Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Avslöjar sanningen om klassiska matchstraffet

"Har säkert skadat många - men är en nallebjörn"
Thomas ”Kuben” Andersson.
Foto: DANIEL MALMBERG/ALL OVER PRESS / DANIEL MALMBERG/ALL OVER PRESS/A
Petter Rönqvist.
Foto: OLA WESTERBERG / BILDBYRÅN
”Kuben” dömde den klassiska semifinalen med Modo och Djurgården 1998.
Foto: JONTE WENTZEL
Jan-Axel Alavaara blev avstängd 22 matcher efter en tackling på ”Kuben”.

22 år efter en av de värsta drabbningarna i hockey-Sverige berättar Thomas ”Kuben” Andersson nu sanningen bakom Jan-Axel Alavaaras domartackling – och rekordlånga avstängning. 

– Det syns inte på tv-bilderna, säger ”Kuben” i podcasten Hockeypuls. 

Lyssna på Hockeypuls: SpotifyiPhoneAcast

Thomas ”Kuben” Anderssons domarkarriär sträckte sig över tre decennier och under dessa år dömde han sanslösa 1104 matcher. 

Ett facit som ingen annan domare är i närheten av. 

Många matcher minns han med glädje, vilka han återger i Expressens podcast Hockeypuls, men en del hade han gärna dömt om. 

Som den oförglömliga bataljen mellan Modo och Djurgården i Kempis, Örnsköldsvik. 

– Det som följde med en länge var det som hände i Ö-vik 1998, säger ”Kuben”.

Stämningen var minst sagt infernalisk i Modos gamla hemmahall. Djurgården hade kniven mot strupen i semifinalserien och var tvunget att vinna för att inte Ö-vikslaget skulle avancera till final. 

Stockholmarna öppnade starkt och gick upp i en 0-3-ledning, men med hjälp av en uppeldad hemmapublik lyckades Modo utjämna och ta matchen till sudden. 

– Det var kaos redan innan förlängningen. Magnus Wernblom slog sönder klubban i utvisningsbåset och Pelle Bäckman var ute på isen. Det var tio sekunder kvar när de tog ut målvakten och jag hann tänka: ”Bara det inte blir mål nu”. Men det blev det så klart. Det blev bråk i spelargången mellan Wikegård och Bäckman också, minns ”Kuben”. 

”Alavaara fick ta stryk för det där”

Huvuddomare Andersson skulle hamna i strålkastarljuset under förlängningsspelet då han visade ut backen Jan-Axel Alavaara, som blev skogstokig. 

I det efterföljande powerplay-spelet avgjorde Dif.

– Jag tar en utvisning i sudden. Naturligtvis helt korrekt (skratt)… Tittar man tillbaka på det kanske jag borde blundat. Det skulle varit enklare. 

I svallvågorna efter Djurgårdens mål kastade sig Alavaara ut från utvisningsbåset, skrinnade snabbt mot ”Kuben” för att konfrontera honom och tacklade honom också så pass hårt att han ramlade till isen. 

Det är åtminstone historiebeskrivningen. 

Fast enligt Thomas ”Kuben” Andersson finns det mer att berätta om den där adrenalinfyllda kvällen. 

22 år senare avslöjar ”Kuben” att Modos dåvarande målvakt, och i dag C More-expert, Petter Rönnqvist är den riktiga boven i dramat. 

– Det var synd om Alavaara för det var egentligen Petter Rönnqvist som satt fram benet, jag ramlade ju över hans ben. Alavaara fick ta stryk för det där.

Det ser man inte på tv-bilderna.

– Nej, det syns inte på tv-bilderna.

”Ringde mig och var väldigt ångerfull”

Djurgården skulle till slut vinna matchserien över Modo med 3-2. 

För Jan-Axel Alavaara del dröjde det innan han fick dra på sig matchtröjan igen. För tilltaget mot ”Kuben” renderade i den längsta avstängningen i svensk hockeyhistoria: 22 matcher och åtta månader totalt. 

– Alavaara ringde upp mig och var väldigt ångerfull. Egentligen skulle Petter haft den avstängningen (haha)…, säger ”Kuben” som redan då tyckte att 22 matcher inte var en rättvis bedömning.

– Det var tufft, tycker jag. 

Försökte du påverka?

– Nej, som domare har man ingenting med det att göra. Det går inte att lägga sig i heller. 

Längsta avstängningarna i Hockeysverige

1. André Deveaux, Rögle

Tio och en halv månad straffades Deveaux med efter att ha attackerat Västerås Per Helmersson under en uppvärmning inför en kvalmatch till SHL i mars 2015. 

2. Jan-Axel Alavaara, Modo

22 matcher och åtta månader fick Alavaara efter tacklingen på Andersson. 

3. Tomas Javeblad, Luleå

Brottade ned domaren Billy Fredriksson när Luleå mötte Västerås. Han straffades med en fem månader lång avstängning.

Timmarna efter semifinal fyra mellan Modo och Djurgården blev också dramatiska. Efterspelet skulle komma att handla om den polisbil som skjutsade domartrion till Arlanda efter matchen. 

I podcasten Hockeypuls berättar ”Kuben” sanningen om upprinnelsen till att domarna faktiskt satte sig i den polisbilen. 

Han erkänner också att det var en skräckblandad förtjusning att döma i Kempehallen. 

– Det var tufft. Jag, Leo Takula och Anders Karlberg (domarkollegor) hade många resor upp dit. Karlberg var jäkligt nervös varje gång och sa alltid: ”Hoppas vi klarar oss bra i dag. Sedan åker vi direkt hem”. 

Så blir nya upplägget i Hockeyallsvenskan

Så funkar nya upplägget i Hockeyallsvenskan – hur många lag går upp till SHL och hur många åker ur? Här får du veta allt.