här nivån på sina axlar. Hittar alltid sätt att göra poäng och känslan är att Leksand kan försöka hur mycket de vill - Dahlén går inte att stoppa...

... i Leksand: Alex Friesen har spelat riktigt bra under säsongen och som så många andra transatlanter så är känslan att han kommer höja sig "come playoffs". Det ligger i deras DNA, och med rätt omgivning har Friesen allt för att skjuta hem den här matchserien till Leksand. 

Så slutar matchserien

Timrå IK - Leksands IF 2-3 i matcher.

Timrå vann serien och har under säsongen visat sig redo för den uppgift de nu står inför. Men känslan är ändå att Leksand har ett lag som är bättre lämpat för slutspelsmatcher. Rutinen finns, minst sagt. Och jämfört med det Leksand som för ett år sedan åkte ur SHL så är faktiskt årets upplaga bättre än laget då. Känslan är att den här matchserien löper hela vägen ut, och Leksand till slut drar det längsta strået efter att man avgör i slutet av den femte matchen. 

Då spelas matcherna mellan Timrå och Leksand

Fredag 9 mars, Timrå IK - Leksands IF klockan 19:00.

Söndag 11 mars, Leksands IF - Timrå IK klockan 15:00.

Tisdag 13 mars, Timrå IK - Leksands IF klockan 19:00.

Torsdag 15 mars, Leksands IF - Timrå IK klockan 19:00

lördag 17 mars, Timrå IK - Leksands IF klockan 15:15.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag