Halsbrännan var dolt hjärtproblem

Hockeylegendaren Börje Salming berättar om karriären.
Börje Salming.
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Börje Salming under en intervju med TV4.
Foto: TV4
Börje Salming.
Foto: OLLE SPORRONG

Börje Salming var nära att få en hjärtinfarkt.

Nu vill hockeylegendaren ge tillbaka till forskningen som kan ha räddat hans liv efter bröllopsresan för fem år sedan.

De sura uppstötningarna var hjärtproblem.

– Jag hade inga symtom som andra kanske har, säger Börje Salming.

Börje Salming, 70, är en av Sveriges största hockeyspelare genom tiderna och har efter karriären engagerat sig i en rad olika andra projekt – allra senast som apelsin i en reklamfilm.

Men om Salming ville locka till skratt med reklamfilmen är ett av hans andra uppdrag lite mer allvarligt. Salming har blivit ambassadör för Hjärt-lungfonden och berättar varför.

– Det är mycket på grund av att jag själv hamnat i kritiska situationer med hjärtat. Utan Hjärt-lungfonden och forskningen hade jag inte levt i dag. Därför vill jag ge tillbaka till alla andra, så att alla får en chans, berättar Börje Salming.  

Börje Salming är ambassadör

Börje Salming syftar på en händelse för fem år sedan. Han hade precis gift sig med sin fru Pia och var inne på sin andra vecka på bröllopsresan på Seychellerna när han kände att det var dags att träna lite.

– Vi skulle vara där i två veckor och efter en vecka sa vi att ”nu måste vi röra på oss”. Då hade vi ätit gott och bara njutit av det fina vädret. Då kände jag bränningar i bröstet, ungefär som halsbränna, säger Börje Salming och fortsätter:

– Jag brukar inte ha halsbränna men jag trodde att det kom från magen. Nästa dag var det likadant och när jag kom hem och skulle träna var det likadant. Jag åkte till min läkare och det var då han skickade in mig.

Salming: ”Nära hjärtinfarkt”

Börje Salming var skeptisk till att uppsöka vård till en början.

– Varför då?, sa jag. Då sa han: Är det bra kan du åka hem och så kan du göra vad du vill men är det något fixar de till det.

Testerna på sjukhuset visade på syrefattigt blod i hjärtat. Läkarna genomförde då en så kallad ballongvidgning, PCI, på en gång.

– Jag var nära att få en hjärtinfarkt och om man får det vet man aldrig hur det går, om man dör på en gång eller om man klarar sig. Jag hade tur att jag kom in till sjukhuset eftersom min läkare sa att jag skulle åka in direkt. Jag hade inga symtom som andra kanske har, att det gör ont i axeln och bröstet. Jag hade mer bränningar. Det var konstigt. 

Vad säger du som ambassadör, vad är viktigt att tänka på med hjärtat?

– Först och främst att man rör på sig och att man äter bra. Man ska inte bara sitta hemma. Man ska röra på sig och kanske ta långa promenader eller träna. Om man haft problem med hjärtat kan man få hjälp med hur man ska träna från Hjärt-lungfonden. Då kommer man klara sig mycket bättre.

Ur arkivet: Förbundskaptenens hyllning till Salming

Sveriges förbundskapten om Börje Salming.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.