Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hans framtid avgörs av gigantiskt drama

Foto: / BILDBYRN

Samtliga 31 lag i NHL vill ha Rasmus Dahlin – som i kväll är med i Tre Kronors trupp mot Tjeckien i Örebro.

– Jag är fantastiskt imponerad av Rasmus. Jag hade inte samma mognad och mod i mitt spel i samma ålder, säger Nicklas Lidström.

– Jag skriver utförliga rapporter efter varje match, men senast skrev jag bara: "finns inget mer att säga", berättar en rutinerad NHL-scout.  

Hur har Rasmus Dahlin blivit så bra?

Vad är NHL-klubbarna beredda att göra för att få Frölundas 17-årige back?

SportExpressen söker svaren.

Nicklas Lidström blir inte imponerad i första taget. Det blir man inte om man vunnit OS-guld, VM-guld, fyra Stanley Cup och blivit utsedd till NHL:s bäste back sju gånger.

Men så börjar vi prata om Rasmus Dahlin.

– De flesta unga spelare är mer försiktiga, spelar mer safe. Unga spelare som kommer upp är ofta lite mer rädda för att göra misstag. Rasmus har en mognad och ett mod i sitt spel som är väldigt imponerande, säger Lidas och fortsätter:

– När Rasmus får lägen så vågar han verkligen göra saker. Han läser spelet bra och när han kan sticka framåt, då sticker han direkt. Sedan har han storlek också. Han är verkligen något speciellt.

Nästa sommar blir Rasmus Dahlin sannolikt den andre svensken genom tiderna, efter Mats Sundin, att väljas som nummer ett i NHL-draften.

Förr var det sämsta laget säsongen innan som automatiskt fick förstavalet. Nu är det ett lotteri där sämst placerade lagen har största chans att få förstavalet.

– Många lag kommer försöka göra sitt bästa för att hamna i en position att drafta Ramsus, säger Nicklas.

En svensk NHL-scout jag pratar med säger detsamma och påminner om då Vancouver Canucks genom att byta bort spelare och draftval säkrade andra- och tredjevalet i draften för att kunna värva tvillingarna Sedin.

– När vi vet draftordningen kommer det ringas många telefonsamtal. Alla vill välja nummer ett för att kunna välja Rasmus. Vi skulle älska att få honom till vårt lag, säger en scout.

Med löfte om anonymitet uttalar sig flera svenska NHL-scouter om Rasmus Dahlin. 

– Erik Karlsson var inte så här bra vid samma ålder och Karlsson har inte samma fysik som Rasmus, som är en "franschise-player", alltså en spelare så bra att du kan bygga ditt lag kring honom.

En annan scout säger:

– De senaste åren är det bara Connor McDavid som väckt större intresse. Sedan kommer Rasmus. Som är en spelare på en unik nivå. Han har ett spelsinne och en skridskoåkning utöver det vanliga. Han har sådant flyt i åkningen och i spelet, både offensivt och defensivt. Alla lag i ligan vill inget hellre än drafta honom i sommar.

Huvudpersonen själv säger:

– Det enda jag tänker på är nästa match.

Han fortsätter:

– Jag gillar inte att kolla framåt. Jag gillar mer att vara lugn, sedan kanske det är lite av en rädsla som sticker fram, tänker jag för långt framåt kan det bli fel. 

Som uttagen i Tre Kronor måste ändå tanken på OS-spel finnas i bakhuvudet?

– Litegrann, men det är fortfarande en pyttechans att jag kommer med till OS. Det finns så många bra spelare. Jag menar, jag är där och spelar med mina idoler. Jag sak bara njuta och ge hundra procent, säger Rasmus.

Dahlins tränare Roger Rönnberg har bättre koll på läget:

– Just nu finns det inte åtta svenska backar utanför NHL som är bättre än Rasmus. Han är ofta vår bästa back. Och han blir bara bättre och bättre, säger Roger.

Rasmus svarar artigt och korrekt på alla mina frågor. Enda gången han tappar fattningen lite är när jag berättar vad Lidström sagt om honom.

– Sa Lidas det? Om mig? 

Rasmus måste hämta andan.

– Det är otroligt alltså. Han är världens bäste back. Det där var verkligen speciellt att få höra. Jag vet fan inte vad jag ska säga...

Sida vid sida med ödmjukheten finns också en envis vinnarvilja.

