Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Allsvenskan ändrar sig - ja till NHL-spelare

Foto: Joel Marklund

Tidigare sade HockeyAllsvenskans styrelse nej till NHL-spelare vid lockout. Nu undanröjer styrelsen beslutet och tillåter klubbarna att ta in NHL-spelare. En av anledningarna är starkt missnöje från flera klubbar mot det tidigare beslutet.

Efter Hockeyallsvenskans kovändning. Borde elitserien göra likadant?

Det finns fyra anledningar till beslutet uppger HockeyAllsvenskans styrelse i ett pressmeddelande:

  • Några klubbar har framfört starka skäl emot det tidigare beslutet.
  • Majoriteten har nu klargjort att man inte motsätter sig att andra klubbar kontrakterar NHL- spelare.
  • Frågan om eventuell konkurrensbegränsning måste utredas ytterligare.
  • S ammanhållningen inom ligan är a och o för vår verksamhet.

Styrelsen kommer nu, tillsammans med klubbarna och arbetsmarknadens parter, att diskutera de kontraktsformer kan bli aktuella om NHL-spelare ska kontrakteras. Det kommer att föras diskussioner om hur korttidskontrakt ska definieras vilket kommer samordnas med kollektivavtalsförhandlingar inför nästa säsong.

– Inför beslutet i dag har vi tagit in synpunkter från våra klubbar och styrelsen beklagar den polarisering som uppstått i denna fråga. Alla ledamöter betonade att den starka sammanhållning som rått inom HockeyAllsvenskan och dess klubbar är överordnad enskilda sakfrågor, där meningarna kan gå isär från tid till annan, säger Stefan Bengtsson, VD i HockeyAllsvenskan.

Spelare kan spela gratis

Den ekonomiska situationen för klubbarna har också diskuterats.

– Flera klubbar har i sina kommentarer understrukit att de farhågor för klubbarnas ekonomi som majoriteten tidigare anfört som ett skäl, inte längre tycks gälla. Flera spelare uppger att man avser spela mot ingen eller liten ersättning och försäkringar m fl kostnader skall vara hanterbara, säger de aktuella klubbarna enligt Stefan Bengtsson.