Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Har aldrig gråtit så mycket i hela mitt liv"

Börje Salming gästar SVT:s "Fråga Doktorn" Foto: SVT
Foto: MARCUS ERICSSON / BILDBYRÅN

Börje Salming har försökt hålla känslorna på insidan under stora delar av sitt liv.

Men vid ett tillfälle kom tårarna på ett sätt som de tidigare inte gjort.

– Jag tog promenader i skogen och bara grät, säger Salming i SVT:s "Fråga doktorn".

Börje Salming är en av Sveriges största hockeyikoner genom tiderna.

Salming har två SM-guld och har flera VM-medaljer från spel med Tre Kronor, men är framför allt erkänd som en legend efter sina framgångar i NHL och Toronto.

1996 valdes Salming in i Hall of Fame, och nu har svensken även blivit staty i staden.

Den 66-årige hockeystjärnan har inte varit främmande för att visa känslor på isen genom åren, men när det kommer till privatlivet har det sett annorlunda ut. Det berättar Salming i SVT:s "Fråga doktorn".

– Jag grät väldigt sällan, och det fick jag i mitt huvud hemifrån. Från farfar och så där, man ska inte gråta. I hockeyn är det också så, säger Salming.

Börje Salming: "Har aldrig gråtit så"

Men när han gick på en "må bra"-kurs med exfrun Margitta hände någonting.

– Jag har aldrig gråtit så mycket i hela mitt liv. Jag tog promenader i skogen och bara grät, för att få ut all skit jag hade i kroppen, berättar Salming.

Den starka känsloreaktionen menar han framför allt kommer från förträngda minnen från barndomen. När Salming var fem år gammal dog hans pappa i en gruvolycka, och hockeyikonen har svårt att i efterhand minnas honom.

– Det är mycket som man har förträngt, jag fick ur mycket av det man varit med om i barndomen. Jag hade förträngt min pappa. Han var med mig i fem år, men jag vet inte vem han är. Jag trodde att jag aldrig fått en kram av min pappa, men där jag fick jag lära mig att jag hade ju fått kramar av honom. Det var jättefint, säger Salming.

Salming: "Har blivit en bättre pappa"

66-åringen erkänner att det faktum att hans pappa var frånvarande i hans barndom gjort att han velat lägga extra mycket tid på sina egna barn.

– Jag tror att jag har blivit en bättre pappa. Jag spelade hockey när jag hade mina första barn, och då var jag borta mycket. Det saknade jag, att man inte kunde vara hemma mycket mer med barnen. Men med de yngre barnen sa jag att jag skulle vara hemma mycket mer och åka på alla träningar. Det har jag försökt göra, och det känns väldigt bra. Barnen är det finaste man har, säger Salming i "Fråga doktorn".

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!