”Fruktansvärt – det är en skam”

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Kanada tar emot OS-silver i Pyeongchang.
Foto: MATT SLOCUM / AP TT NYHETSBYRÅN
Marie-Philip Poulin.
Foto: PAUL CHIASSON / AP THE CANADIAN PRESS
Brianne Jenner.
Foto: SRDJAN SUKI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÃÖN

Damhockeyn har stött på en rejäl motgång i sin utveckling. 

Kanadensiska ligan CWHL, som huserar några av världens bästa spelare, har gått i konkurs. 

I november drabbades CWHL av ett bakslag av det större slaget när storsponsorn  Roustan Capital drog in allt sitt stöd till ligan. Ligan gick runt med en budget på sammanlagt 30 miljoner kronor, och spelarna tjänade mellan 15 och 75 000 kronor i månaden. 

I går kom så beskedet: CWHL lägger ned. 

CWHL lägger ned

”Hockeyn är fantastisk, men affärsmodellen har visat sig vara ohållbar”, skriver CWHL i ett uttalande enligt kanadensiska Global News.  

Reaktionerna från hockeyvärlden har inte låtit vänta på sig. Kanada är överlägsna inom landslagshockeyn på damsidan och har vunnit fyra av totalt sex OS-turneringar.

”Mitt hjärta blöder”, skriver stjärnan Brianne Jenner på Twitter.

”Det är svårt att ta in efter vår mest framgångsrika säsong någonsin. Tack till grundarna, spelarna, tränarna, alla general managers, supportrarna som höll det flytande i tolv säsonger. Vi kommer att komma tillbaka.”

”Fruktansvärda nyheter”

Jenners landslagskollega Marie-Philip Poulin var inte lika hoppfull inför framtiden.

”Som spelare kommer vi att göra vårt bästa för att hitta en lösning så att det här inte blev vår sista säsong som hockeyspelare, men det är svårt att förbli optimistisk”, skriver Poulin. 

Sportjournalisten Shireen Ahmed menar att samhället i stort har ett ansvar att rädda ligan ur de ekonomiska svårigheterna. 

”Det här är fruktansvärda nyheter. Damhockeyn förtjänar bättre. Att de går under innebär att vi behöver investera. Ligan hade världens bästa spelare som inspirerade tusentals unga flickor och kvinnor. Vilken skam”, skriver Ahmed på Twitter. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.