En del av Rasmus framgång är att han sedan unga år älskat hockey så mycket att han varit extremt träningsflitig och hela tiden velat utvecklas och bli bättre – och vinna.

Björn Liljander är Frölundas biträdande sportchef, han var tidigare ansvarig för Frölundas hockeygymnasium och har känt Rasmus sedan han var 13 år. 

– Redan då var han en ansvarstagande spelare som även var lekfull i sitt spel. Även om han verkligen vill vinna så ser han ofta lika avslappnad ut som när han spelade landhockey med sina kompisar hemma i Lidköping. Men sen vill han hela tiden bli bättre. 

– Jag minns då han tränat med U18-laget, både fys och på is, och sedan knackade på dörren till tränarrummet efteråt och sa att han inte var nöjd och ville träna ännu ett pass direkt efteråt med U16-laget. Han älskar att spela hockey, men han ställer också väldigt höga krav på sig själv.

En annan stor anledning till rasmus framgångar är pappa Martin och mamma Åsa. Martin har varit både tränare och hockeykonsult, men ingen av dem har lagt sig i sonens hockeykarriär, ingen av dem har hetsat och stressat och ställt krav.

– Rasmus föräldrar är fantastiskt bra. Som de bara har stöttat sin son, säger Björn.

I ditt jobb har du upplevt motsatsen några gånger?

– Ja, du. Jag har sett och hört det mesta. Det finns föräldrar som ringer ledare och pratar istid, spelidé, som jämför sitt barn med andra barn och ifrågasätter tränare. Det finns föräldrar som hotar att dra tillbaka sponsorpengar till klubben om inte deras son får mer istid. Föräldrar som bryr sig mer om power play-tid än sina barns läxor, berättar Björn.

Som sedan säger något väldigt viktigt.

– De allra flesta spelare som blir riktigt bra har en sak gemensamt: bra och stöttande föräldrar.

Rasmus själv spelade innebandy, pingis och hockey som liten – i bandystaden Lidköping.

– Det är lite halvrivalitet mellan hockey och bandy i vår stad och min pappa och hela släkten har spelat hockey. Men jag har faktiskt varit med i skol-SM i bandy. Och vi vann guld!

Tjusningen med hockey?

– Det börjar med allt från snacket i omklädningsrummet till lagsammanhållningen och att vinna matcher tillsammans. Men framför allt: det är så kul att bara spela.

Frölunda var favoritlaget när han växte upp, Niklas Andersson, Magnus Kahnberg och Tomi Kallio var idolerna, då var hans själv forward. 

– Du ville bli back för att få vara där ute på isen ännu mer, säger jag lite i förbigående.

Han får ett ansiktsuttryck som liknar: "shit, nu blev jag avslöjad", skrattar och säger:

– Jag gillar att få spela både defensivt och offensivt och det är klart att jag gärna spelar så mycket som möjligt.

Men hur kan du vara så modig på isen?

– Jag får jättebra backup av coacher och lagkompisar. I Frölunda får man misslyckas om man lär av misstagen. Och vi spelare backar hela tiden upp varandra.

Är du lika modig när du ska hålla föredrag inför hela klassen på gymnasiet?

– Nej, du. Att hålla föredrag för klassen är bland det värsta jag vet, jag har fobi för det. Då blir jag riktigt blyg. 

Han skrattar lite förläget och fortsätter:

– Det finns ingen riktig logik där, jag vet.

Nej, det är klart att det är lite lustigt. En 17-åring som vågar dribbla vem som helst inför ett fullsatt Scandinavium blir alltså blyg inför en skolklass.

Sedan hyllar han sina föräldrar och säger något som alla hetsiga föräldrar bör läsa extra noggrant:

– Mina föräldrar har betytt otroligt mycket för mig. De har stöttat mig så jag fått ett lugn i mig. Jag har aldrig känt att jag behövt bevisa något för dem. Utan allt måste komma inifrån mig själv. 

Det enda Rasmus säger om NHL är att han gillar att kolla på matcher och särskilt enskilda spelare.

– Det finns några häftiga spelare som är kul att se, som Connor McDavid, Erik Karlsson, William Nylander, Nicklas Bäckström...

Joel Lundqvist gillar också att titta på de bästa spelarna och Frölundas lagkapten njuter av varje dag som Rasmus Dahlins lagkompis.

– Rasmus är den störste talang jag har spelat med. Och ja, fortsätter han så här då är han med i OS i Sydkorea.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!