Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hockey-VM flyttas efter stenhård kritik

Belarus blir av med mästerskapet i vår.
180521 Viktor Arvidsson, Filip Forsberg och Mattias Ekholm firar Sveriges VM-guld 2018 i Köpenhamn.
Foto: BILDBYRÅN
Tre Kronors förbundskapten Johan Garpenlöv.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT / TT NYHETSBYRÅN
Aleksandr Lukasjenko och IIHF:s ordförande Rene Fasel.
Foto: NIKOLAI PETROV / AP TT NYHETSBYRÅN
Lukasjenko.
Foto: TASS / VALERY SHARIFULIN/TASS/SIPA USA SIPA USA
Protester mot Lukasjenkos seger i valet i oktober 2020.
Foto: TASS / STRINGER/TASS/SIPA USA SIPA USA

Vårens hockey-VM flyttas. 

Efter massiv kritik mot internationella ishockeyförbundet, IIHF, fråntas Belarus nu mästerskapet. 

Beslutet fattades på ett möte under måndagen.

– Äntligen får jag säga, säger Anders Larsson, ordförande i det svenska ishockeyförbundet.

Under måndagen kom beskedet som många väntat på. Efter månader av hård kritik och hot från storsponsorn Skoda om att dra sig ur väljer Internationella ishockeyförbundet, IIHF, att frånta Belarus värdskapet för hockey-VM.

– Det känns väldigt bra. Vi välkomnar beslutet från internationella ishockeyförbundet, ett beslut som vi ser som det enda rimliga i det här läget. Som situationen har utvecklats så har det visat sig vara omöjligt att genomföra ett mästerskap i Belarus, det beskedet gav vi från svensk hockey redan före jul, säger Anders Larsson.

Kritiken mot IIHF har vuxit sig starkare allt eftersom beslutet dröjt. Förra veckans bild när Belarus president Aleksandr Lukasjenko, som anklagats för valfusk, och IIHF:s ordförande Rene Fasel kramades väckte avsky inte bara inom hockeyvärlden.

”Det här är en skamlig bild för IIHF. De ger en brutal diktator ett beundrande bemötande. VM måste flyttas från Belarus”, skrev bland annat Sveriges tidigare stats- och utrikesminister Carl Bildt (M) om bilden på Twitter. 

VM i ishockey flyttas från Minsk

I lördags ökade pressen ytterligare när det tjeckiska bilmärket Skoda, som sponsrat hockey-VM i 28 år, hotade med att dra sig ur om Belarus skulle stå som värd. Anders Larsson tror att de senaste händerna varit avgörande i beslutet.

– Det är klart att temperaturen i frågan ökat. Det handlar om ett tryck från oss deltagande nationer, IIHF uppmärksammade besök i Minsk i veckan, och så klart när en så stor och långvarig sponsor som Skoda hotar att hoppa av har det ökat trycket, inte bara trycket dag för dag, utan nästan timme för timme senaste tiden, säger Anders Larsson.

Ishockeyförbundets generalsekreterare Johan Stark har väntat på dagens besked. 

– Det är bara att titta vad som händer i landet utifrån ett demokratiskt perspektiv. Det har vi konstaterat hela tiden, men däremot har vi önskat att internationella ishockeyförbundet skulle komma till den slutsatsen så vi slipper att enskilda nationer bojkottar mästerskapet, säger Stark.

I augusti förra året utropade den sittande presidenten Aleksandr Lukasjenko sig till segrare i valet i Belarus, trots anklagelser om valfusk. Bland annat har EU inte erkänt Lukasjenko som segrare i valet

Valet efterföljdes av stora demonstrationer mot Lukasjenko i huvudstaden Minsk. Det ledde i sin tur till våldsamheter mot demonstranter från polisens sida och massgripanden. 

”Vi kommer att fortsätta hålla honom ansvarig för våldet och förtrycket mot oppositionen och fredliga demonstranter”, skrev Sveriges utrikesminister Ann Linde på Twitter i samband med våldsamheter mot demonstranter i slutet av september. 

Oklart med ny spelort  

Regimens våldsamheter mot demonstranterna har lett till högljudda protester runtom i idrottsvärlden för att flytta vårens världsmästerskap i ishockey från landet. Ett halvår senare är beslutet nu taget.

Hockey-VM är planerat att avgöras 21/5-6/6. Var turneringen nu kommer att spelas är oklart. IIHF meddelar att man kommer att inleda arbetet med att hitta ett nytt arrangörsland.

– IIHF har ett antal spår, men VM är ett stort evenemang och det pågår en pandemi. Så det är en komplex fråga, ett förslag är att spela både grupperna i Lettland. Vi känner oss trygga med att IIHF kommer hitta en passande lösning. Men äntligen får jag säga, kan de sportliga frågorna nu kan hamna i fokus, säger Anders Larsson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.