Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Förre elithockeyspelaren utreds för våldtäkt – igen

Rättegången mot en tidigare elithockeyspelare som åtalades för olaga hot och sexuellt ofredande hann inte ens börja.

I stället tas utredningen upp på nytt – den här gången för bland annat misshandel och våldtäkt.

– Det fanns brister i förundersökningen, säger kvinnans advokat Elisabeth Massi Fritz.

I maj 2021 häktades den tidigare ishockeyspelaren på sannolika skäl misstänkt för olaga hot, misshandel och våldtäkt mot en kvinna som han tidigare ingått i en relation med.

I höstas väcktes åtal mot spelaren, som har representerat Tre Kronor, men då åtalades han för olaga hot och sexuellt ofredande. Misstankarna för våldtäkt och misshandel kvarstod alltså inte.

Enligt åtalet ska den tidigare hockeyspelaren vid ett tillfälle ha hotat att ”döda och/eller skada henne och hennes barn”. 

Han ska även ha skickat bilder och filmer med sexuellt innehåll till kvinnan. Enligt åtalet finns det bevis på detta i form av sms. 

Den tidigare elithockeyspelaren har nekat till brott.

Rättegången ställdes in

Men bara dagen innan rättegången i tingsrätten skulle börja den här veckan kom en begäran om överprövning från målsägandes sida. 

I stället återupptas förundersökningen gällande flera andra brottspunkter. Det handlar om våldtäkt, misshandel och försök till våldtäkt. Enligt en skrivelse från åklagaren misstänks de brotten ha ägt rum i samband med händelsen som utgjorde olaga hot i åtalet. 

Kvinnans advokat Elisabeth Massi Fritz säger till Expressen:

– Det fanns brister i förundersökningen och jag begärde överprövning i de delar som var nedlagda av åklagaren. Tyvärr var jag inte målsägandebiträde från början i detta ärende, då hade förundersökningen sett annorlunda ut.

Advokaten: ”Kan leda till fängelsestraff”

För sin klients skull vill Massi Fritz alltså ta upp fallet igen för att det som, enligt dem, är hela bilden av händelserna ska delges. Advokaten uppger att de inte utesluter fler brott.

– Nu är mitt mål att min klient ska få berätta på nytt och att all bevisning ges in, säger Massi Fritz och avslutar:

– Det är viktigt att gå till botten med dessa allvarliga misstankar, som dessutom kan leda till fängelsestraff.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.