Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Hade blivit ett jävla liv om det var Sverige"

Foto: SVEN LINDWALL
Foto: PETR DAVID JOSEK

Finland åkte på landets kanske mest pinsamma förlust i hockeyhistorien: 1-5 mot Frankrike i VM.

Hockeyexperten Anders "Ankan" Parmström skräder inte orden kring fiaskot. 

– Det var det sämsta Finland jag sett på 30 år. Hade det varit Tre Kronor hade det blivit ett jävla liv, säger Parmström. 

Den förre Leksand- och Skellefteå-stjärnan Pierre-Edouard Bellemare var en ledande figur i den franska succén. Tillsammans med lagkamraten Antoine Roussel såg han till att Frankrike stod för en av VM-historiens största skrällar.

Till slut blev det 1-5 i baken för Finland. Före detta tv-experten Anders "Ankan" Parmström kunde knappt tro sina ögon. 

– Det var det sämsta Finland jag sett på 30 år, säger Parmström. 

 – Hade det varit Tre Kronor hade det blivit ett jävla liv.

"Jag blev besviken"

Parmström menar, likt C More-experten Sanny Lindström, att Finland föll offer för en omodern hockey. 

– De försöker spela styrspel, men det är svårt att spela styrspel mot ett lag i en match där man väntas föra matchen. Det blev ingen ordning på något. Jag blev besviken, det måste jag erkänna, säger Parmström. 

– Det är klart att det saknas en del väldigt starka kort, till exempel Patrik Laine. Sedan är jag förvånad att man inte spelar med Jesse Puljujärvi. Tar man hem en kille från Nordamerika för att vara med att spela så ska han ju få spela. Att sätta honom på bänken är konstigt.

"Frankrike var bra"

Parmström tycker att en stor del av kritiken ska tillfalla finske förbundskaptenen Lauri Marjamäki. 

– Jag känner inte till honom, men han gjorde ingenting förrän det stod 1-4. Då tog han ut målvakten. Och då pressar man, men man skapar inga bra chanser. Sedan måste man tillstå att Frankrike var ganska bra. Framförallt Bellemare och Roussel, och målvakten, säger Parmström. 

– Men jag förstår inte riktigt att Finland spelar en så gammaldags hockey. De har spelare för att spela en mer konstruktiv hockey. Sedan måste man spela en bra defensiv så klart, men nu blev det varken hackat eller malet. 

– De spelar som Sverige gjorde för 25-30 år sen. Det var bra då, men hockeyn har utvecklats. Nu sätter man press när man har lägen, omställningar har blivit mycket viktigare.