Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Har krigat för framtiden, ska göra det på isen nu”

Foto: TOBIAS STERNER / BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN NORWAY

I går stod det klart att landslagsstrejken nått sitt slut när parterna enats om ett nytt avtal.

Nu siktar Damkronorna på att ta sig tillbaka till A-VM.

Och många drog en lättnadens suck över att ett avtal äntligen blivit klart.

- Vi har krigat för framtiden utanför isen och nu ska vi göra samma sak på isen, säger landslagsstjärnan Erika Grahm.

I mitten av augusti slog nyheten ned som i Sverige och skickade svallvågor över hela hockeyvärlden när Damkronornas spelare beslutat sig för att nobba landslagslägret och inleda en strejk för att förbundets hantering av Damkronorna ansågs undermåligt samt förbättra förutsättningarna för spelarna utanför isen.

Sedan dess har förhandlingar och samtal förts mellan spelarfacket SICO och förbundet. Under hela hösten har parterna försökt nå fram till ett avtal. I går, drygt två månader efter strejkens början, stod det klart att ett avtal hade nåtts.

– Det har varit en komplicerad fråga i och med att SDHL skulle blandas in initialt. Men nu är det jättebra. Båda parterna är nöjda, avtalet är nu mellan Sico och svenska ishockeyförbundet, precis som vi ville att det skulle vara, sa Klara Stenberg, SICO, då.

Spelarnas reaktion: ”Fokus på sportsliga nu”

Nu kan spelarna i Damkronorna påbörja förberedelserna inför vårens B-VM där man jagar ett avancemang upp till A-gruppen.

När SportExpressen når Erika Grahm så är hon nöjd över att avtalet finns på plats, men vill inte kommentera hur hon ser på avtalet.

- Jag har inte så mycket att säga mer än att nu är det fokus på det sportsliga och ta oss tillbaka till A-VM. Vi har krigat för framtiden utanför isen och nu ska vi göra samma sak på isen.

Linköpings backstjärna, och landslagsveteran, Emilia Ramboldt:

- Det är skönt att avtalet finns på plats men fram förallt viktigt för framtiden inom damhockey. Jag menar, min tid är ju så gott som över i Damkronorna men det är viktigt att det är bra villkor och försäkringar inom landslaget för framtidens stjärnor!

Vad tycker du om avtalet som nu finns?

- Jag har inte hunnit sätta mig in i avtalet ännu då jag har fokuserat mer på Linköping och bara njutit av hockeyn.. Sen så anser jag min tid i Damkronorna över i princip men allt kan hända men som jag känner nu så är den ändå över.

- Men som sagt sjukt viktigt för framtiden.

LÄS MER: Så kan Sverige ställa upp i JVM: ”Herregud vilken uppsättning det här är”