Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Klar för nytt jobb: ”De ville verkligen ha mig”

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

BRATISLAVA/STOCKHOLM. Rikard Grönborgs nya jobb blir inte i NHL, som det har spekulerats. 

I stället ska förbundskaptenen ta över den schweiziska storklubben ZSC Lions.

– De visade sitt intresse ganska tidigt. De vill verkligen ha mig, så det var ett ganska lätt beslut i slutändan. Det är en storklubb och toppklubb i Europa, inget snack om det, säger Grönborg. 

Rikard Grönborg meddelade redan i fjol att VM skulle bli hans avskedsföreställning med Tre Kronor. Efter två raka VM-guld var förbundskaptenen redo att söka sig vidare – och NHL uppgavs tidigt som ett alternativ. 

I april skrev ansedda The Athletic att Rikard Grönborg var ett av de mest intressanta namnen för Buffalo Sabres i jakten på en ersättare till sparkade Phil Housley. 

Grönborg till Schweiz

– Allt är i ett tidigt skede, så allt jag kan säga i dag är att intresse finns från några NHL-klubbar. Men det är min agent i Nordamerika som sköter kontakterna. Jag vill inte säga något specifikt om Buffalo, sa Grönborg då.

Men det blir alltså inget NHL för Grönborg.

– Det blev ingenting konkret där. Jag hade lite snack, men inget konkret intresse. Om man tittar på tränare som anställs och som kommer anställas så är det tränare med NHL-erfarenhet. Det är det man tittar på just nu. Så när Zürich kom in i bilden var det ett lätt beslut, säger förbundskaptenen.

Enligt The Athletics John Vogl var Grönborg aldrig aktuell för jobbet i Buffalo Sabres. Vogl skriver på Twitter att Grönborg aldrig hade någon jobbintervju med klubben eftersom Jason Botterill, Sabres general manager, uppges vilja ha någon med tidigare erfarenhet från NHL.

NHL-drömmen sprack

Från och med nästa säsong blir Grönborg ny huvudtränare i schweiziska storklubben ZSC Lions. 

– De har rekryterat mig ganska hårt. Jag har varit nere några gånger och gillar vad jag har sett. De vill verkligen ha mig. Det var ett lätt beslut, säger Grönborg.

– Det är en storklubb och toppklubb i Europa.

ZSC Lions har vunnit den schweiziska ligan nio gånger, senast 2018. När man missade slutspelet i april valde man att inte förlänga dåvarande tränaren Arno Del Curtos kontrakt. 

– Rikard Grönborg ligger bakom träningsfilosofin för det svenska hockeylandslaget och utöver sina framgångar har han haft en stor inverkan på svensk hockey. Rikard är nordamerikansk i sin stil och har tydliga idéer, stark karisma och väldigt bra kommunikationsförmågor, säger klubbchefen Sven Leuenberger enligt sajten Swiss Hockey News.  

Sportsnets Chris Johnston skriver att Grönborg inte har någon klausul som ger honom rätt att lämna ZSC för en NHL-klubb i sitt kontrakt. Så Grönborg ser ut att stanna i Schweiz i minst två år. 

https://twitter.com/reporterchris/status/1126459829869064192