Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Första lönen räckte inte ens till mat och potatis”

Niklas Wikegård.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Niklas Wikegård hemma i Sigtuna.
Foto: ANNA FRIBERG
SportExpressens Anna Friberg har träffat Niklas Wikegård hemma i Sigtuna.
Foto: PHILIP GADD

SIGTUNA. Ett sönderslaget skrivbord blev till en nära vänskap. 

Och de för korta kostymbyxorna var vägen in i en ny karriär. 

Niklas Wikegård, 57, är den hetlevrade hockeyexperten som själv bad om att få börja jobba med tv. 

– Men första lönen räckte inte ens till mat och potatis, säger Wikegård som också berättar om nya kärleken efter skilsmässan, en kropp byggd av smör och marmelad och att förknippas med bänkpress.   

Niklas Wikegård haltar en aning när han kommer gåendes mot stadshotellet i Sigtuna där han äter lunch minst tre gånger i veckan.

Det var i slutet av januari som Wikegård slet av hälsenan under en padelmatch tillsammans med den förre NHL-stjärnan Henrik Zetterberg. 

Operation och rehab väntade därefter. 

– Det var riktigt segt i vintras, jag kunde inte köra bil på sex månader. 

Att han haltar lite extra just den här dagen beror på att Wikegård på förmiddagen har spelat padel – igen.

– Då får jag lite extra ont. Men det är kul att vara tillbaka. 

Han tränar i stort sett dagligen. 

– Man är så pass trasig och börjar bli lite äldre, så det gäller att hålla förfallet borta.  

Bruten armbåge, några fingrar, axeln, knäet, foten och nu senast hälsenan, Niklas Wikegårds skador har något gemensamt, de sitter alla på höger sida av kroppen. 

– Jag är 90 år på högersidan och 30 år på vänstersidan. 

Samtidigt konstaterar Wikegård, som under sin karriär som spelare tillhörde Brynäs, att: 

– Hade det inte varit för den där knäskadan hade jag blivit en jävla superstjärna. 

I stället blev det tränaryrket, och det i hela 22 år, innan nästa kapitel väntade. 

– När jag slutade som tränare för Djurgården ringde jag till Albert Svanberg på SVT och sa att jag ville jobba som expert. Men han var tveksam till en början, han var rädd för att jag snart skulle vara tillbaka som tränare. 

Wikegård fick dock chansen som expert i ”Hockeykväll”. 

– Det första kontraktet jag fick på SVT, det räckte inte till mat och potatis, det kan jag säga. Så det var inte därför jag ville dit, utan för att jag tyckte att tv verkade roligt. Det var på vinst och förlust som jag ringde Albert. 

Utan några större förberedelser tog han plats bredvid programledaren Peter Jihde. 

– Det var inte så att man lärdes upp något sätt, det var direkt in i studion. Första sändningen hade jag ingen kostym så jag fick låna Albert Svanbergs. 

Passade den?

– Han är 1,77 och jag är en 1,84 så brallorna var alldeles för korta. Hela smalbenen var bara och det såg förjävligt ut. Och när jag tittade på telefonen efteråt så var det inte någon som hade brytt sig om vad jag sagt. Utan alla kommenterade att jag såg ut som Vanheden. 

”Jag var först med att göra det”

Sex år som expert på SVT blev det innan Wikegård bytte kanal till TV4 och C More. 

– Den gången behövde jag inte ringa själv och be om jobb. Det var Fyran som hörde av sig. Och det kändes som ett naturligt steg eftersom jag ville jobba mer med tv och inte bara en dag i veckan som det var med ”Hockeykväll”. 

– Jag har inte ångrat mig en sekund, jag tycker att TV4 och C More är superproffsiga.

Åtta år senare är han fortfarande kvar och redo för en ny SHL-säsong. Men Wikegård menar att han har förändrats som expert. 

– Förr kunde jag såga ett enda litet felpass och tycka att det var fullständigt bedrövligt, nu är jag lite mer eftertänksam. Känslorna finns fortfarande kvar, men precis som allting annat så får man lite mer förståelse med åren. 

