Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Helt plötsligt stod han där i duschen”

Tränaren Bernie Lynch, 66, har i decennier varit aktiv inom juniorhockeyn. Nu utreds han nu av polis, misstänkt för misshandel och sexuella övergrepp.
Foto: AEROS HOCKEY
Foto: STEFAN ERICSON / DALARNAS TIDNINGAR

I flera år tränade Bernie Lynch, 66, barn och ungdomar i Sverige.

Nu står han åtalad i Kanada.

Samtidigt berättar ett av hockeytränarens offer nu för första gången om de sexuella övergreppen.

– Helt plötsligt stod han där i duschen. Jag sa nej, men han sa bara ”gör som jag säger”, säger personen till CBC.

I mitten av april publicerade SportExpressen en granskning om den tungt meriterade ungdomstränaren.

Ett par veckor tidigare hade 66-årige Bernie Lynch fått sparken från sitt tränaruppdrag samtidigt som en grupp oroliga hockeyföräldrar vädjade till juniorligan WSHL i ett brev.

”Snälla, snälla, utred vidare”.

Hockeytränaren anklagades för sexuella övergrepp och misshandel, vilket kanadensiska CBC var först med att rapportera om. De kunde också berätta att Lynchs nästan 40 år långa karriär som ungdomstränare kantats av anklagelser om olämpligheter gentemot spelare och att han vid flertalet tillfällen utretts av polis.

Bland annat ska han ha skickat olämpliga sms av sexuell karaktär till ungdomarna.

Jag har aldrig diskuterat onani med en spelare, eller med någon annan heller för den delen”.

På 2010-talet tränade han flera senior- och juniorlag i Sverige, samt medverkade på mängder av läger för barn och ungdomar. Och SportExpressens granskning visade att Lynch skickade liknande sms till spelare under sin tid här.

– Jag upptäckte att Bernie började sms:a min son på kvällarna. Jag reagerade direkt och frågade honom varför tränaren skriver till honom. Det var konstigt. Men han tonade ner allt och sa att det inte var något speciellt. Till slut tog jag hans mobil och kollade historiken. Jag kunde inte tro mina ögon, sa hockeyspelarens mamma i april.

Lämnade in sig själv till polisen

Sonen, som då var 14 år gammal, fyllde i:

– Han skrev ”Svara i telefon. Fortsätt runka, jag kan höra dig ända hit”


En svensk hockeyspelare berättade i SportExpressens granskning om Bernie Lynchs sms.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Sen dess har det hänt en hel del.

Den första maj lämnade Lynch in sig själv till den kanadensiska polisen och strax efteråt åtalades han för sexuella övergrepp och misshandel.

I onsdags släpptes han ur häktet mot borgen, men den rättsliga processen mot Bernie Lynch fortsätter i domstol i början av juni. Enligt CBC är han ”chockad över anklagelserna mot honom”.

Samtidigt väljer en 50-årig kanadensisk man att berätta sin historia. Mannen kom som 17-åring i kontakt med Bernie Lynch då de båda medverkade som ledare på ett hockeyläger.

I 33 år hade han varit tyst. 

Den då 17 år gamle hockeyspelaren blev i samband med hockeylägret 1988 erbjuden att bo hemma hos Lynch. Ett erbjudande han trodde var för bra för att tacka nej till.

”Jag bad dem att inte säga något”

Han minns att han direkt blev obekväm då han insåg att det bara fanns en säng.

Mannen, som vill vara anonym, berättar vidare för CBC att Lynch erbjöd honom alkohol och började prata om onani. 17-åringen kände sig snabbt berusad och gick in i duschen för att nyktra till.

– Helt plötsligt stod han där i duschen. Och det var där övergreppet skedde. Jag sa nej, men han sa bara ”Gör som jag säger”.

Han avböjde att dela säng med hockeytränaren.

I stället blev det en sömnlös natt på soffan.

Spelaren ville lämna lägret, men fruktade att det kunde få konsekvenser för hans drömmar att lyckas inom sporten, och bestämde sig därför för att stanna.

Han berättade om övergreppet för sin flickvän, som i sin tur berättade för spelarens föräldrar.

– När jag kom in genom dörren såg jag mamma gråta. Min pappa ville åka till Regina (där Lynch bodde) men jag bad honom att inte göra det. Jag bad dem båda att inte säga någonting, att det skulle krossa mig.

I mitten av 1990-talet utreddes Bernie Lynch av polis och spelaren sa då till polisen under ett förhör att Lynch ”inte ska träna barn”.

Nu hoppas han att fler ska våga berätta sin historia.

Vändpunkten för honom själv kom nu i mars då han läste CBC:s avslöjande.

– Jag kunde inte tro att det var sant... att han fortfarande tränade. Jag visade min fru och hon sa ”du måste göra någonting”.


LÄS MER: Svenske spelaren om skräcktränarens sms

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.