Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Helt sjukt - farsan fick komma ut med kniven"

Foto: Nils Jakobsson
Foto: Ronny Johannesson

Efter succéavslutningen i KHL belönades han med ett nytt kontrakt.

För SportExpressen berättar Edwin Hedberg nu om de fanatiska fansen i Kroatien, mötet med superstjärnan, viljan att få ett avslut på dopinghistorien – och det galna mötet med rådjuret i joggingspåret.

– Det var helt sjukt. Farsan och grannen fick komma ut med kniven och avliva det, säger han.

Edwin Hedberg bytte Örnsköldsvik mot Zagreb.

Kanske inte det mest logiska av karriärsval för en ung svensk hockeytalang.

Men i Kroatien har den förre Modospelaren vuxit in i KHL-kostymen och efter 15 poäng på 37 matcher med sitt Medvescak Zagreb valde klubben att förlänga hans kontrakt.

– Det känns grymt skönt. Det lossnade verkligen på slutet och jag trivs väldigt bra i staden. Vi har otroligt grymma fans med tanke på att Kroatien inte är någon stornation i hockeysammanhang, säger Edwin Hedberg.

"En häftig känsla"

Zagreb kom näst sist i KHL:s västra konferens.

Det verkar inte fansen bry sig om.

– Det var galet. Det var nästan alltid runt 6 000 på läktarna och de skapade ett mäktigt tryck. Jag skulle gissa att vi har de mest högljudda supportrarna i ligan.

Åtta mål och sju assist till trots.

En av säsongens absoluta höjdpunkter var mötet med SKA Sankt Petersburg och ligans store fixstjärna Ilja Kovaltjuk.

– Ja, det var en häftig känsla redan på uppvärmningen, bara att få åka runt där på samma is som honom. Han är ju sjukt stor och jag fick faktiskt hans matchklubba, den hänger på rummet, säger han.

Fick avliva rådjuret

Hedberg är nu hemma i Jämtland för att förbereda sig för sin andra säsong i KHL.

Och under ett intervallpass i skogen fick han för någon dag sedan uppleva ett drama som han gärna slipper uppleva igen.

Ett rådjur sprang fram, precis framför honom, blev chockat och sprang rakt in i ett stängsel.

– Jag hoppade till av rädsla och insåg att det inte såg bra ut, så jag hämtade hjälp. Farsan är jägare och grannen är polis, så de kom ut och avlivade det, de trodde att rådjuret brutit ryggen. Jag stod mest som ett frågetecken och kollade på och jag var lika chockad som rådjuret. Det är väl det klart sjukaste jag varit med om under en löprunda, kan jag säga, säger han och skrattar.

"Blev bra till slut"

Det har gått mer än ett år sedan 20-åringen stängde av sig själv efter att ha testats positivt för doping.

Än i dag är det oklart hur han fick i sig den förbjudna substansen sibutramin.

– Jag önskar att jag hade fått ett svar, ett kvitto på varför det blev som det blev. Men oavsett vad som hände så blevdet ju bra till slut, jag känner mig inte alls hämmad av det. Nu försöker jag lägga det där bakom mig och blicka framåt i stället.

Framtiden då?

Hedberg har ett år kvar på kontraktet med Zagreb och ska göra allt han kanför attspela till sig ett bättre kontrakt i KHL.

Någon hemlängtan har ännu inte infunnit sig.

– Nej, jag har ju precis börjat utomlands känns det som. Nu ska jag göra det bästa jag kan i Zagreb, kanske får man chansen i en större KHL-klubb i framtiden, säger Edwin Hedberg.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.