Han menar dock att han varit banbrytande. 

– Jag tror att jag var den första experten som kritiserade enskilda spelare, och inte bara sa att laget spelade dåligt. Det var många som reagerade på det till en början. 

Den långa erfarenheten till trots, en sak har dock inte förändrats.

– Jag är alltid lite nervös inför en sändning, men jag vill vara det. Jag tror att det är bra med en viss anspänning så att man skärper sig. Och jag älskar känslan av att det är live. Att det jag säger i sändning, det går fan inte ta tillbaka. 

Wikegård avbryter sig själv och sticker in med: 

– Du får radera alla mina fan. Eller du kan åtminstone ta bort vartannat.

Sagt och gjort. 

”Jag slog sönder den”

Vid sidan om tv-jobbet äger och driver Niklas Wikegård en gymkedja tillsammans med den före detta fotbollsdomaren Jonas Eriksson. 

De bor båda i Sigtuna och har blivit nära vänner, men när de först stötte på varandra var det allt annat än god stämning. 

– Jonas var en ung sportreporter på Aftonbladet när jag tränade Boden och i samband med en match fick han det att låta i rubriker som om att jag hade haft ett gigantiskt vredesutbrott och rivit en hel ishall. 

Men vad hade du gjort då?

– Äh, jag slog sönder en skrivbordsskiva i mitt tränarrum och skrek på några spelare att de skulle skärpa sig. Mer än så var det inte. 

– Men jag får ändå tacka Jonas för det har satt en liten stämpel på min karriär. Den gav mig mer positivt än negativt. 

Drygt 20 år som hockeytränare, Niklas Wikegård säger att det finns bitar han saknar.  

– Att tillhöra ett lag, att känna den där smärtan när det går dåligt, glädjen när det går bra, det kan jag verkligen sakna. 

Samtidigt så minns han de bitar som var tuffa. 

– När säsongen börjar är det som att gå in i en torktumlare i åtta månader, det finns nästan inte utrymme för något annat. Man kan sitta hemma med familjen i ett samtal, men ändå är man inte med för tankarna är på något inom hockeyn. Det är väldigt svårt att byta ram ibland. 

Tillsammans med Helena Wikegård har Niklas Wikegård tre döttrar. 

– Nu är de utflugna alla tre. Men det är klart att jag inte alltid har varit hundraprocent närvarande. Jag tror nog ändå att de tycker att jag har varit en ganska okej pappa. Och Helena har gjort ett kanonjobb, det är grunden till mycket. 

För några år sedan skilde sig Niklas och Helena. 

– Det berodde på helt andra saker än hockeyn. En skilsmässa är aldrig lätt. Livet ger och livet tar, och det är olika faser i livet. Man får vara glad för det man har haft som har funkat och sedan försöka titta framåt. Det är inte alltid lätt, men det blir inte bättre att kolla i backspegeln. 

– Och jag har en fantastisk sambo nu som heter Marie. 

”Hela min kropp är byggd av det”

Bland det första som dyker upp när man googlar namnet Niklas Wikegård är bänkpress. 

– Förr tog jag 155 kilo. Men det är längesen, nu sätter onda axlar och annat stopp. 

Träningen är dock fortfarande en viktig bit för Niklas Wikegård, både för det fysiska och mentala välbefinnandet. 

Och för att han ska kunna njuta av: 

– Marmelad, ost och mycket smör på vitt bröd. Det är det bästa som finns. Hela min kropp är byggd av det. 

Vad tror du att du gör om tio år?

– Då är jag hockeytränare någonstans. Jag har precis gjort comeback som assisterande tränare och jobbar med backar, står på isen fem timmar om dagen. 

Wikegård låter beslutsam när han fortsätter:

– Det är inte så att jag söker jobb, jag trivs skitbra där jag är nu. Men innan man ramlar ned i träfracken så vore det kul att gå tillbaka till där man började. 

Wikegårds dom: ”De vinner SM-guld”

Experten utser årets flopp, poängkung och vilka som får kvala

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.