Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Är tragiskt att vi är så vana vid det här"

Leksands damlag under SM-slutspelet 2016.Foto: Andreas Sandström / BILDBYRÅN
Leksands herrar under kvalet mot Mora.Foto: Daniel Eriksson / BILDBYRÅN

I vintras kom hård kritik mot Leksand för sitt jämställdhetsarbete.

Ordförande Åke Nordström lovade förbättring då – men Leksands damlag tvingas alltjämt städa efter herrarnas A-lagsmatcher.

– Det är tragiskt att vi är så vana med detta, säger en av lagets spelare till DT.

Leksand har en synnerligen tung säsong i bagaget. Klubben åkte ur SHL efter kvaldramatik mot Mora, och får nu återigen börja om i hockeyallsvenskan.

Men även utanför rinken har den folkkära klubben hamnat i rampljuset av fel anledningar.

I december fick man nämligen hård kritik för sitt arbete med jämställdhet inom föreningen, och då lovade ordförande Åke Nordström i en intervju med DT att man skulle agera.

Kritiken: "Man slutar hoppas"

Pengar, marknadsföring och uppmärksamhet skulle riktas mot damlaget – men verkligheten har varit en annan. Nu vittnar ett gäng spelare som DT intervjuat, Hanna Sköld, Emelie Berlin, Ida Nikula, Madeleine Hall och Josefin Söderberg, att de alltjämt är långt under herrlaget i intern ranking.

– Man slutar hoppas. Det låter som ett skämt att vi till exempel städar läktaren efter herrarnas matcher, men det är ju inte det. Vi är ett A-lag men det märks inte, säger en av lagets spelare, som tidningen DT håller anonym.

"Det är tragiskt"

Hon menar vidare att det har blivit en marginell skillnad, men att mycket mer behöver göras.

– Vi har till exempel fått träningskläder samt en väska med Leksand-märket. Och det är vi ju givetvis väldigt glada för, att det har blivit en liten förändring. Men det är tragiskt att vi är så vana med detta. Vi förväntar oss ingenting egentligen då vi betalar för vår utrustning själva, och så får vi träningskläder och tycker att det är fantastiskt. 

Nordströms svar: "Utgår ifrån att de fortsätter städa"

Ordförande Åke Nordström är medveten om situationen, men menar att damlaget även fortsättningsvis lär städa efter herrlagsmatcherna:

– Vi utgår från att de gör det. Det har med intäkterna att göra för alla våra lag i Leksand IF. Vi har faktiskt juniorer som spelar med herrarna, och de städar också efter herrarnas matcher, säger han till Aftonbladet och fortsätter:

– Detta ger juniorverksamheten och damlaget fördelar och båda lagen är positiva till arbetsuppgifterna.