Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Heino-Lindberg höll nollan i elitdebuten

Färjestads Daniel "Hento" Henriksson toppade elitseriens målvaktsliga efter två omgångar. Men i den tredje matchen för säsongen fick 20-årige Christopher Heino-Lindberg chansen mellan stolparna och höll nollan i sin elitseriedebut mot i vanliga fall så hemmastarka Timrå IK.

FAKTA

Timrå-Färjestad 0-3 (0-1, 0-1, 0-1)
Första perioden: 0-1 (9.
53) Jesper Mattsson (Thomas Rhodin, Per Ledin) spel fem mot fyra.
Andra perioden: 0-2 (14.
12) Rickard Wallin (Mathias Johansson, Radek Hamr) spel fem mot fyra.
Tredje perioden: 0-3 (18.
44) Rickard Wallin (Jonas Frögren) mål i tom kasse.
Skott: 31-25 (11-7, 8-6, 12-12).
Utv, Timrå: 3x2.
Färjestad: 6x2, 1x10.
Domare: Christer Lärking, Solna.
Publik: 5 033.

- Vi har inte tagit Christopher till Färjestad för att han ska vara båsdörrsöppnare. Han har varit lysande under försäsongsmatcherna - och i dag visade han sin klass, sade Färjestads tränare Leif Strömberg efter 3-0-segern i Timrå. Färjestad har inlett elitseriespelet med tre raka matcher på bortaplan - har förlorat skottstatistiken i samtliga matcher - men ändå tagit full pott. - Vi har lärt läxan sedan förra året då vi öppnade och blottade oss alldeles för lätt. Nu spelar vi tätare i försvaret- och det lönar sig, konstaterade Leif Strömberg. En annan viktig förklaring till Färjestads succéöppning är målvaktsspelet.

Två toppmålvakter

Daniel Henriksson stoppade 38 skott i premiären mot Mora och gjorde lika många räddningar i segermatchen mot Luleå. "Hento" toppade målvaktsligan efter två omgångar. Men det gör han inte längre - för nu toppar succéförvärvet från Hammarby Christopher Heino-Lindberg målvaktsligan. Han var ju hundraprocentig i sin insats mot Timrå. Heino-Lindberg var redan i knatteåldern haussad som en blivande stormålvakt och hittills har karriären gått spikrakt uppåt: Korad till bäste målvakt i TV-pucken, har storspelat i JVM för juniorlandslaget och han blev bäste målvakt i allsvenskan förra säsongen. Det är bara en tidsfråga innan Montreal Canadiens kallar över honom till NHL.

Starkt försvarsspel

Nu fick Färjestads målvakt bästa tänkbara hjälp i försvarsarbetet av sina utespelare. Alla jobbade hårt i det defensiva arbetet och Timråspelarna fick hela tiden jobba slita för att hålla fart på skridskorna, men allt för ofta trycktes hemmaspelarna ut i sarghörnen och tvingades skjuta ur dåliga lägen -och då blev skotten ett lätt byte för Färjestads målvaktsdebutant. Rickard Wallin var ett föredöme i det defensiva arbetet - och hans hårda jobb gav också resultat framåt i form av två sköna fullträffar. Matchens mål svarade Jesper Mattsson för då han dundrade upp 1-0 i krysset. Timråspelarna försökte verkligen dyrka upp det tätt spelande Färjestadsförsvaret, men det lyckades aldrig. Bakom de hetaste målchanserna låg den danska duon Frans Nielsen och Peter Regin tillsammans med den hårt och fysiskt jobbande kedjekamraten Magnus Nilsson. Johan Asplund gjorde hemmadebut i Timråmålet och förtjänar ett klart godkänd insats trots två insläppta mål - det tredje målet sköt Rickard Wallin in i tom bur sedan Timråcoachen Kenta Johansson plockat ut sin målvakt i slutminuterna i jakten på ett reduceringsmål. Ove Byström

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.