Här är "Foppas" nya superbåt – en 1221a

Peter Forsbergs nya båt - en Anytec 1221a
Foto: Hannes Bergdahl
Peter Forsberg: "Jag är supernöjd med designen"
Foto: Hannes Bergdahl
Foto: Hannes Bergdahl
Foto: Hannes Bergdahl

Peter Forsberg har blivit med ny båt – och det rör sig om en splitterny lyxmodell.

Forsbergs nya Anytec 1221a kan stoltsera med sammanlagt 1600 hästkrafter men kommer också med en rejält saftig prislapp.

– Det är bara att blunda och dra kortet, säger hockeylegendaren.

Peter Forsberg är ingen ovan entreprenör.

Efter hockeykarriären har NHL-legendaren ingått i en rad affärssamarbeten i en rad olika branscher. Han har satsat på tofflor, hotell, golfbanor och ett lokalt flygbolag i Örnsköldsvik. Med pappan Kent Forsberg driver han bolaget Forspro, som äger båtföretaget Anytec.

Samma Anytec har levererat Forsbergs nya båt, en modell vid namn 1221a. Båten i fråga är 11,90 meter lång och har fyra 400-hästars utombordare i aktern. Modellen är splitterny och det första exemplaret visades för första gången upp för allmänheten den 29 augusti. Det är också just den båten som "Foppa" kommer att ratta. Evenemanget ägde rum på Gröna Lund i Stockholm.

"Foppa": "Upp emot 70 knop"

Peter Forsberg var själv på plats under presentationen och var nöjd med att båten äntligen var klar.

– Det är en bra dag och jag är supernöjd med designen på båten. Jag har inte provkört den än, först ska den vara på båtmässan i Gustavsberg till helgen. Sen ska jag få prova den själv, säger Forsberg.

Den tidigare Modo- och Colorado Avalanche-spelaren bor i Stockholm men spenderar somrarna i Örnsköldsvik, något som också har en påverkan på vart båten kommer vara förtöjd.

– Vi kommer att ha den i Stockholm men köra upp den till Örnsköldsvik över högsommaren nästa år och sen köra tillbaka den ner till Stockholm igen efter det, säger Forsberg.

På båten sitter fyra stycken utombordsmotorer som är på 400 hästkrafter vardera, vilket enligt Forsberg ska ge en ganska imponerande prestanda.

– Det blir lite drag i den, den ska göra upp emot 70 knop (ca. 130 km/h) tror jag. Så det blir otroligt kul att kunna ta oss från A till B ganska snabbt, säger Forsberg.

På frågan hur mycket bensin båten kommer dra verkar Peter Forsberg vilja vara lyckligt ovetande.

– Den frågan vill jag inte veta om, tänkte jag säga. Det blir till att blunda och dra kortet, säger Forsberg.

"Foppa" har redan betalat för själva båten och har en plan B för om det skulle bli så att han inte har råd med bensinen.

– Jag tror vi ska klara oss, vi får väl ro annars, säger Forsberg.


LÄS ÄVEN: Peter Forsberg och Nicole Nordin har blivit trebarnsföräldrar.

Från 5,8 miljoner kronor

Trots en hisnande prislapp tror Anytecs vd, David Stenlund, att det kommer finnas en kundkrets utöver Peter Forsberg för båten.

– Det kommer att finnas ganska många människor där ute som kommer ha råd med den. Den är så pass unik och vi har redan fått förfrågningar på den från Norge och Finland, säger Stenlund.

Ett exakt pris menar David Stenlund är svårt att fastställa eftersom båtarna anpassas efter kundens önskemål. Men billig, det blir den inte.

– Den kommer att börja på runt 5,8 miljoner kronor, och sen finns det en skala upp beroende på utrustning och motorval.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.