Här firar de svenska guldhjältarna OS-guldet i Lillehammer. Foto: Eurosport.Här firar de svenska guldhjältarna OS-guldet i Lillehammer. Foto: Eurosport.
Här firar de svenska guldhjältarna OS-guldet i Lillehammer. Foto: Eurosport.
Foto: Eurosport.Foto: Eurosport.
 Foto: Eurosport.

Här vinner Sverige OS-guld i hockey

Publicerad

Sveriges bästa tjejer under 16 år är olympiska mästare. Sofie Lundin blev stor segerhjälte i finalen mot Tjeckien med sina två mål i 3-1-segern.

– Det är helt underbart, säger Eurosports expert Valentina Lizana Wallner.

För 22 år sen vann Sverige ett klassiskt OS-guld i Lillehammer.

I dag var det dags igen.

De svenska U16-tjejerna tog tag i taktpinnen från start i finalen. Svenskorna fick också utdelning för sitt spelövertag och gjorde matchens första mål när Sofie Lundin drog upp ett skott i krysset.

"Det är helt underbara bilder"

Det fortsatte se bra ut för Sverige även efter ledningsmålet, men precis i slutet av den första perioden fick svenskorna en kalldusch. Med bara fyra sekunder kvar av den lyckades Tjeckien peta in ett kvitteringsmål.

Detta verkade dock inte påverka de svenska spelarnas moral. Sverige fortsatte föra matchen och en bit in i den andra perioden gjorde Sofie Lundin sitt andra mål för dagen när hon drog in ett dragskott från långt håll.

I slutet av den andra perioden drygade dessutom Sverige ut sin ledning. Agnes Wilhelmsson klippte in 3-1 med 3.37 kvar av andra perioden.

– Tjeckien gjorde ingen bra andra period, sa Eurosports expert Valentina Lizana Wallner när den var färdigspelad.

Tjeckien var inte heller särskilt nära att ta igen Sveriges ledning i den tredje perioden. Det blev inga fler mål i matchen och svenskorna fick jubla på isen.

– Det är helt underbara bilder. Man vill bara vara med och kramas. De är så välförtjänta vinnare, säger Valentina Lizana Wallner som tyckte att Sverige tog över matchen efter hand.

– Sett över hela matchen är Sverige det klart bästa laget. Sverige tar tag i matchen i den andra perioden och visar sedan att de är bäst i den tredje.

"Sofie Lundin en viktig målskytt"

Efter matchen nämnde lizana Wallner vilka hon tyckte stack ut under turneringen.

– Helt klart Sofie Lundin som en viktig målskytt. Agnes Wilhelmssons tvillingsyster Ethel gör det riktigt bra. Anna Amholt kommer bli ett bra namn i framtiden för seniorlandslaget. Och Kaptenen Nyhlén-Perssons första pass från backposition är sådant som avgör.

Här är alla de svenska guldhjältarna:

Anna Amholt, Wilma Carlsson, Julia Gustafsson, Madelene Strömgren, Maja Nyhlen Persson, Linnea Sjölund, Mina Waxin, Josefin Bouveng, Fanny Brolin, Lina Ljungblom, Sofie Lundin, Ronja Mogren, Madelene Westerlund, Agnes Wilhelmsson, Ethel Wilhelmsson, Jennifer Carlsson och Therese Jankrok.

Ylva Lindberg och Madelene Östling är förbundskaptenerna.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag