Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

AIK i krismöte efter mardrömsstarten

Anders Gozzi. Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN

Ny coach och 19 nya spelare, men sportchefen Anders Gozzi var ändå optimistisk inför säsongen.

Tonläget är annorlunda efter att AIK inlett säsongen med en seger på sex matcher och ligger sist i allsvenskan.

– Det är klart att det är ett tufft läge. Men det viktiga för oss är att inte skylla på varandra. Och sen måste vi göra mål. Vi har inte gjort ett enda mål i power play, säger Anders Gozzi till SportExpressen.

Sex spelade matcher i hockeyallsvenskan hittills. AIK ligger sist med en seger på sex matcher, 8-20 i målskillnad och senast blev det 1-6 hemma mot Karlskoga, inför bara 2316 åskådare på ett öde Hovet.

Inledningen har varit en mardröm för klubben som vann allsvenskans grundserie i fjol och då bara förlorade åtta matcher på 52 omgångar och var elva poäng bättre än tvåan Oskarshamn, som numera gör succé i SHL.

Men att AIK inte klarade avancemang till högsta serien satte sina spår. Budgeten är minskad med 35 procent jämfört med i fjol. Klubbikonen Christian Sandberg spelar numera i HV 71 och AIK har totalt 19 nya spelare jämfört med i fjol.

– Vi har ett helt nytt lag, så är det. Och herregud det är klart att jag hade hoppats Sandberg skulle vara kvar hos oss, men samtidigt är det jätteroligt för honom att han fått möjligheten i HV. Han har betytt mycket för oss genom åren och det är självklart tufft för oss att han är borta, säger Anders Gozzi och fortsätter:

– Vi har också ett väldigt ungt lag, vi visste att det skulle bli tufft, men vår ambition var att kriga om en plats i topp sex och jag tycker fortfarande att vi ska kunna prestera bättre och vara med där uppe.

Vad är problemet?

– Det är avsaknaden av mål, mer än något annat. Första perioden senast mot Karlskoga vinner vi skotten med 18-5 i första perioden, men har ändå bara 1-1. När de sedan gär 3-1 då tappar vi konceptet helt och det rinner i väg. Men sen tycker jag ändå mycket såg bättre ut i början av senaste matchen, vi skapade i alla fall en hel del chanser.

Anders Gozzi: ”Alldeles för dåligt”

Gozzi pekar också ut två andra anledningar till AIK:s problem.

Power play

– Power play är alldeles för dåligt. Man får inga lätta poäng i hockeyallsvenskan om man inte gör något mål i power play. Om vi haft lite flyt i power play senast, då hade vi haft ledningen med 2-1 efter första perioden, då hade det kunnat bli en helt annan match.

Skador

– Vi har Kim Tallberg långtidsskadad och även Lukas Macklin skadad. Vi har haft otur med bra spelare som blivit skadade. Vi har tagit in John Henrion och Johan Eriksson på korttidskontrakt, vi har ingen extra budget för värvningar, men det kan bli något med små medel. 

Gozzi konstaterar också att motgångar, alla förluster, skador och missade chanser har ett pris.

– Det är klart att självförtroendet inte riktigt är på plats.

Jussi Salo kallad till krismöte

Du är både assisterande coach och sportchef - hur ser du på nye huvudcoachen Jussi Salos insats hittills?

– Det är tufft läge för honom. Men som jag sagt, vi måste hjälpa varandra. han är en duktig tränare och vi hart många duktiga hockeyspelare.

Enligt uppgifter till SportExpressen var Jussi Salo kallad till krismöte med Gozzi och AIK:s VD Anders Olson.

– Vi har möten hela tiden. Jag pratar med både Jussi och Anders varje dag. Det är inga konstigheter alls. Vi har inga planer på att göra några förändringar. Det är Jussi Salo som bestämmer som huvudcoach, han är etta och vi har fullt förtroende för honom.

Vad gör dig optimistisk?

– Jag tycker fortfarande att vi har ett hyggligt lag som ska kunna ligga högre upp i tabellen, det tror jag spelarna känner också. När vi spelar bra, då är vi bra. Det gäller att vi hittar tryggheten och börja göra mål. Vi ska jobba hårt tillsammans för att bryta den här trenden.

Hur mår du mitt uppe i allt detta?

– Helt okej. Solen går upp varje dag. Ny dag och nya möjligheter. Vi ser framåt.