Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Har en huvudkandidat som vi förhandlar med”

Foto: JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅN
Foto: ERIK SIMANDER / BILDBYRÅN
Foto: MAXIM THORÉ / BILDBYRÅN

Förbundet vill inte vänta till 24 december för att dela ut den julklapp som innehåller Tre Kronors nästa förbundskapten.

Tanken är att presentera Johan Garpenlövs efterträdare innan det.

– Vi har en huvudkandidat som vi förhandlar med, bekräftar förbundets generalsekreterare Johan Stark. 

Med en knapp månad kvar till jul- och nyårshelgen har de flesta svenskar skrivit önskelistor och börjat handla julklappar. Det är ju den tiden på året. 

Det svenska ishockeyförbundet började skissa på sin önskelista något tidigare. I november.

När beskedet om Johan Garpenlöv presenterades – att han lämnar ämbetet efter säsongen – stod det klart att förbundets högsta önskan var att identifiera och komma överens med en person som ska leda herrlandslaget i framtiden. 

Sedan dess har rekryteringsprocessen pågått. 

Och snart är den klar.

– Vi ligger bra till. Vi har stora förhoppningar att kunna presentera en ny förbundskapten inom tre-fyra veckor, säger Johan Stark. 

Då har ni en djupare kontakt med en kandidat, alltså?

– Ja, vi har en huvudkandidat som vi förhandlar med. 

Är Hallam Sveriges nästa förbundskapten?
Foto: MIKAEL FRITZON/TT / TT NYHETSBYRÅN

En tränare som ryktats vara aktuell för uppdraget är Växjös guldtränare Sam Hallam. 

Johan Stark undviker att diskutera namn. 

– Jag väljer att inte kommentera det som spekulerats. Vi har ingenting klart än. 

Ska nästa förbundskapten ha haft ansvar som huvudtränare tidigare och hur ser ni på coacher i Sverige kontra utomlands?

– Vi jobbar absolut för att personen som kommer in har erfarenhet av att vara huvudtränare. Vi har däremot inte fäst stor vikt vid var tränaren kommer ifrån, utan det ska vara en person som kan sätta en bra spelidé som är kompatibel internationellt. 

Den person ni diskuterar med, kommer den från SHL?

– Jag har inga kommentarer till personens bakgrund. 

Ligger ett långtidskontrakt, 3-5 år, eller ett kortare avtal på bordet?

– Det är ett längre avtal, absolut. Vill man nå utveckling måste man bygga hållbart och tänka långsiktigt för att det ska få fäste.

Så kan ledarstaben i Tre Kronor byggas

Det går att slå fast att nästa förbundskapten kommer inneha samma ansvar och arbetsbörda som Johan Garpenlöv. Ett tag tänkte förbundet högt och funderade över ett upplägg som liknar det Finland har, där en general manager (Jere Lehtinen) är anställd för att driva den sportsliga biten som sedermera Jukka Jalonen förvaltar. 

Den idén har tillfälligt övergivits.

Med det sagt är det inte omöjligt att det bereds plats för en roll som liknar general manager-positionen. Nästa förbundskapten kommer nämligen att ha en del att säga till om hur ledarstaben ska utformas. 

– Vi har inte utgått ifrån hur organisationen ska se ut, utan vi har snarare tänkt vilken profil förbundskaptenen ska ha och sedan får organisationen byggas runt den personen och vad den ser för behov. Det har diskuterats om GM-rollen bland annat, men vi har kommit fram till att vi vill sätta förbundskaptensrollen först. Sedan bygger vi övriga organisationen. 

Kan det bli aktuellt med en general manager ändå?

– Vi har suttit ned, jag, Olof Östblom och några representanter från förbundsstyrelsen där vi diskuterat det. Det finns olika lösningar men vi vill börja med huvudpersonen – den som ska bygga och ta ut laget. I samråd med den personen kan det sedan utvecklas till att vi tillsätter fler roller. Diskussioner gällande de assisterande tränarnas positioner har också avhandlats. Ska de vara fasta eller ska någon vara bofast i ett SHL-lag?

Ungefär som Henrik Stridhs (Luleås ass) funktion i Juniorkronorna?

– Ja, så kan det bli. Vi är väldigt öppna kring det här och jag gillar det. Det är viktigt att den person som tar uppdraget är bekväm med upplägget och rollerna runtomkring. Vi har självklart sista ordet, men nästa förbundskapten måste få sätta sin prägel.

24 december, julafton, har ni det här klart då?

– Jag hoppas och tror att det ska vara klart med nästa förbundskapten innan dess. Vi jobbar febrilt för det. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.