Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Har tillräckligt bra lag för att det ska vända”

Marcus Krüger under en av höstens många CHL-matcher med Zürich från Schweiz, en klubb han nu gör sin tredje säsong för.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

ÄNGELHOLM. Han gör sin tredje säsong på schweizisk mark.

Men den tidigare NHL-stjärnan Marcus Krüger håller fortfarande ett vakande öga över sitt Djurgården.

Och visst tror han att säsongen kommer vända?

– Djurgården har ett tillräckligt bra lag för att vända på det här, säger Krüger.

Inför höstens SHL-äventyr ställde Djurgården den rutinerade tränaren Barry Smith i sitt bås. Allra närmast kom den 69-årige amerikanen från en roll som ”senior advisor” inom den klassiska NHL-klubben Chicago Blackhawks.

Men sejouren i Djurgården blev sportsligt tung och redan i mitten på oktober gick Smith och DIF skilda vägar.

En av många djurgårdare som följt höstens kräftgång från sidan är den NHL-meriterade stjärnan Marcus Krüger, som bland annat tillhörde DIF mellan 2008 och 2010.

Under sin avslutande sejour på Hovet stod han för 35 poäng på 52 omgångar i dåvarande Elitserien. 

– Jag ser alla matcher jag kan. Så jag följer dem varje dag, säger Krüger.

Hur väl trivs du i Schweiz då, hur länge blir du kvar?

– Det får vi se! Jag trivs jättebra i Zürich och med både laget och grabbarna. Men samtidigt är det klart jag följer Djurgården dagligen, nästan. 

Marcus Krüger tar en kort paus, sedan tillägger han:

– Djurgården har väl också dragits med lite skadeproblem? Jag hoppas att nu när grabbarna börjar komma tillbaka att det kan börja vända.

Barry Smith tränade Djurgården när årets säsong började.
Foto: JOHAN BERNSTRÖM / BILDBYRÅN
Käftsmällarna har fortsatt – trots att DIF fått tillbaka supertalangen William Eklund.
Foto: JONATHAN NÄCKSTRAND / BILDBYRÅN

Tror du att det vänder?

– Ja, det tror jag. Djurgården har tillräckligt starkt lag för att kunna ta sig uppåt. Det är tufft just nu och allt sådant, men Djurgården har ett tillräckligt bra lag för att vända på det här.

När Marcus Krüger blir intervjuad är han för en kort stund tillbaka på svensk mark. Närmre bestämt befinner sig han sig i skånska Ängelholm, där han precis förlorat det andra slutspelsmötet i CHL mot Rögle med 3-1.

Förlusten innebär att höstens äventyr i Europa är över för Zürich, som leds av Tre Kronors tidigare förbundskapten Rikard Grönborg.

– Det var en rolig match mellan två lag som ville spela med pucken. Vi saknade några gubbar mot Rögle på grund av sjukdomar och skador men de unga killarna gjorde ett grymt jobb.

– Vi lyckades ändå spela jämnt med Rögle, som är ett bra lag i SHL. Den största skillnaden är i special teams.

”Alltid kul att snacka lite svenska”

Ja, för borta i Schweiz lyckades Rögle göra tre (!) mål i numerärt överläge. Samtidigt blev det ytterligare två grönvita fullträffar i spel fem mot fyra när åttondelsserien vände uppåt mot Ängelholm. 

– Det är så det är, säger Marcus Krüger, och fortsätter:

– Vi kan lära av det. Men det var i alla fall fantastiskt roligt att vara tillbaka och spela i Sverige, det var kul att det var mycket folk på plats och bra stämning. Sedan är det alltid kul att snacka lite svenska också!

Marcus Krüger under en match med Djurgården i dåvarande Elitserien 2011.
Foto: JAN DÜSING
Marcus Krüger under en landskamp med Tre Kronor 2016.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

I Sverige uppstår ju ofta den här diskussionen om det verkligen går att ta CHL på allvar. Hur ser ni på turneringen i Schweiz?

– Nej, jag kan bara prata om vad jag tycker och jag tycker att de här CHL-matcherna nästan har varit ett snäpp upp från våra ligamatcher i tempo och intensitet. Det har varit närmare ett slutspel än våra seriematcher. 

– Vi spelade mot Frölunda i gruppspelet och även då var det två riktigt bra matcher. 

Samtidigt som Europaspelet alltså är över för den här gången jagar Zürich formen i den inhemska ligan. Där parkerar klubben på en sjätteplats, elva poäng bakom ettan Fribourg.

”Det har varit upp och ner” 

Allra närmast kommer Zürich från en uddamålsseger med 1-0 mot tabelltian Lausanne, en match som inte minst uppmärksammades i Sverige på grund av Rikard Grönbergs rejäla utbrott direkt efter slutsignalen.

– Det har varit lite upp och ner, säger Marcus Krüger om höstens säsongsinledning i Schweiz.

– Jag tycker vi har ett lag för att vara med där uppe i tabellen. Sedan har vi saknat lite spelare, men jag tycker att vi gör det bra ändå. Men vi ska vara med där uppe i tabellen och vi är inte riktigt där vi vill vara. Samtidigt har det bara gått 20–25 matcher och vi har en grym potential i laget. Så det är fortfarande lite mer än halva serien kvar.

Redan den 27 november vankas nästa utmaning för Zürich, Rikard Grönborg och Marcus Krüger.

Då står det nämligen stormöte mot Davos på menyn.

TV: SE FLER SPORTNYHETER

Kina-journalisten Jojje Olsson om intervjun med försvunne tennisspelaren

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.