Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Han ryter tillbaka mot Lundqvist och Salming

Erik Granqvist.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Henrik Lundqvist.Foto: ROALD, BERIT / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Börje Salming.Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Flera stora hockeynamn, däribland Henrik Lundqvist och Börje Salming, har riktat kritik mot att tabeller har slopats för barn yngre än U13. 

Nu ryter experten Erik Granqvist tillbaka. 

– Det har blivit en total missuppfattning, säger han i Viasat

Att räkna poäng i serier i svensk ungdomsidrott är en het potatis. Inför i år införde Svenska fotbollförbundet ett förbud mot att spelare upp till 13 års ålder ska få räkna resultat och ha tabeller i sina serier. Innebandyn har gått samma väg. Och i fjol beslutade Svenska ishockeyförbundet att slopa tabeller för barn under 13 år.

I hockeyvärlden har flera framstående spelare reagerat på det beslutet. 

– Du måste lära dig förlora och vinna för att växa som person och idrottsmänniska. Tar man bort det, då tar man bort det bästa som finns. Då vet jag inte vad idrotten är. Idrott går ju ut på att tävla och mäta sig, säger Henrik Lundqvist.

Börje Salming är av samma åsikt:

– Varför ska man inte få tävla? Det är ju en del i allting man behöver lära sig. Spänningen i att tävla, på rätt sätt, måste få finnas. Jag fattar inte hur de tänker där, säger han. 

Granqvists replik till Lundqvist och Salming

Nu får de mothugg från Viasats hockeyexpert Erik Granqvist. I ett brandtal i Kinnarps arena förklarar han hur de svenska ikonerna missförstått hela saken. 

– Många tror inte, däribland gamla spelare och vuxna, att barnen får tävla bara för att man har tagit bort tabellerna. Men barn får tävla. De tävlar på träning, på raster, på isen, i fotboll, i hockey. Man tar bort tabeller för att det är så många knasiga vuxna som pushar på för mycket. Barnen är i nuet och tävlar järnet. Så det är en total missuppfattning, säger han. 

Granqvists brandtal i tv

– Barnen blir glada när de vinner och ledsna när de förlorar. De behöver inte tabeller, för resultatet finns kvar. Tävlingen finns i matchen. Hockeyförbundet vill förhoppningsvis att fler unga killar och tjejer fortsätter med sporten upp i tonåren så att tratten inte smalnar av för tidigt, så då finns det ett större urval att välja från då, fortsätter han. 

Granqvist är säker på att Lundqvist, Salming, Peter Forsberg, Mats Sundin och alla andra hade blivit lika bra även om de börjat med hockey med de här bestämmelserna. 

– Det är det som är viktigt, för det här är en storm i ett vattenglas. Inse det nu. Knasiga föräldrar ska inte leva sina drömmar genom barnen. Låt barnen leva sina egna drömmar, tävla och ha roligt på isen. 

Boustedt om slopandet av tabeller

Svenska ishockeyförbundets generalsekreterare Tommy Boustedt är inne på samma spår i en krönika på förbundets hemsida

"Jag kan inte låta bli att fascineras över hur en snart ett år gammal debatt om serietabeller för barn kan väckas till liv genom att sätta en mikrofon på några av våra största idrottsprofiler. Låt mig en gång för alla fastslå, tävling är en central del i ishockeyn. Det gäller för såväl vuxna som barn. Vi tävlar dessutom inte bara i matchsituationen, utan minst lika mycket vid träningar, vi tränar på att tävla! Visst, det kommer fortfarande finnas barn, ledare och föräldrar (mest föräldrar) som upprättar egna tabeller, låt dom göra det. Hela poängen är att inte tvinga på barnen en struktur som är skapad av vuxna för vuxna. Att ishockey för barn ska få spelas på barns villkor", skriver han. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.