Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Henrik Lundqvists besked om att flytta tillbaka till Sverige

Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / STELLA PICTURES
Foto: Gunnar Nordström / Gunnar Nordström
Foto: KOSTAS LYMPEROPOULOS/CSM/SHUTTERSTOCK / KOSTAS LYMPEROPOULOS/CSM/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Henrik Lundqvist har valt att bo kvar i New York efter målvaktskarriären. 

Och om inget oförutsett sker kommer familjen stanna i USA.

– Samtidigt ser vi inte så långt fram, men här och nu trivs barnen, jag och frugan där, säger han.

Henrik Lundqvist, 40, är en av svensk ishockeys största någonsin. Det bevisades inte minst på Tidernas Hockeygala för snart två veckor sedan då Lundqvist tog plats i herrarnas All Star-lag och även prisades som tidernas målvakt.

I Nordamerika råder också konsensus om Henrik Lundqvists status, den svenske legendaren beskrivs nämligen vara given i nästa års Hall of Fame-klass.

I sådana fall skulle Lundqvist väljas in direkt efter Daniel Alfredsson och Daniel och Henrik Sedin.

– Väldigt välförtjänt för alla tre, säger Lundqvist om Hall of Fame-veckan då trion valdes in.

– De har betytt otroligt mycket, inte bara för svensk ishockey utan även ishockeyn där borta i deras respektive lag. Jag hade förmånen att spela mot dem under många år, så jag vet vad de gick för.

Tänker du själv på Hall of Fame?

– Händer det, så händer det. Jag fick en fantastisk avslutning i New York förra året och jag lever fortfarande lite på den. Jag är oerhört tacksam att jag fick uppleva så mycket som jag fick göra under tiden i NHL och New York. Jag kan inte påstå att jag funderat så mycket på Hall of Fame.

Dubbelprisad på Tidernas Hockeygala.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Henrik Lundqvist tvingades under 2020 till en hjärtoperation som sedermera blev slutet på hans målvaktskarriär. När han lade plocken och stöten på den berömda hyllan gjorde han det som New York Rangers och Tre Kronors största målvakt genom tiderna. 

Han är än i dag bosatt i New York.

– Livet är bra. Jag jobbar mycket i Madison Square Garden med tv, sponsorer och lite musik. Jag träffar mycket människor som jobbar inom organisationen, så det blir lite allt möjligt, inte bara ishockey. Madison Square Garden är en väldigt speciell plats när det kommer till underhållning så jag får ta del av mycket det som händer där, det känns jättebra.

Lundqvist-familjen har i nuläget inga tankar på Sverige.

– Just nu är planen att vara där borta, komma hem på somrarna och köra en snabbvisit under jul.

Du har inte fått frågan av Frölunda och din vän Fredrik Sjöström att hjälpa till där?

– Hehe, nej, han vet att vi är rätt så rotade i New York just nu. Samtidigt ser man inte så långt fram. Det är här och nu som gäller, barnen, jag och frugan trivs i New York, så det är där livet är just nu. TV: Foppa om Salos nobb

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.