Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här samlas ikonerna – för ett sista farväl

Stefan Karlsson vann hela åtta SM-guld med Brynäs mellan 1966 och 1980 och spelade dessutom VM med Tre Kronor sex gånger.
Foto: JAN COLLSIÖÖ / TT NYHETSBYRÅN
Vännernas rosor lades vid passet. Jaktlaget har också satt upp en minnesskylt.
Foto: Christer Carlsson

De klassiska hockeyhjältarna samlades i skogen – med corona-avstånd – för att ta farväl av sin döde vän. 

Guldhjälten Stefan ”Lill-Prosten” Karlsson blev 74 år gammal. 

– Han var en viktig pusselbit och en fantastisk person, säger vännen Inge Hammarström som ligger bakom initiativet. 

I mitten av november var Stefan ”Lill-Prosten” Karlsson ute och jagade älg och när han inte dök upp till en gemensam lunchrast hittades han död av sina jaktkamrater en stund senare. 

Den eviga hjälten i Brynäs som vann åtta SM-guld med klubben blev 74 år gammal. 

Den 11 december är det dags för begravning – men på grund av rådande coronasituation kan bara de närmaste medverka. 

Då tog Stefans gamla lagkamrat och vän Inge Hammarström initiativet att samla ihop till en särskild minnesstund ute i skogen. 

– Jag tänkte att vi måste på något vis, visa respekt för familjen och framför allt för Stefan som har varit en del av oss under lång, lång tid, säger vännen Inge Hammarström, som även berättat om initiativet för Gefle Dagblad.

Inge Hammarström håller ett tal framför blanda andra Börje Salming.
Foto: Christer Carlsson
– Stefan har varit en stor del av Brynäs framgångssaga under storhetsåren, då vann vi mest hela tiden, säger vännen och hockeylegenden Inge Hammarström.
Foto: MAGNUS NYSTRÖM

Totalt 23 vänner

– När man satt och funderade över hur man ska kunna ta farväl av honom på ett värdigt sätt så slog det mig att de hittade honom när han var ute på ett älgpass, och i och med att man bara får träffas utomhus numera så borde det inte vara helt fel att åka ut dit och hälsa på honom, säger Inge. 

Sagt och gjort. Inge sammankallade i stort sett alla gamla lagkamrater som Stefan spelat med på hemmaplan.

På plats var det totalt 23 gamla lagkamrater, ledare och vänner. De flesta bor i området, men det var några som hade rest en längre bit. 

– Börje Salming kom resande från Stockholm. Börje hade en bra relation med Stefan under alla år. Även Anders ”Masken” Carlsson kom från Leksand, berättar Inge. 

Med på plats var: Börje Salming, Inge Hammarström, Anders ”Masken” Carlsson, Lasse Hedenström, Christer Carlsson, Stig Salming, Tore Fahlstedt, Jan-Erik Silfverberg, Ulf Kriström, Lasse Öberg, Lars-Göran Nilsson, Tord Lundström, Stefan Canderyd, Jan-Erik Silfverberg, Anders Bäckström, Peter Eriksson, Leif Olsson, Kenneth Andersson, Per Malmström, Janne Asplund, Janne Kock, Arne Österberg, Kjell Helling och Sten Fahlstedt.

Den 13:e november hittades han död på sitt jaktpass, Stefan blev 74 år gammal.
Foto: Christer Carlsson
23 gamla lagkamrater och vänner samlades för avsked av Stefan ”Lill-Prosten” Karlsson.
Foto: Christer Carlsson

Vännen: ”En fantastisk person”

På plats i skogen tändes det ljus, hölls tal och vännerna hade med sig handblommor, pepparkakor och termos med kaffe. 

De gick genom skogen och när de kom fram till jaktpasset placerades handblommorna, där jaktlaget också satt upp en minnesskylt för att hedra Stefan ”Lill-Prosten” Karlsson.

Vännen Christer Carlsson beskriver Stefan, eller som han själv kallar honom, ”Prolle” som sin bäste vän genom livet. Han beskriver minnesstunden som en upplevelse han sent kommer glömma: 

– Bland alla spelare som deltog i stunden fanns många med erfarenheter från utsålda arenor, galaföreställningar i USA och Kanada med videoskärmar, mörka kostymer, och stående ovationer. Idag gällde skogen, lite snö i luften, doften av höst, grova kläder, säger han. 

– Han var en viktig pusselbit och en fantastisk person, så det kändes rätt att åka dit för ett värdigt avslut, säger vännen Inge. 

SE MER: 

Hans mål mot Sovjetunionen är ett av de mest klassiska svenska landslagsögonblicken genom tiderna. Men när Tre Kronor skulle fira det historiska VM-guldet satt Tomas Sandström hemma i tv-soffan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.