Börje Salming gästar SVT:s "Fråga Doktorn" Foto: SVTBörje Salming gästar SVT:s "Fråga Doktorn" Foto: SVT
Börje Salming gästar SVT:s "Fråga Doktorn" Foto: SVT
Foto: MARCUS ERICSSON / BILDBYRÅNFoto: MARCUS ERICSSON / BILDBYRÅN
 Foto: MARCUS ERICSSON / BILDBYRÅN

"Har aldrig gråtit så mycket i hela mitt liv"

Publicerad

Börje Salming har försökt hålla känslorna på insidan under stora delar av sitt liv.

Men vid ett tillfälle kom tårarna på ett sätt som de tidigare inte gjort.

– Jag tog promenader i skogen och bara grät, säger Salming i SVT:s "Fråga doktorn".

Börje Salming är en av Sveriges största hockeyikoner genom tiderna.

Salming har två SM-guld och har flera VM-medaljer från spel med Tre Kronor, men är framför allt erkänd som en legend efter sina framgångar i NHL och Toronto.

1996 valdes Salming in i Hall of Fame, och nu har svensken även blivit staty i staden.

Den 66-årige hockeystjärnan har inte varit främmande för att visa känslor på isen genom åren, men när det kommer till privatlivet har det sett annorlunda ut. Det berättar Salming i SVT:s "Fråga doktorn".

– Jag grät väldigt sällan, och det fick jag i mitt huvud hemifrån. Från farfar och så där, man ska inte gråta. I hockeyn är det också så, säger Salming.

Börje Salming: "Har aldrig gråtit så"

Men när han gick på en "må bra"-kurs med exfrun Margitta hände någonting.

– Jag har aldrig gråtit så mycket i hela mitt liv. Jag tog promenader i skogen och bara grät, för att få ut all skit jag hade i kroppen, berättar Salming.

Den starka känsloreaktionen menar han framför allt kommer från förträngda minnen från barndomen. När Salming var fem år gammal dog hans pappa i en gruvolycka, och hockeyikonen har svårt att i efterhand minnas honom.

– Det är mycket som man har förträngt, jag fick ur mycket av det man varit med om i barndomen. Jag hade förträngt min pappa. Han var med mig i fem år, men jag vet inte vem han är. Jag trodde att jag aldrig fått en kram av min pappa, men där jag fick jag lära mig att jag hade ju fått kramar av honom. Det var jättefint, säger Salming.

Salming: "Har blivit en bättre pappa"

66-åringen erkänner att det faktum att hans pappa var frånvarande i hans barndom gjort att han velat lägga extra mycket tid på sina egna barn.

– Jag tror att jag har blivit en bättre pappa. Jag spelade hockey när jag hade mina första barn, och då var jag borta mycket. Det saknade jag, att man inte kunde vara hemma mycket mer med barnen. Men med de yngre barnen sa jag att jag skulle vara hemma mycket mer och åka på alla träningar. Det har jag försökt göra, och det känns väldigt bra. Barnen är det finaste man har, säger Salming i "Fråga doktorn".

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag