Foto: JOEL MARKLUNDFoto: JOEL MARKLUND
 Foto: JOEL MARKLUND
Foto: JOEL MARKLUNDFoto: JOEL MARKLUND
 Foto: JOEL MARKLUND
Foto: JOEL MARKLUNDFoto: JOEL MARKLUND
 Foto: JOEL MARKLUND

Grönborgs förklaring – därför petades Söderberg

Publicerad

KÖLN/STOCKHOLM. Carl Söderberg petades ut slutet av matchen mot Schweiz utan någon motivering från Rikard Grönborg. 

Nu förklarar förbundskaptenen hur han resonerade. 

– Det handlar inte om bara en spelare, utan hur man hittar kemi bland spelarna på väldigt kort tid, säger han. 

Carl Söderberg är en av många NHL-stjärnor i Tre Kronors VM-trupp, men han är den som kanske har haft det tuffast så här långt. Colorado Avalanchespelaren har inte fått igång sin poängproduktion och står på blott en assist på sina åtta matcher så här långt. 

Och mot Schweiz så fick han allt mindre förtroende av Rikard Grönborg. Söderberg fick bara spela 88 sekunder i den andra perioden och petades sedan helt i den tredje. Men Söderberg hade inte fått någon förklaring av Grönborg till petningen. 

– Jag vet inte vad det berodde på, sa han till Aftonbladet efter matchen. 

Grönborgs förklaring till petningen

Efter fredagens träning inför semifinalen mot Finland förklarade Grönborg hur han resonerade. 

– Framför allt försöker vi titta på kemin i kedjekombinationerna, vad de bidrar med och sådana saker. Just nu har vi spelare som har ganska klara och tydliga roller kring att döda utvisningar och powerplay och just hitta kemin i kedjorna också. Det är flera grejer, det handlar inte om bara en spelare, utan hur man hittar kemi bland spelarna på väldigt kort tid, säger han. 

"Det är viktigt att de kommer in"

Grönborg säger att han och hela ledarstaben jobbar intensivt för att få laget att fungera så bra ihop som möjligt inför avslutningen på VM. 

– Det finns hela tiden grejer man jobbar på, även fast man vinner är det viktigt att se att man fortsätter processa. Vi vrider och vänder på alla saker, allt från backpar, kedje-, powerplay- och boxplaykombinationer. Nu har vi fått in några nya spelare på slutet och det är viktigt att de kommer in i vårt spel på ett bra sätt också. Det är massor med utmaningar hela tiden.

På frågan om det kan bli aktuellt med förändringar till mötet mot Finland, svarar Grönborg:

– Ja.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag